Sorusturma dosyasini kim inceleyebilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
171.662
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Soruşturma dosyasını kim inceleyebilir?​

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun “Müdafiin dosyayı inceleme yetkisi” başlıklı 153. maddesinin 1. fıkrasına göre; “Müdafi, soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini harçsız olarak alabilir”.

Soruşturma evresinde kaç müdafi bulunur?​

“Şüpheli veya sanık, soruşturma ve kovuşturmanın her aşamasında bir veya birden fazla müdafiin yardımından yararlanabilir; kanunî temsilcisi varsa, o da şüpheliye veya sanığa müdafi seçebilir. Soruşturma evresinde, ifade almada en çok üç avukat hazır bulunabilir.
Soruşturma evresinde hangi belgeler müdafi tarafından incelenebilir?
(4) Müdafi, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edildiği tarihten itibaren dosya içeriğini ve muhafaza altına alınmış delilleri inceleyebilir; bütün tutanak ve belgelerin örneklerini harçsız olarak alabilir. (5) Bu maddenin içerdiği haklardan suçtan zarar görenin vekili de yararlanır.
Soruşturma dosyası nerede incelenir?
(7) Soruşturma evrakı soruşturmayı geciktirmemek kaydıyla Cumhuriyet savcısının belirleyeceği personel huzurunda kalemde veya ön büroda incelenir.” Hükümleri yer almaktadır.

Soruşturma dosyasi nasil incelenir?​

Avukatlar, vekili veya müdafisi oldukları soruşturma dosyalarıyla ilgili UYAP üzerinden “soruşturma dosyasını inceleme” talebi gönderecek. Bu talebin Cumhuriyet savcısı tarafından onaylanması üzerine izin verilen evrak, avukatların UYAP sayfalarından görülebilecek.

Soruşturma evresinde en fazla kaç avukat?​

Ceza Muhakemesi Kanunu, soruşturma evresinde, şüphelinin yanında ifade almada en çok üç avukat hazır bulunabileceğini düzenlemektedir. Ayrıca, örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar bakımından yürütülen kovuşturmalarda, duruşmada en çok üç avukat hazır bulunabileceği düzenlemesi getirilmiştir.
Hangi belgelerin müdafii tarafından incelenmesi yasaklanamaz?
e. Şu belgelerin incelenmesi ve örneğinin alınması hiçbir zaman yasakla- namaz: 1) Yakalanan kişinin veya şüphelinin ifadesini içeren tutanaklar, 2) bilirkişi raporları, 3) yakalanan kişinin veya şüphelinin hazır bulunmaya yetkili olduğu diğer adli işlemlere ilişkin tutanaklar (CMK m.153/2-3).
 
Geri
Üst