Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sosyal fobiyi ne tetikler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sosyal fobiyi ne tetikler?​

Sosyal fobi, diğer insanlarla etkileşimi içeren toplumsal durumlarda ortaya çıkan kaygı bozukluğudur. Rahatsızlık diğer insanlar tarafından olumsuz değerlendirilme ve küçük düşme korkusundan kaynaklanır.

Sosyal fobiyi yenmek için ne yapmalıyım?​

Sosyal fobide tedavi ilaçla yapılan tedavi ve psikoterapi olarak iki tiptedir. Hastalığın şiddetine göre bazen sadece psikoterapi uygulanırken genellikle iki tedavinin birlikte uygulanması tercih edilir. İlaç dışı tedavi yönteminde bilişsel davranış terapisinin (BDT) sosyal fobi çözümünde en etkili yöntemdir.
Sosyal fobisi olan çocuğa nasıl davranmalı?
Ayrıca sadece yetişkinlerle iletişimde değil kendi yaşıtları ile ilişkide de ortaya çıkmalıdır. Çocuklarda anksiyete, ağlama, huysuzluk gösterme, donakalma ya da tanıdık olmayan toplumsal durumlardan uzak durma olarak dışa vurulabilir. Önemli bir diğer kriter de kaçınma davranışının olmasıdır.

Sosyal fobi ilaçsız geçer mi?​

Sosyal fobiler nadiren kendiliğinden kaybolurlar. Terapi tedavisi uygulanmadığı takdirde hastalık belirtileri (semptomlar) özellikle yetişkinlik döneminde kalıcı olur. Profesyonel bir tedavi uygulanırsa iyileşme ihtimali yüksektir.

Sosyal fobi ilaç kullanmadan geçer mi?​

Dr. Başak: Sosyal fobi en sık görülen psikolojik rahatsızlıklardan biridir ve kesinlikle tedavi edilebilir. Maalesef, sosyal fobi yaşayan çoğu kişi iyileşebileceğini bilmiyor ve bu yaşadıklarının kişiliklerinin bir parçası olduğunu sanıp kabulleniyor.
Çocuklarda sosyal fobi neden olur?
Çevresel sebepler: Çocukların anne ve babalarının sessiz, sakin bireyler olması, çok fazla sosyalleşmemesi, sosyal ortamlarda çok söz almaması çocuklarda sosyal fobi oluşumuna sebep olabilir. Bunun sebebi çocukların anne ve babalarını taklit etmeye meyilli oluşudur.
Sosyal fobi sıklıkla ergenlikte başlayan bir ruhsal sorundur. Sosyal fobik ergenlerin çocukluktan itibaren kaygılı, çekingen, utangaç kişiler oldukları, sosyal korkuların yanında başka korkularının da olduğu, tutukluklarının çocukluktan başlayan bir sorun olduğu bilinmektedir.
İlaç etkisinin ortaya çıkması için iki-üç hafta kadar beklemek gerekir. İlacın etkili olup olmadığına karar vermek için en az 10 hafta süre geçmelidir. Tedavi süresi, ortalama 9-12 aydır. SF’de en sık uygulanan terapi şekli Bilişsel ve Davranışçı Terapidir.
Sosyal fobisi olan birine nasıl davranılmalı?
Derin ve kontrollü bir şekilde nefes alıp vermek sinirlerinizi yatıştıracak, rahatlatacak ve odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Özellikle de başka insanlarla etkileşime gireceğiniz sosyal ortamlarda bulunmadan önce yapacağınız nefes egzersizleri sizi gevşetecek ve yatıştıracaktır.
 
Geri
Üst