AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sosyal girisimcilik ornekleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
57.843
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sosyal girişimcilik örnekleri nelerdir?​

Türkiye’deki Sosyal Girişimcilik Örnekleri
- İçimdeki Hazine (Otsimo) Otsimo; otizm ve down sendromu gibi gelişimsel durumlara sahip, özel eğitim ihtiyacı olan çocuklara yönelik hazırlanmış mobil bir platformdur.
- Çöp(m)adam.
- Fazla Gıda.
- Tarlam Var.
- İhtiyaç Haritası
- TOMS.
- Aflatoun International.
- Better World Books.

Girişimcilik öğrenilebilir mi?​

Girişimcilik öğrenilebilir mi?
Yaratıcılık yetkileri, bir sınıfta oturarak değil, yaratıcı düşünme süreçlerini deneyimleyerek ve uygulayarak öğrenilir. İngiliz filozof Ken Robinson’a göre, inovatif ve girişimci ruhlu olmak, keşif yaparak, sorular sorarak, hayal gücünü kullanarak ve edindiği bilgileri sentezleyerek öğrenilir.

Girişimcilik devlet ya da toplum açısından neden popüler?​

Girişimcilik toplumun gelişiminde ve ekonomik büyümede önemli bir etkendir. Toplumlardaki girişimci sayısı arttıkça istihdama katkı da aynı oranda artmış olur. Girişimcilik, değişim ve inovasyon yaratmanın dışında yaşam standartlarını ve kaliteyi artırıyor.

Sosyal girişim nedir nasıl çalışır?​

Sosyal girişim nedir nasıl çalışır?
Öncelikli toplumsal sorunları, maddi fayda ve kar ön planda olmaksızın, çözümlemeyi ve problemi ortadan kaldırmayı hedeflerler. Tıpkı ticari girişimciler gibi başkalarının göremediğini görerek yeni fırsatlar yaratırlar, sistemleri değiştirirler ve yeni yaklaşımlar bularak toplumun önemli sorunlarına çözüm getirirler.

Girişimci olunur mu doğulur mu?​

Girişimcilik hem öğrenilir hem de doğuştan gelir. Başarılı bir girişimci ile başarısız bir girişimci arasında en önemli fark motivasyon. Büyümek, değişmek ve başarılı olmak isteği insanı motive eden en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Kişinin içindeki bu istekler doğrudan motivasyonunu artırıyor.

Girişimci ruh sonradan kazanılır mı?​

Girişimci ruh sonradan kazanılır mı?
Girişimci doğulur görüşü Girişimcilikte kişilik özelliklerine ve risk alabilme yetkinliğine bakmak gerekir. Genetik mirasla gelen kişiliğe davranışsal veya sosyal öğrenme ile elde edilen özellikler eklendiğinde girişimci ruh ortaya çıkar.

Girişimciliğin toplumsal gelişime katkısı nedir?​

Girişimciler, bir toplulukta yaşam standardını yükseltmede anahtar rol oynamaktadır. Bunu yalnızca iş yaratarak değil, aynı zamanda çalışanlarının, müşterilerinin ve toplumdaki diğer paydaşların yaşam kalitesinde iyileşmelere yol açan yenilikler geliştirerek ve benimseyerek yaparlar.

Girişimcilik kavramından ne anlıyorsunuz?​

Girişimcilik kavramından ne anlıyorsunuz?
Girişimcinin genel olarak sözlük anlamı; ticaret ve sanayi gibi alanlarda belli bir miktar sermaye koyarak iş yapmaya girişen, kar amacı ile riski üstlenen kişidir. Bir kar elde etmek için riskleri ile birlikte bir iş girişimini geliştirme, organize etme ve yönetme kapasitesi ve istekliliğine girişimcilik denir.

Sosyal girişimcilik ne yapar?​

Sosyal girişimci, toplumsal faydayı öncelikli hedef olarak belirleyen değişim öncüsü aktördür. Çözümü aciliyet gerektiren çevresel ve toplumsal sorunlara kalıcı ve ölçeklenebilir çözümler geliştirir.
 
Sosyal girişimcilik, toplumsal faydayı ön planda tutan ve sürdürülebilir çözümler üretmeyi hedefleyen bir yaklaşımdır. Türkiye'deki bazı sosyal girişimcilik örnekleri şunlardır:

1. İçimdeki Hazine (Otsimo): Otizm ve down sendromu gibi gelişimsel durumlara sahip çocuklara yönelik mobil bir platform olan Otsimo, özel eğitim ihtiyacı olan çocuklara destek sağlar.
2. Çöp(m)adam: Geri dönüşüm alanında faaliyet gösteren Çöp(m)adam, atık malzemeleri geri dönüştürerek çevreye katkıda bulunur.
3. Fazla Gıda: Gıda israfını önlemeyi hedefleyen Fazla Gıda, restoran ve marketlerde fazla kalan gıdaları ihtiyaç sahipleriyle buluşturur.
4. Tarlam Var: Kentleşme ve tarım arazilerinin azalması sorununa çözüm getiren Tarlam Var, şehirli bireyleri tarım yapmaya teşvik eder.
5. İhtiyaç Haritası: Toplumsal ihtiyaçları belirleyerek, ihtiyaç sahipleri ile yardımseverleri buluşturan bir platform olan İhtiyaç Haritası, sosyal yardımlaşmayı teşvik eder.
6. TOMS: Her satılan ayakkabı ile bir çift ayakkabı bağışlama modeliyle bilinen TOMS, sosyal sorumluluk odaklı bir iş modeli ile faaliyet gösterir.
7. Aflatoun International: Çocuklar ve gençler için finansal okuryazarlık ve sosyal becerileri geliştirmeyi amaçlayan Aflatoun International, dünya genelinde sosyal değişim sağlar.
8. Better World Books: Kitapların geri dönüşümü ve okuma alışkanlığının yaygınlaştırılmasını hedefleyen Better World Books, sosyal ve çevresel fayda sağlar.

Sosyal girişimciliğin toplumsal gelişime önemli katkıları bulunmaktadır. Bu girişimler, çözüm odaklı yaklaşımları ve inovatif çözümleri ile sosyal sorunlara etkili çözümler sunarlar. Aynı zamanda, iş yaratma, istihdam sağlama, toplumun bilinçlenmesine katkıda bulunma gibi yollarla toplumsal refahın artmasına yardımcı olurlar.
 
Geri
Üst