Sosyal bilim anlayislari nelerdir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
255.857
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Sosyal bilim anlayışları nelerdir?​

Sosyal bilimlerde Pozitivist, Yorumlayıcı ve Eleştirel yaklaşım olmak üzere üç temel yaklaşım vardır. Bu üç yaklaşım dünyaya farklı bakış açılarını, yani toplumsal gerçekliğin farklı gözlenme, ölçülme ve anlaşılma biçimlerini yansıtır.

Sosyal Bilimlerde araştırma Yöntemleri Nelerdir?​

Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri
- Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Yaşar Tonta.
- Bilim ve Araştırmayla İlgili Temel Kavramlar.
- Araştırma Sorununun Tanımlanması ve Denence Kurma.
- Nedensellik.
- Kavramsallaştırma, İşletimselleştirme.
- Ölçme.
- Deneysel Yöntem.
- Betimleme Yöntemi.

Sosyal bilimler nedir ne işe yarar?​

Sosyal bilimler nedir ne işe yarar?
Sosyal Bilimlerin temel amacı birbirine bağımlı, global bir dünyada, kültürel farklılıkları olan demokratik bir toplumun vatandaşları olarak, kamu yararına bilgiye dayalı, mantıklı kararlar verebilme yeteneği geliştirmek için genç insanlara yardımcı olmaktır.

Sosyal bilim alanları nelerdir?​

Bu terim, 19. yüzyılda, “toplumun özgün bilimi” sosyolojiyi ifade etmek için kullanılmaktaydı. Ancak günümüzde antropoloji, arkeoloji, iktisat, beşeri coğrafya, dil bilimi, işletme, müzik bilimi, siyaset bilimi, psikoloji, hemşirelik ve sosyal tarihi içeren birçok akademik branşı ifade eder.

Pozitivist sosyal bilim yaklaşımı nedir?​

Pozitivist sosyal bilim yaklaşımı toplumsal gerçekliği; dış dünyada, bireylerin istek ve iradelerinden bağımsız olarak mevcut olan bir gerçeklik olarak ele alır. Bu bakımdan pozitivist sosyal bilim, genel olarak doğa bilimleri ile sosyal bilimlerde açıklamaya dayalı benzer yöntemlerin kullanılması gerektiğini savunur.

Sosyal bilimlerde bilimsel araştırma türleri nelerdir?​

Sosyal bilimlerde bilimsel araştırma türleri nelerdir?
Bilimsel araştırmanın yöntemine göre, nitel ve nicel araştırma türleri vardır. Nitel araştırma, sosyal bilimlerde kullanılan toplum ve birey temelli konulardaki doğal bağlamı ele alan ve içerik analizi, anket, saha çalışması ve görüşme gibi teknikleri uygulayan bilimsel yöntemdir.
Kuram neden önemlidir?​
! Kuram sabit değil araştırma ve gözlemlerle değişkenlik gösterebilir, revize edilebilir, çürütülebilir. Araştırmacı varsayımlarını kuramlara dayandırarak araştırmasını şekillendirir. Kuram araştırmacının araştırma modeline bilimsel yönden meşruluk kazandırır.
Pozitivist yaklaşım toplumu nasıl ele alır?​
 
Pozitivist yaklaşım, toplumu gerçekliği nesnel olarak gözlemlemeye ve açıklamaya yönelik bir perspektiften ele alır. Bu yaklaşıma göre toplumsal olaylar da doğa olayları gibi nesnel ve öngörülebilir bir yapıya sahiptir. Pozitivist yaklaşım toplumu, nedensellik ilişkileri üzerinden analiz ederek genellikle deneysel ve sayısal veriler kullanır. Bu yaklaşıma göre, toplumsal olayların yasalarını keşfetmek ve öngörülebilirliği artırmak mümkündür.

Pozitivist sosyal bilimlerde, araştırmacılar hipotezler kurarak, bu hipotezleri deneysel yöntemlerle test ederler ve verileri sayısal olarak analiz ederler. Toplumsal gerçeklik, bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerindeki etkileri üzerinden incelenir ve açıklanmaya çalışılır. Pozitivist yaklaşım, gözlemlenebilir ve ölçülebilir olanı vurgular ve toplumsal olaylara nesnel bir şekilde yaklaşmayı amaçlar.

Bu yaklaşımın temel özellikleri şunlardır:
- Somut verilere dayanma
- Deneysel araştırma yöntemlerini kullanma
- Neden-sonuç ilişkilerini vurgulama
- Bağımsız değişkenler ile bağımlı değişken arasındaki ilişkileri analiz etme
- Sayısal verileri analiz ederek genelleme ve öngörülerde bulunma
- Belirsizlikleri azaltmaya yönelik metodolojilere önem verme

Pozitivist yaklaşım, özellikle doğa bilimlerinde olduğu gibi düzenli ve öngörülebilir bir dünya anlayışını sosyal bilimlere uygulamaya çalışır. Bu yaklaşım, nesnellik, tekrarlanabilirlik ve ölçülebilirlik gibi kavramlara önem verirken, eleştirmenler tarafından da sıklıkla tartışma konusu olmuştur.
 
Geri
Üst