- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 257.412
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Sosyal güvenlik sistemi hangi olayla ortaya çıktı?
1936 tarihli ve 3008 sayılı İş Kanunu ile ilk kez Türkiye’de sosyal sigortaların kuruluşu ve sosyal sigortalara ilişkin temel ilkeler öngörülmüştür.Ilk sosyal güvenlik yasası ne zaman çıktı?
Nitekim bu anlamda 1880 1890 tarihleri arasında Bismarck tarafından geliştirilip yürürlüğe konulan Alman Sosyal Sigortalar Mevzuatı ilk ve önemli bir başlangıcı simgelemektedir.Sosyal güvenliğe ne zaman ve hangi durumlarda ihtiyaç duyulur?
Tehlikeyle karşılaşan bireye asgari bir güvence sağlamak, onlara insan onuruna yaraşır asgari bir yaşam düzeyini temin etmek sosyal güvenliğin varoluş nedenidir. Diğer bir ifadeyle sosyal güvenlik, doğumu itibariyle ekonomik yönden güçsüzleri, insanca yaşamak için yeterli gelirli olmayanları korumayı amaçlamıştır.
Sosyal güvenlik sisteminin tarihsel olaylardan hangisi ile birlikte ortaya çıktığı söylenir?
– 3008 Sayılı İş Kanunu Sonrası 1936 yılında çıkarılan 3008 sayılı İş Kanunu ile Ülkemizde ilk kez sosyal sigortaların kurulması öngörülmüş ve sosyal güvenliğin, bugün de hala geçerli olan bazı temel ilkeleri benimsenmiştir.Sosyal güvenlik sisteminin tarihsel olaylardan hangisi ile birlikte ortaya çıktığı söylenebilir?
1936 yılında kabul edilen 3008 sayılı İş Kanunu, Türkiye’de sosyal güvenlik sisteminin gelişiminde dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. 3008 sayılı İş Kanunu, sosyal sigortaların kademeli olarak kurulmasını öngörmüş, ancak ilk sigorta kollarının kurulması için on yıl beklemek gerekmiştir.Ilk sosyal sigorta kim tarafından kurulmuştur?
Sosyal Sigortaların Tarihsel Gelişimi Bismarck ve İmparator Wilhelm tarafından kurulmuştur (Sözer, 1997, s.3-6). Başta sanayileşmiş Avrupa ülkeleri olmak üzere bütün dünyada hızla gelişip yaygınlaşarak, sosyal güvenlik sisteminin en önemli kurumu haline gelmiştir (Alper, 2000, s.12).
Sosyal Güvenlik; Reformu / T.C. Dışişleri Bakanlığı Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur’u Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı adı altında birleştiren 5502 sayılı Kanun 20 Mayıs 2006 tarihinde 26173 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bir tehlikenin sosyal güvenliğin konusu olabilmesi için bazı nitelikleri taşıması gerekir. Bunlar; Tehlikelerin hedefi insan olmalıdır. Tehlikelerle karşılaşıldığında ekonomik bakımdan gelir azalması, gider artışı, gelir kesilmesi gibi iktisadi bakımdan anlamlı ya da birden çok sonuç (zarar) ortaya çıkmalıdır.
Sosyal Sigortalar nelerdir?
Sosyal güvenlik sistemimiz iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarını kapsayan kısa vadeli sigorta kolları ile, malullük, ölüm ve yaşlılık sigorta kollarını kapsayan uzun vadeli sigorta kollarından oluşmaktadır.