Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sosyal bilimlerde yapilan arastirmalarda kullanilan temel olcum seviyesi turleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.629
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sosyal bilimlerde yapılan araştırmalarda kullanılan temel ölçüm seviyesi türleri nelerdir?​

Sosyal bilim araştırmalarında genellikle ölçme işlemi yapılırken kullanılan ölçekler dört grup altında ele alınabilir.
- Sınıflama (Nominal) ölçek.
- Sıralama (Ordinal) ölçek.
- Eşit aralıklı (Interval) ölçek.
- Oranlı (Ratio) ölçek.

Tekli ölçekler nelerdir?​

Gerçek yalnızca bir sorudan meydana geliyor ise tekli ölçek adı verilir. Tekli ölçek yeterli olmadığında ise devreye birden fazla sorulardan meydana gelen çoklu ölçek dahil edilir. Bu ölçekler likert ölçeği, semantik farklar ölçeği ve stapel ölçeğidir olarak üçe ayrılmaktadır.
Ölçek ne demek?​
Teknik resim ya da çizimlerde, özellikle de haritalarda kullanılan küçültme oranına ölçek adı verilir. Bir başka şekilde açıklamak gerekirse; çizimde bulunan uzunluk ya da büyüklüklerin gerçek ve çizim boyutları arasındaki orana ölçek denir.

Hangi ölçüm düzeyinde ilgili özelliği mutlak sıfır noktası vardır?​

Hangi ölçüm düzeyinde ilgili özelliği mutlak sıfır noktası vardır?
Eşit Oranlı Ölçek Eşit oranlı ölçeklerde birimler eşittir ancak sıfır mutlak olmalıdır. aralıklara bölümlendiği için bu ölçekte elde edilen veriler üzerinde her türlü matematiksel işlem yapılabilir.

Oransal ölçekle ne ölçülür?​

Oransal ölçekle ne ölçülür?
Oransal ölçek Oransal ölçekli sayılar için keyfî olmayan gerçek başlangıç sıfır noktası bulunur. Oransal ölçekli sayılarla ölçümü yapılan değişkenlere oransal değişkenler adı verilir. Fizikle ilgili birçok miktarlar için, kütle, uzunluk, enerji vb, oransal ölçekli sayılar ile ölçümü yapılır.

Çok kategorili ölçek nedir?​

Nesneleri belli bir özelliğe sahip oluş derecesine göre sıralayan ölçek türüdür. Bu ölçekle nesneler en büyükten en küçüğe, en ağırdan en hafife veya tersi işlemleri yapılır. Bu ölçekte verilen rakamların matematiksel anlamı yoktur. Sadece özelliğin azlık-çokluk ya da büyüklük-küçüklük sırasını verir.

Ölçek ne ile ifade edilir?​

Ölçek paydası santimetre cinsinden ifade edilir. Bölme işlemini yaparken birimler eşit olmalıdır. Bu nedenle gerçek uzunluğu cm’ye çevirmek gerekmektedir. Sorularda km veya metre cinsinden verilen gerçek uzunluklar mutlaka santimetreye çevrilerek, pay ve paydanın eşit birimlerde (cm) olması sağlanmalıdır.
Ölçek nedir ve çeşitleri nelerdir?​
Ölçek Türleri (Sınıflama ,Sıralama ,Eşit Oranlı ve Aralıklı) olarak dörde ayrılmaktır. Ölçek kavramları en az bilgi verenden en çok bilgi verene doğru sıralarsak Sınıflama< Sıralama< Eşit Aralıklı < Eşit Aralıklı dır.

Hangi ölçüm düzeyinde ilgili özelliği mutlak sıfır noktası yokluk hali vardır?​

Hangi ölçüm düzeyinde ilgili özelliği mutlak sıfır noktası yokluk hali vardır?
Bu ölçekler sayıların sıralanabilirlik ve toplanabilirlik özelliğini temsil eden düzeydedirler. Oranlı (ratio) ölçekler ise, değerlendirilen özelliğin mutlak bir sıfır noktası yani özelliğin yokluk hali vardır, mesafe, yaş, ağırlık, ses/ışık yoğunluğu, süre gibi.

Hangi ölçüm düzeyinde sıfır noktası yokluk hali vardır?​

Hangi ölçüm düzeyinde sıfır noktası yokluk hali vardır?
Oranlı (ratio) ölçekler ise değerlendirilen özelliğin mutlak bir sıfır noktası yani özelliğin yokluk hâli vardır, mesafe, yaş, ağırlık, ses/ışık yoğunluğu, süre gibi.
 
Sosyal bilimlerde yapılan araştırmalarda kullanılan temel ölçüm seviyesi türleri genellikle dört grupta incelenir:

1. **Sınıflama (Nominal) Ölçek:** Bu ölçekte veriler kategoriler veya isimlerle temsil edilir. Sıralama veya niceliksel bir değer içermez, sadece farklı kategoriler arasındaki ayrımı sağlar.

2. **Sıralama (Ordinal) Ölçek:** Veriler bu ölçekte sıralı bir şekilde düzenlenir ve her bir veri diğerinden büyük ya da küçüktür ancak aralarındaki mesafe veya fark belirli değildir.

3. **Eşit Aralıklı (Interval) Ölçek:** Bu ölçekte veriler arasındaki mesafeler eşit uzaklığa sahiptir ancak mutlak sıfır noktası yoktur. Örneğin, sıcaklık ölçülerinde 0 derece belirli bir noktayı temsil etmez, sadece bir referans noktasıdır.

4. **Oranlı (Ratio) Ölçek:** Bu ölçekte veriler arasındaki mesafeler eşit ve mutlak sıfır noktası vardır. Örneğin, uzunluk, ağırlık gibi değişkenler oranlı ölçekle ölçülebilir.

Tekli ölçekler, yalnızca bir sorudan oluştuğunda kullanılır ve eğer yeterli gelmiyorsa çoklu ölçekler devreye girer. Likert ölçeği, semantik farklar ölçeği ve Stapel ölçeği, tekli ölçeklere örnek olarak verilebilir.

Ölçek, bir harita veya çizimde kullanılan küçültme oranını ifade eder. Özellikle, çizimdeki uzunluk veya büyüklükler ile gerçek boyutlar arasındaki orana ölçek denir.

Oransal ölçek, sayıların gerçek bir başlangıç sıfır noktasına sahip olduğu ve ölçülen değişkenlerin oransal olduğu ölçektir. Örneğin, fiziksel büyüklükler olan kütle, uzunluk, enerji gibi değerler oransal ölçekle ölçülebilir.

Çok kategorili ölçek, nesneleri belirli bir özelliklerine göre sıralayan bir ölçek türüdür. Bu ölçekte verilen rakamların matematiksel anlamı olmaz, sadece nesnelerin özelliklerini sıralar.

Ölçekler genellikle paydası santimetre cinsinden ifade edilir ve birimler eşit olmalıdır. Ölçek türleri en az bilgi verenden en çok bilgi verene doğru sıralanırsa, sınıflama < sıralama < eşit aralıklı < oranlı ölçektir.

Oranlı (ratio) ölçekler, değerlendirilen özelliğin mutlak sıfır noktasına ve bu özelliğin yokluk haline sahip olmasına izin verir. Mesela, yaş, ağırlık, mesafe gibi özellikler oranlı ölçekte ölçülebilir.

Oranlı ölçekte, değerlendirilen özellik mutlak bir sıfır noktasına sahiptir, bir başka deyişle, özelliğin yokluk hali belirlidir. Bu özellikler ölçüldüğünde sıfır noktası mevcuttur. Örneğin, mesafe, yaş, ağırlık gibi özellikler oranlı ölçekle ölçülebilir.
 
Geri
Üst