AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sorumluluga iliskin davalarin kac yil icinde acilmasi gerekir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Sorumluluğa ilişkin davaların kaç yıl içinde açılması gerekir?​

Türk Ticaret Kanunu’nun (“TTK”) 560. maddesi uyarınca “sorumlu olanlara” karşı açılacak tazminat davası, davacının zararı ve sorumluyu öğrendiği tarihten itibaren iki ve her hâlde zararı doğuran eylemin meydana geldiği günden itibaren beş yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

Anonim şirket genel kurul kararı iptal davasını kimler açar?​

Anonim şirket genel kurul kararı iptal davasını kimler açar?
Kanuna aykırı bir genel kurul kararının iptali talebi pay sahipleri, yönetim kurulu yahut yönetim kurulu üyelerinden her biri tarafından ileri sürülebilir. Genel Kurul kararının alındığı tarihten itibaren üç ay içinde, şirket merkezinin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemesi nezdinde iptal davası açılabilir.

Sorumluluk davası kimlere açılır?​

Sorumluluk davası kimlere açılır?
TTK madde 553 uyarınca, şirketin uğradığı doğrudan zararlara karşı, şirket, ortaklar ve alacaklılar dava açabilecek kişilerdir. Şirketin, yönetim kurul üyesine karşı açacağı davada önem arz eden konu, sorumluluk davası açılabilmesi için genel kurul kararının dava şartı olup olmadığıdır.

Şirket alacaklıları iptal davası açabilir mi?​

Kat malikleri kurulu kararının iptali davası kime karşı açılır?​

Kat malikleri kurulu kararının iptali davası kime karşı açılır?
KAT MALİKLERİ KURULU KARARLARININ İPTALİNE İLİŞKİN DAVALAR, KAT MALİKLERİNİ TEMSİLEN YÖNETİCİYE KARŞI AÇILMALIDIR. MAHKEMECE, DAVANIN YÖNETİCİ ALEYHİNE AÇILDIĞI DİKKATE ALINARAK İŞİN ESASINA GİRİLİP TOPLANACAK DELİLLER DOĞRULTUSUNDA KARAR VERİLMESİ GEREKİR.

Hisse senedi alırsak ne olur?​

Hisse senedi alırsak ne olur?
Hisse senedine sahip olmanız beraberinde özel haklara da sahip olmanızı getirir. Örneğin ortak olunan şirketin kar payına, oy hakkına, rüçhan hakkına, bilgi alma hakkına, şirket yönetimine katılma hakkına ve tasfiye bakiyesine katılma gibi değerli haklara sahip olabilirsiniz. Hisse senetleri spot bir piyasadır.

Hisse sahibi nasıl olunur?​

Bu şirketlere ait hisselerden satın alınabilmesi için, şirketlerin öncelikle halka arz olması ve hisse senetlerinin borsaya kayıt ettirilmesi gerekir. Hisse senedini satın alan yatırımcı, o şirketin ortağı olur. Hisse senedi yatırımı yapmak isteyen yatırımcı direkt olarak borsadan hisse senedi satın alamaz.

Yönetim kurulu sorumluluk davası açabilir mi?​

Yönetim kurulu sorumluluk davası açabilir mi?
TTT 549-560 maddeleri ile anonim şirket yönetim kurulu üyeleri kanundan ve esas sözleşmeden doğan yükümlülüklerini ihlal ettikleri takdirde, pay sahipleri ve alacaklılarının doğrudan uğradığı zararlardan yönetim kurulu üyelerine karşı dava açma hakkı hükme bağlanmıştır.

Hisse senedi almanın bazı önemli hakları beraberinde getirdiği ve bu nedenle yatırımcılar için değerli bir yatırım aracı olduğu açıklanmış. Ayrıca hisse senedi satın alarak bir şirketin ortağı olunabileceği ve bu ortaklıkla birlikte kar payı alma, oy kullanma, rüçhan hakkı, bilgi alma, şirket yönetimine katılma ve tasfiye bakiyesine katılma gibi haklara sahip olunabileceği belirtilmiş.

Kat malikleri kurulu kararlarının iptali davasının kime karşı açılacağı konusunda da detaylı bilgi verilmiş. Bu tür davaların, kat maliklerini temsilen yöneticiye karşı açılması gerektiği ifade edilmiş. Mahkemenin, davayı yönetici aleyhine değerlendirerek toplanacak delillere göre karar vermesi gerektiği de vurgulanmış.

Yönetim kurulu üyelerine karşı sorumluluk davası açma hakkının TTK madde 549-560 uyarınca pay sahipleri ve alacaklılarına tanındığı belirtilmiş. Anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin kanundan ve esas sözleşmeden doğan yükümlülüklerini ihlal etmeleri durumunda, doğrudan zarar gören pay sahipleri ve alacaklılarının bu kişilere karşı dava açabilecekleri açıklanmış.