AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sosyal guvenlik sistemleri hangi dengeyle calisir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.387
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sosyal güvenlik sistemleri hangi dengeyle çalışır?​

Sosyal güvenlik sistemi, sosyal devletin gereği, özel sigortacılıktan farklı olarak birebir fayda/maliyet dengesi gözetilmeden oluşturulmuştur. Bu durum sosyo-ekonomik ve demografik değişimlerin neden olduğu tüm risklerin sistem tarafından taşınmasına neden olmaktadır.

Aktif pasif oranı kaç olmalı?​

Aktif pasif oranı kaç olmalı?
Aktif/pasif sigortalı oranı, sosyal sigortaların en temel göstergesidir ve kapsamla ilgili bir gösterge olmaktan ziyade sistemin mali dengesi ile ilgilidir. Bir sosyal güvenlik sisteminin mali bakımdan ayakta durabilmesi için aktif/pasif sigortalı oranının asgari 4 olması gerekir.
Sosyal güvenlik sistemi, sosyal devletin gereği, özel sigortacılıktan farklı olarak birebir fayda/maliyet dengesi gözetilmeden oluşturulmuştur.

Türkiye’nin çok ayaklı sosyal güvenlik sistemine geçişini sağlayan düzenleme nedir?​

Dünya Savaşı’nın sonuna dek geçen süreci ele al- mak gerekir. Türkiye’de çalışanlara ve çalışanların haklarına yönelik ilk ciddi düzenleme 1936’da yürürlüğe giren İş kanunudur. 1945 sonrası kurumsallaşma süreci devam etmiş, 1961 Anayasası ile sosyal haklar arttırılmıştır.

SGK’da çalışmak için ne yapmalıyım?​

SGK’da çalışmak için ne yapmalıyım?
SGK memur alımı için başvuru koşulları ise; 18 yaşını tamamlamış olmak, T.C. vatandaşı olmak, haklarından mahrum olmamak, 657 sayılı devlet memurları kanununun 48 inci maddesinin 6. Fıkrasındaki şartları taşımak, kadrolarda istenilen niteliklere sahip olmak gerekmektedir.
Çok ayaklı sosyal güvenlik sistemi nedir?​
Bu yeni stratejiye dayalı sosyal güvenlik modeli ise, iki ya da üç ayaklı bir sosyal güvenlik sistemini öngörür. Sistemin ilk ayağını, kapsama alınan herkese asgari (maktu) düzeyde sosyal sigorta yardımı ( yaşlılık aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı) sağlayan kamu sosyal güvenlik rejimi oluşturur.

5502 sayılı kanun nedir?​

5502 sayılı kanun nedir?
Bu Kanunun amacı, Sosyal Güvenlik Kurumunun kuruluş, teşkilât, görev ve yetkilerine ilişkin usûl ve esasları düzenlemektir.

Sosyal güvenlik hakkı ne zaman?​

1961 Anayasası ile artık sosyal güvenlik hakkı anayasal düzeye taşınmıştır. “1964’te kabul edilip 1965’te yürürlüğe giren 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu dağınık haldeki mevzuatı bir bütün haline getirmiştir.

Türk sosyal güvenlik sistemi hangi tür sosyal güvenlik rejimi?​

Türk sosyal güvenlik sistemi hangi tür sosyal güvenlik rejimi?
Türk sosyal güvenlik sistemi primli rejim olarak bilinen sosyal sigortalar ile devlet ve gönüllü kuruluşlar tarafından finanse edilen primsiz sosyal güvenlik rejimi (sosyal yardım ve sosyal hizmet) olmak üzere ikili bir yapı üzerine inşa edilmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu hangi tür sosyal güvenlik rejiminin örneğidir?​

Primli rejimin temelini sosyal sigortalar oluşturmaktadır. Sosyal sigortalardan yararlanabilmek adına bireylerin sisteme dahil olarak, belirli oranlarda sisteme katkıda bulunmaları gerekmektedir. Primli rejimde hem işçi hem de işveren prim öder. Çoğunlukla devlet katkısı da söz konusudur.

Kimler SGK memuru olabilir?​

Kimler SGK memuru olabilir?
 
SGK memuru olabilmek için belirli koşulları sağlamak gerekmektedir. Öncelikle 18 yaşını doldurmuş olmak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, haklarından mahrum olmamak ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesinin 6. fıkrasındaki şartları taşımak önemlidir. Ayrıca ilgili kadrolarda istenilen niteliklere sahip olmak da SGK memuru olabilmek için gereklidir. Bu koşulları sağlayan bireyler SGK'da memur olarak çalışabilirler. Bu bağlamda, SGK memuru olmak isteyenlerin belirtilen koşulları dikkatle incelemelerinde ve gereken şartları sağlamalarında fayda vardır.
 
Geri
Üst