AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sosyal kiyas teorisi nasil isler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sosyal kıyas teorisi nasıl işler?​

Sosyal Karşılaştırma Teorisi ve Leon Festinger
Karşılaştırma düzeyi nedir?
Karşılaştırma Düzeyi (KD) inandığı kazançları geçip geçmediğnin ölçümüdür.

Neden karşılaştırma yaparız?​

Neden Sosyal Karşılaştırma Yaparız? Bireyler, kendilerini değerlendirmek için başka kişilere ihtiyaç duyarlar, yeteneklerini ve fikirlerini diğer insanların yetenek ve fikirleriyle karşılaştırıp kendileri hakkında bilgiye sahip olurlar. olumlu görebilmeyi devam ettirebilmek için sosyal karşılaştırma yapabilir.
Aşağı doğru sosyal karşılaştırma nedir?
Aşağı doğru karşılaştırma teorisi, aşağı yöndeki sosyal karşılaştırmaların kişilerin öznel iyi olma hallerini artıracağını savunmaktadır.

Toplumsal kıyaslama hangi amaçla yapılır?​

Kuram, kişilerin yetenekleri ve görüşleri hakkındaki belirsizlikleri giderebilmek ve doğru bir benlik tanımı elde edebilmek üzere kendilerini diğer insanlarla nasıl karşılaştırdıklarını açıklamaktadır.
Aşağı doğru karşılaştırma nedir?

Bilişsel çelişki kavramı nedir?​

Bilişsel çelişki ya da bilişsel uyumsuzluk, Leon Festinger tarafından ortaya atılmış bir psikoloji bilimi kuramıdır. Bu teoriye göre, iki eylem veya fikir birbiriyle psikolojik olarak tutarlı olmadığında, insanlar tutarlı hale gelene kadar onları değiştirmek için ellerinden geleni yaparlar.
Toplumsal bir gerçeğin farklı zamanlarda ve toplumsal kesimler tarafından hangi amaçlarla ve nasıl inşa edildiğini inceleyen sosyal psikoloji yaklaşımı nedir?
Sosyal inşacılık (ya da toplumsal yapısalcılık), toplumsal bir gerçeğin farklı zaman ve toplumsal kesitlerce hangi amaçlarla ve nasıl inşa edildiğini inceler. Bu bakış açısına göre gerçeklik toplumsal olarak ve kişiler arasındaki etkileşimde inşa edilmektedir.
 
Geri
Üst