- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.137
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Sosyal hizmet için felsefe neden önemlidir?
Sosyal hizmet etiğine temel oluşturan felsefi etik yaklaşımlar, sosyal hizmet uzmanının eylemlerinde neyin belirleyici olduğu ile doğrunun, iyinin ve olması ge- rekenin neliği sorularına yanıt aranması- na rehberlik eder.Sosyal hizmet neden insan hakları mesleğidir?
Sosyal hizmet, kullandığı kavramlar bakımından bir insan hakları mesleğidir. Her insanın değerli olduğuna ilişkin temel bir kabulü vardır. Amacı, toplum içinde eşitlikçi bir sosyal yapının oluşmasını kolaylaştırmaya çalışmak ve insan onurunu koruyarak, insana güvence ve gelişme olanakları sunmaktır.Sosyal hizmet mesleğinin temel değer- leri ve ilişkili ilkeleri 6 bölümden oluş- maktadır (Reamer, 2006: 251-255).
- Değer: Hizmet.
- Değer: Sosyal Adalet.
- Değer: Bireylerin Değer Yargıları
- Değer: Dürüstlük.
- Değer: Yeterlik.
Sosyal hizmetlerde günümüzde benimsenen mesleki değer ve ilkeler ne ile ifade edilir?
Sosyal hizmetlerde günümüzde benimsenen mesleki değer ve ilkeler ne ile ifade edilir?Meslek etiği ise, “bir görevi yerine getiren bireylerin, iĢ iliĢkisi kurdukları kiĢilere karĢı davranıĢlarını düzenleyen ve onların davranıĢlarının etik çerçevede nasıl olması gerektiği konusunda yol gösteren kurallar ve ilkeler bütünü” olarak ifade edilmektedir (Arslan, 1998).
Bir insan hakları mesleği olan sosyal hizmette hak temelli yaklaşım nedir?
Bir insan hakları mesleği olan sosyal hizmette hak temelli yaklaşım nedir?İnsan hakları, insanın sadece insan olmasından dolayı sahip olduğu hakları ifade etmektedir. Sosyal hizmetlerin ihtiyaç içerisindeki her insanın hakkı olduğunu savunan hak temelli yaklaşım ise günümüzde sosyal hizmette geçerli olan yaklaşımdır.
Insan hakları ve sosyal hizmet ortak bir kader mümkün mü?
Sosyal hizmet uzmanları, uygulama alanlarında hangi müracaatçı grubu ile karşılaşırsa karşılaşsın sunulacak bütün hizmetlerin ve yapılacak müdahalelerin insan hakları ile ilişkili olduğunu bilirler. Dolayısıyla insan hakları ve sosyal hizmet etkileşiminde ortak bir kader birliği söz konusudur.Sosyal hizmet etik değerleri nelerdir?
ETİK İLKELER 1. Her insanın kendine özgü bir değeri vardır ve bu değer onun saygı görmesini gerektirir. 2. Her insanın, başkasının hakkını ihlal etmemek koşuluyla, kendisini geliştirme hakkı ve toplumun gelişimine katkı verme sorumluluğu vardır.Sosyal hizmetler; sosyal açıdan insanların rollerini ve genel refahı artırmak adına halkı oluşturan en temel unsur olan bireylerden, ailelere, ailelerden gruplara ve topluluklara kadar herkesi kapsayan akademik bir disiplin ve çalışma alanıdır.