- Konu Yazar
Sosyal bilgiler öğretiminin bileşenleri nelerdir?
2017 yılında yeni ilkokul ve ortaokul sosyal bilgiler dersi öğretim programı kabul edilerek 2017-2018 öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanmıştır….Öğrenme öğretme sürecinin temel ögeleri nelerdir?
Yani öğrenme – öğretme sürecidir. Strateji, yöntem ve teknikler, pekiştireç, katılım, dönüt – düzeltme, yaklaşım.
Program içeriği ne demek?
Belirtilen hedeflere ulaşmak için ne öğretelim? Sorusunun cevaplanacağı bölümde öğretilecek konuların, ünitelerin alt alta sıralanması içerik olarak adlandırılabilir. İçerik, hedef ve hedef davranışlara göre seçilir ve düzenlenir.Öğrenme Öğretme durumları nedir?
Eğitim durumları, öğrencilerin hedefe ulaşması için geçirmeleri gereken öğrenme yaşantılarını sağlayacak dış koşulların (uyarıcıların) düzenlenmesi ve işe koşulmasıdır. Bu düzenleme, gerekli olan strateji, yöntem-teknik, araç-gereçleri her türlü etkinlikler ile fiziki düzenlemeleri kapsar.
Öğretme öğrenme süreci değişkenleri nelerdir?
Öğretme-öğrenme sürecinde öğrencinin iç şartları; öğrencinin genel sağlık durumu, ilgili ön bilgi ve becerileri (yetenekleri), ilgi, tutum ve alışkanlıkları, zeka düzeyi, dil becerisi, inanç ve değerler, güdülenmesi, kendine güveni ve benlik tasarımı vb. ‘ dır.Programın içerik boyutunda nelere dikkat edilmelidir?
– İçerik somuttan soyuta, basitten karmaşığa, kolaydan zora, yakın çevre ve zamandan uzağa doğru sıralanmalıdır. İçerik, bireyin kendi öğrenme şemasını kurmasına izin verecek bir esneklikte düzenlenmelidir. İçerik, öğrencinin elde ettiği bilgi ve becerilere dayanarak geçmişi ve geleceği kestirmesine olanak vermelidir.