Sorusturma evresindeki haklari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Soruşturma evresindeki hakları nelerdir?​

Soruşturma evresinin her aşamasında avukatın, şüpheli ile görüşme, ifade alma veya sorgu süresince yanında olma ve hukukî yardımda bulunma hakkı engellenemez, kısıtlanamaz (CMK m.149/3). Avukat, soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini harçsız olarak alabilir.
Mağdurun soruşturma evresindeki hakları nelerdir?
Mağdur ve şikâyetçiye son soruşturmada, yani kovuşturma evresinde de, duruşmadan haberdar edilme, kamu davasına katılabilme, katıldığı kamu davasında kişisel haklarını isteyebilme, tutanak ve belgelerden örnek isteyebilme, tanıkların davetini isteyebilme, avukatı yoksa, 251 inci madde gereğince baro tarafından bir …

Soruşturma evresinin alt evreleri nelerdir?​

İki evreyi birbirine bağlayan bir de ara muhakeme evresi bulunur. Yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin mahkemece kabulüne kadar olan evre soruşturma, iddianamenin kabulünden hükmün kesinleşmesine kadar olan evre ise kovuşturma evresidir.
Soruşturma evresinde şüphelinin hakları nelerdir?
İFADE ALMA VEYA SORGUDA ŞÜPHELİ VEYA SANIĞIN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
- 1-İsnadı Öğrenme Hakkı
- 2-Müdafiin Hukuki Yardımından Yararlanma Hakkı
- 3-Yakınlarına Haber Verme Hakkı
- 4-Susma Hakkı
- 5-Delil Toplanmasını İsteme Hakkı

Tutuklama yetkisi kime aittir?​

Tutuklama kararını veren Sulh Ceza Hakimliğinin bulunduğu yerde başkaca Sulh Ceza Hakimliği yoksa ve ağır ceza mahkemesi de bulunmuyorsa yargı çevresinde görev yaptığı ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hakimliği yetkili ve görevlidir.
Savcı beraat isterse hâkim ceza verir mi?
olabilmesi gayet muhtemeldir. olması ihtimalinde savcının temyiz hakkı bulunduğundan gerekçeli temyiz dilekçesinde ayrıntıları ile belirtebilir sebeplerini. ayrıca iddia makamı talep makamıdır, hakim talep makamı değildir, karar makamı olduğundan talep etmez, hükmü verir.

Soruşturma dosyasını kim inceleyebilir?​

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun “Müdafiin dosyayı inceleme yetkisi” başlıklı 153. maddesinin 1. fıkrasına göre; “Müdafi, soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini harçsız olarak alabilir”.
Şüphelinin yasal hakları nelerdir?
 
Geri
Üst