AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sosyal Guvenlik Kurumu Hangi kanun ile kurulmustur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
129.771
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sosyal Güvenlik Kurumu Hangi kanun ile kurulmuştur?​

Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü ve Bağ-Kur Genel Müdürlüğünü aynı çatı altında toplayan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, 20.05.2006 tarihli ve 26173 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5502 sayılı Kanunla kurulmuştur.

Türkiye’de sosyal güvenlik sistemi hangi modeli kullanmaktadır?​

Türkiye’de sosyal güvenlik sistemi hangi modeli kullanmaktadır?
Türkiye’de sosyal güvenlik sistemi temelde dağıtım (pay-as-you-go) finansman modeline göre işlemektedir. Aktif çalışanlardan ve işverenden alınan primlerin oluşturduğu gelir, mevcut emeklilere veya hak sahiplerine emekli aylığı olarak ödenmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu kim kurdu?​

Türkiye Büyük Millet MeclisiSosyal Sigortalar Kurumu / KurucusuTürkiye Büyük Millet Meclisi, 23 Nisan 1920’de Osmanlı Devleti’nin İtilaf Devletleri’nce işgaline direniş göstermek üzere Türk milletinin ortaya koyduğu irade ile kurulan, asli görevi yürütmeyi denetlemek olan ve yasama erkini kullanan Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal devlet organıdır. Vikipedi

Sosyal Güvenlik Kurumu ne zaman kuruldu?​

Sosyal Güvenlik Kurumu ne zaman kuruldu?
1 Ocak 1946Sosyal Sigortalar Kurumu / Kuruluş tarihi
1479 sayılı Kanun nedir?​
Madde 39 – (2/9/1971 tarih ve 1479 sayılı Kanunun hükmüdür.) Bu kanuna göre sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılan ve kadın iseler 55, erkek iseler 60 yaşını doldurmuş oldukları halde yaşlılık aylığına hak kazanamamış olan sigortalıların ödedikleri primler, yazılı istekleri üzerine toptan ödeme şeklinde geri verilir.

Sosyal güvenlik modelleri nelerdir?​

Sosyal güvenlik modelleri nelerdir?
Ülkemizde sosyal güvenlik reformu ile birlikte sosyal güvenlik sisteminin kapsamı üç ana koldan oluşturulmuştur. Bunlar; “Kısa Vadeli Sigorta Kolları”, “Uzun Vadeli Sigorta Kolları” ve “Genel Sağlık Sigortası”dır.

Ilk sosyal güvenlik yasası ne zaman çıktı?​

Ancak, Cumhuriyetin ilanından 1945 yılına gelinceye kadar bir sosyal güvenlik sistemi oluşturulamamıştır. 1936 yılında çıkarılan 3008 sayılı İş Kanunu ile Ülkemizde ilk kez sosyal sigortaların kurulması öngörülmüş ve sosyal güvenliğin, bugün de hala geçerli olan bazı temel ilkeleri benimsenmiştir.

1479 sayılı Kanun kimleri kapsar?​

1479 sayılı Kanun kimleri kapsar?
Bu kanuna göre sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılan ve kadın iseler 55, erkek iseler 60 yaşını doldurmuş oldukları halde yaşlılık aylığına hak kazanamamış olan sigortalıların ödedikleri primler, yazılı istekleri üzerine toptan ödeme şeklinde geri verilir. Madde 41 – (2/9/1971 tarih ve 1479 sayılı Kanunun hükmüdür.)

1479 sayılı Kanun yürürlükte mi?​

Ayrıca Kanunun sigortalılıkla ilgili maddeleri iki madde hariç 2008 yılında yürürlükten kaldırılmış olmakla beraber, sigorta başlangıcı 1 Mayıs 2008 tarihinden önce olup da Bağ-Kur (4/1-b) kapsamında emekli olacak kişilerle ilgili olarak bu Kanun hükümleri uygulandığı gibi, sigorta başlangıcı 1 Ekim 2008 tarihinden …
 
Sosyal Güvenlik Kurumu, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü ve Bağ-Kur Genel Müdürlüğünü birleştirerek oluşturulmuştur. 20 Mayıs 2006 tarihli ve 26173 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5502 sayılı Kanun ile kurulmuştur.

Türkiye'de sosyal güvenlik sistemi temelde dağıtım (pay-as-you-go) finansman modeliyle işlemektedir. Bu modelde, aktif çalışanlardan ve işverenlerden alınan primlerle oluşturulan gelir, mevcut emeklilere veya hak sahiplerine emekli aylığı olarak ödenmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ilk kurucusu Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kuruluş tarihi ise 1 Ocak 1946'dır.

Sosyal güvenlik modelleri ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Ülkemizde sosyal güvenlik sistemi kapsamında "Kısa Vadeli Sigorta Kolları", "Uzun Vadeli Sigorta Kolları" ve "Genel Sağlık Sigortası" gibi temel kollar bulunmaktadır.

1479 sayılı Kanun, sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılan ve yaşlılık aylığına hak kazanamamış olan sigortalıları kapsamaktadır. Bu kanunun hükümleri, sigortalının yazılı isteği üzerine toptan ödeme şeklinde prim iadesini düzenlemektedir.

Ancak, 1479 sayılı Kanunun sigortalılıkla ilgili bazı maddeleri 2008 yılında yürürlükten kaldırılmıştır. Bağ-Kur kapsamında emekli olacak kişilerle ilgili olarak bu Kanunun hükümleri hala uygulanmaktadır.
 
Geri
Üst