- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.050
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Soruşturma ne demek TDK?
Soruşturma evresi, bir suçun işlendiği şüphesinin öğrenilmesiyle başlayan ve iddianamenin kabulü ile veya iddianamenin düzenlenmesine yer olmadığı kararı ile sona eren evredir. Kovuşturma evresine hazırlık niteliğindedir.Soruşturma anlamı nedir?
Soruşturma, kanuna göre yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin kabulüne kadar geçen evreyi de ifade etmektedir (CMK m.2/1-e). Cumhuriyet savcısı, kamu davası açmaya yer olup olmadığına karar vermek üzere işin gerçeğini araştırmak üzere soruşturma başlatır (CMK m.160/1).Muhakkiklik ne demek?
Muhakkiklik ne demek?Muhakkik aynı zamanda soruşturmacı olarak bilinir. Soruşturma konusunda emri vermeye yetkili makam kapsamında verilen emir üzerinden muhakkik işe başlar. Özellikle memurlar konusunda ortaya çıkan suçlara bakan ve bunu soruşturan kişi olarak ifade etmek mümkün.
TDK muhakkik ne demek?
TDK muhakkik ne demek?Dilimize Arapçadan geçmiş olan muhakkik kelimesi tahkik sözcüğünden türetilmiştir. Tahkik, bir şeyi derinlemesine incelemek, gözlemlemek ve soruşturmak anlamına gelirken, muhakkik kelimesi gerçeği ortaya çıkarmak için inceleme ve araştırma yapan kimse demektir. Bu kelime tasavvufta terim anlamında kullanılır.
Soruşturma mı önce kovuşturma mı?
Yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin mahkemece kabulüne kadar olan evre soruşturma, iddianamenin kabulünden hükmün kesinleşmesine kadar olan evre ise kovuşturma evresidir.Muhakkik kimler olabilir?
Kamu yönetimi alanında yapılan uygulamalarda, muhtelif yollarla gelen iddiaların, şikâyetlerin doğru olup olmadığının, gerçeğin ne olduğunun incelenmesi için yapılan çalışmalara/araştırmalara tahkikat, bunun için görevlendirilen müfettiş/kontrolör dışında kalan kamu personeline de “muhakkik” denilmektedir.Muhakkiklik nasıl yapılır MEB?
Muhakkiklik nasıl yapılır MEB?MUHAKKİKLİK NASIL YAPILIR VE TAKİP EDİLMESİ GEREKEN ADIMLAR
- Suça ilişkin bilgi ve belgeleri incelemek.
- Konuyla ilgili varsa şikâyetçi ve tanıkları dinlemek.
- Soruşturma kapsamında ifadeleri almak.
- Disiplin Soruşturma Raporu Düzenlemek.