Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sosyal hizmetin deger ve etik ilkeleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.237
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sosyal hizmetin değer ve etik ilkeleri nelerdir?​

Sosyal hizmet etiği, sosyal hizmetin adalet, dürüstlük, eşitlik, sorumluluk gibi etik ilkeler çerçevesinde yürütülmesini sağlamaktadır. Etik ilkeler, sosyal hizmet uygulamalarında müracaatçıların korunması temel amacının yanında, sosyal hizmetin mesleki statüsünün tanınması gibi çok önemli bir işleve sahiptir.

Sosyal hizmet uygulamasını zeminini oluşturan değerler nelerdir?​

Sosyal hizmet uygulamasını zeminini oluşturan değerler nelerdir?
Etik İlke: Sosyal çalışmacılar mesleki yeterliklerini uygulama alanlarında gösterirler ve mesleki uzmanlıklarını geliştirirler….14.2. Sosyal Hizmet Mesleğinin Etik Değerleri
- Değer: Hizmet.
- Değer: Sosyal Adalet.
- Değer: Bireylerin Değer Yargıları ve Saygınlıkları
- Değer: İnsan İlişkilerinin Önemi.
- Değer: Dürüstlük.

Sosyal hizmetlerde geleneksel değerler nelerdir?​

Sosyal hizmet mesleğinin temel değer- leri ve ilişkili ilkeleri 6 bölümden oluş- maktadır (Reamer, 2006: 251-255).
- Değer: Hizmet.
- Değer: Sosyal Adalet.
- Değer: Bireylerin Değer Yargıları
- Değer: Dürüstlük.
- Değer: Yeterlik.

Sosyal hizmetlerde kullanilan yöntem ve teknikler nelerdir?​

Sosyal hizmetlerde kullanilan yöntem ve teknikler nelerdir?
Sosyal hizmetin temelde kullandığı üç yöntem bulunmaktadır. Bunlar Bireylerle Sosyal Hizmet, Gruplarla veya Ailelerle Sosyal Hizmet ve Toplumla veya Örgütlerle Sosyal hizmettir.
Sosyal hizmet mesleğinin etik ilkeleri ve sorumlulukları hangi yıl basıldı?​
Sosyal çalışmacıların etik sorumlulukları, 1996 yılında NASW Delege Meclisi tarafından 1996 yılında onaylanmış, 2017 yılında ise revize edilmiştir (NASW, 2017; Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği).

Sosyal Hizmet Müracaatçıları kimlerdir?​

Sosyal Hizmet Müracaatçıları kimlerdir?
Müracaatçı (Başvuran, Başvuru Sahibi):Sosyal hizmetlerden faydalanmak için başvuran ya da kendisiyle sosyal çalışma yapılan kişi, grup ya datopluluktur. Hizmet sunulan kişiye müracaatçı denir.

Sosyal hizmette değer nedir?​

Değer: Dürüstlük ve dürüst bir biçimde davranırlar. Sosyal hizmet uzmanları; mesleğin misyonunun, değerlerinin, etik ilkelerinin, etik standartlarının daima farkındadırlar, bağlı oldukları kurumda etik davranma ve etik uygulamaları teşvik etme sorumluluğunu taşırlar.

Sosyal hizmetin ilkeleri nelerdir?​

Sosyal hizmetin ilkeleri nelerdir?
Bu ilkeler, bireyselleştirme, anlamlı ilişki kurma, kabul etme, iletişim, duyguların amaçlı ifade edilmesi, kontrollü duygusal katılım, yargılayıcı olmayan tavır, müracaatçının özerkliği, sosyal hizmet uzmanın öz farkındalığı, sosyal işlevsellik, davranışları düzenleme, sosyal öğrenme ve gizlilik olarak sıralanabilir.

Bireylerle sosyal hizmetin ilkeleri nelerdir?​

Mikro Mezzo makro müdahale nedir?​

Mikro Mezzo makro müdahale nedir?
Mikro müdahale:Birey, aile, grup ile doğrudan yapılan sosyal çalışmadır. Değişim yaratılmak istenen ve müdahale edilen şey esasen bireyin ya da birey grubunun ilişkileri ile ilgilidir. Mezzo müdahale:Kurum odaklı çalışmadır. Kurum-topluluk:Topluluklarla kurumlar arasında ilişki kurma ve bu ilişkilere müdahale etme.
Sosyal hizmetin genel hatları nelerdir?​
Sosyal hizmetin pek çok kurumda farklı modellerle uygulanıyor olması, her bir uygulama alanının kendine özgü örgüt yapısı ve işleyiş kurallarının bulunması uygulama öncesi alanların genel hatlarıyla tanınmasını zorunlu kılmaktadır.

Sosyal Hizmet mesleği nelerdir?​

Sosyal Hizmet mesleği nelerdir?
Sosyal hizmet mesleği sosyal sorunların hem bireysel hem de toplumsal, ekonomik ve kültürel bağlamlar içinde değerlendirilmesini ve müdahalenin de çok boyutlu olarak hayata geçirilmesini gerektiren yönüyle diğer mesleklerden ayrılmaktadır.

Türkiye’de sosyal hizmet mesleği ne kadar yaygın?​

1900’lerin başlarında Batı Avrupa’da ve ABD’de ortaya çıkan sosyal hizmet mesleği, 1960’lardan itibaren ülkemizde de bilimsel olarak ilk temellerini atmaya başlamıştır. Türkiye toplumsal yapısının 1960’lardan günümüze ne kadar hızla değiştiği bilinmektedir.

Sosyal hizmet lisans mezunu sosyal çalışmacılar nelerdir?​

Sosyal hizmet lisans mezunu sosyal çalışmacılar nelerdir?
Bu kitapta, sosyal hizmet lisans mezunu sosyal çalışmacıların ağırlıklı olarak görev yaptıkları alanlar ve hizmet modelleri vaka örnekleri üzerinden anlatılmıştır. Sosyal hizmet uygulamalarının bu kitapta anlatılan alanlarla sınırlı olmadığı unutulmamalıdır.
 
Sosyal hizmetin değer ve etik ilkeleri çok önemlidir çünkü sosyal hizmet çalışmalarının doğru bir şekilde yürütülmesini sağlar. Sosyal hizmet etiği, sosyal hizmet çalışanlarının adalet, dürüstlük, eşitlik, sorumluluk gibi temel etik ilkeler doğrultusunda hareket etmelerini amaçlar. Bu ilkeler, müracaatçıların korunması, sosyal adaletin sağlanması ve mesleki statünün önemsenmesi gibi konularda rehberlik eder.

Sosyal hizmet uygulamasını zeminini oluşturan değerler ise şunlardır:
- Değer: Hizmet.
- Değer: Sosyal Adalet.
- Değer: Bireylerin Değer Yargıları ve Saygınlıkları
- Değer: İnsan İlişkilerinin Önemi.
- Değer: Dürüstlük.

Sosyal hizmetin kullanılan yöntem ve teknikler ise genellikle üç ana başlık altında toplanabilir. Bunlar Bireylerle Sosyal Hizmet, Gruplarla veya Ailelerle Sosyal Hizmet ve Toplumla veya Örgütlerle Sosyal Hizmet yöntemleridir.

Sosyal hizmet mesleğinin etik ilkeleri ve sorumlulukları ise 1996 yılında NASW (Amerikan Sosyal Hizmetçiler Birliği) Delege Meclisi tarafından onaylanmış ve 2017 yılında revize edilmiştir.

Sosyal hizmetin ilkeleri ise bireyselleştirme, anlamlı ilişki kurma, kabul etme, iletişim, duyguların amaçlı ifade edilmesi, kontrollü duygusal katılım, yargılayıcı olmayan tavır, müracaatçının özerkliği, sosyal hizmet uzmanın öz farkındalığı, sosyal işlevsellik, davranışları düzenleme, sosyal öğrenme ve gizlilik şeklinde sıralanabilir.

Türkiye'de sosyal hizmet mesleği ise 1960'lardan itibaren bilimsel olarak temellerini atmaya başlamış, ancak halen gelişmekte olan bir alandır. Sosyal hizmet lisans mezunu sosyal çalışmacılar çeşitli alanlarda görev yapabilirler ve hizmet modelleri çeşitlilik gösterebilir.
 
Geri
Üst