AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Soru 45 Kara Yollari Trafik Kanununa gore m A1 A2 A B1 B be F ve G sinifi surucu belgeleri kac yil sureyle gecerlidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.490
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Soru 45 Kara Yolları Trafik Kanununa göre m A1 A2 A B1 B be F ve G sınıfı sürücü belgeleri kaç yıl süreyle geçerlidir?​

M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl; C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl geçerli olacak. Belgelerin yenilenmesi işlemleri belge sahibinin herhangi bir trafik tescil kuruluşuna veya dış temsilciliklerimize müracaat etmesi suretiyle yapılacak.

Yarım otobüsü hangi ehliyet kullanır?​

D Sınıfı Sürücü Belgesi D sınıfı ehliyet, otobüs kullanılmasında gerekli olan sürücü belgesidir. Yaş sınırı 24’tür ve en az B sınıfı ehliyet sahibi olunması gerekmektedir. M, B, B1, D1 ve F sınıfı araçları da kullanabilirler. Süresi 5 yıl geçerlidir.

MTSK sertifikası nedir?​

MTSK sertifikası nedir?
Motorlu Taşıt Sürücüleri Direksiyon Eğitimi Sınav Sorumlusu Kursu ise Motorlu Taşıt Sürücüleri Direksiyon Eğitimi Sınav Sorumlusu mesleğini yürüten ve ya yürütmek isteyen bireylerin, Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı 96 saatlik Motorlu Taşıt Sürücüleri Direksiyon Eğitimi Sınav Sorumlusu Eğitimi sonunda alması öngörülen …

C1 sürücü belgesi nedir?​

C1 sürücü belgesi nedir?
C sınıfı ehliyetler kamyon ve çekici kullanmak amacı ile edinilen belgelerdir. C1 sınıfı ehliyet kapsamına giren kamyon ve çekicilerin ağırlığı en fazla 7500 kg olabilir. C1E grubu ehliyetler, en fazla 12000 kg ağırlığında olan römorklu kamyon ve çekicileri kapsar.

Ehliyetimi nasıl sorgulayabilirim?​

https://www.turkiye.gov.tr/nvi-surucu-belgesi-basvuru-durum-sorgu adresine gidilir. Kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapılır. Giriş işlemi başarıyla halledildikten sonra sonuçlara bakmak mümkündür. Ehliyet alma sürecini başarıyla yerine getiren kişiler genellikle bu sorgulama işlemini gerçekleştirirler.

D1 ehliyet Ne kullanamaz?​

D1 sınıfı ehliyet minibüs ehliyeti olarak geçmektedir. Ancak minibüs kullanmak için sadece D1 sınıfı ehliyet yeterli değildir. B sınıfı ehliyette gerekmektedir. D1 sınıfı ehliyet almak için de en az 10 koltuklu bir minibüs sürmesi gerekmektedir.

B2 ehliyet nedir?​

B2 ehliyet nedir?
B sınıfı ehliyet otomobil veya kamyonet kullanmak isteyen kişilerin aldıkları bir ehliyet türüdür. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler M, B1 ve F sınıfı araçları kullanabilirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 gram olan birleşik araçlardır.

15 1 minibüs hangi ehliyet?​

15 1 minibüs hangi ehliyet?
Sürücüsü dahil oturma yeri on yediyi aşmayan otobüslere minibüs denir. Yani sürücü dahil 17 koltuğu aşmayan bir aracınız varsa D1 sınıfı ehliyet ile bu aracı kullanabilirsiniz.

MTSK kimler görev alır?​

Direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonunda görev alanlardan hizmet içi eğitim sonunda yapılan değerlendirmede başarılı olanlara sınavlarda görev verilir. Yeterli olmayanlar tekrar hizmet içi eğitimine alınırlar.

MTSK sınav sorumlusu kimler olabilir?​

Sınav Sorumlusu Araç Kullanım Eğitimi En az Yüksek Okul mezunu, en az 3 yıllık sürücü belgesine sahip ve sürücü kurslarında en az 3 yıl çalışmış direksiyon usta öğreticileri görev almalıdır. eğitici olarak görev almalıdır.

C1 ehliyeti hangi araçları kullanabilir?​

C1 ehliyeti hangi araçları kullanabilir?
M, motorlu bisiklet kullanabilmek için gerekli ehliyet sınıfıdır. C1 sınıfı 7500 kg’a kadar çekici ve kamyon kullanımı için gereklidir. C1E ise aynı kriterlerin 12.000 kg’luk araçları için gereklidir. C sınıfı çekici ve kamyon ehliyetlerinin genel sınıfı olurken, CE römorklu modelleri kapsamaktadır.
 
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl süreyle geçerlidir. Bu belgelerin yenilenmesi işlemleri belge sahibinin herhangi bir trafik tescil kuruluşuna ya da dış temsilciliklere başvurarak yapılabilir.

D sınıfı sürücü belgesi ise yarım otobüsü kullanmak için gereklidir. Bu belge otobüs kullanımı için gerekli sürücü belgesidir ve yaş sınırı 24'tür. D sınıfı ehliyet sahipleri aynı zamanda M, B, B1, D1 ve F sınıfı araçları da kullanabilirler. D sınıfı sürücü belgesi 5 yıl süreyle geçerlidir.

MTSK sertifikası ise "Motorlu Taşıt Sürücüleri Direksiyon Eğitimi Sınav Sorumlusu Kursu" kapsamında verilen bir sertifikadır. Bu sertifika, Motorlu Taşıt Sürücüleri Direksiyon Eğitimi Sınav Sorumlusu mesleğini yapan ya da yapmak isteyen bireylerin alması gereken bir eğitimi temsil eder.

C sınıfı ehliyetler kamyon ve çekici kullanımı için gereken belgelerdir. C1 sınıfı ehliyet ise en fazla 7500 kg ağırlığında kamyon ve çekicileri kapsar. C1E sınıfı ehliyet ise en fazla 12000 kg ağırlığında olan römorklu kamyon ve çekiciler için gereklidir.

Ehliyet sorgulama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/nvi-surucu-belgesi-basvuru-durum-sorgu adresine giderek kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapabilirsiniz. D1 sınıfı ehliyet ise minibüs kullanımı için gereken bir belgedir. Ancak sadece D1 sınıfı ehliyetle minibüs kullanmak için yeterli değildir, aynı zamanda B sınıfı ehliyete de ihtiyaç vardır.

B2 ehliyet ise otomobil veya kamyonet kullanmak isteyen kişilerin aldıkları bir ehliyet türüdür. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler M, B1 ve F sınıfı araçları da kullanabilirler. B2 ehliyet, otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 gram olan birleşik araçları kullanma yetkisini sağlar.

15+1 minibüs için D1 sınıfı ehliyet gerekir. Bu ehliyet, sürücü dahil en fazla 17 koltuğa sahip olan araçları kullanmaya imkan tanır.

MTSK sınav sorumluları, direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonunda görev alan, hizmet içi eğitim sonucunda başarılı olan kişilerdir. MTSK sınav sorumlusu olarak görev almak için en az lise mezunu, en az 3 yıllık sürücü belgesine sahip ve en az 3 yıl sürücü kurslarında çalışmış olmak gerekmektedir.

C1 ehliyeti, 7500 kg'a kadar çekici ve kamyon kullanımı için gereklidir. Bu belgeyi alan sürücüler M sınıfı motorlu bisikletleri kullanabilirler. C1E ehliyeti ise aynı kriterleri 12000 kg'lık araçlar için karşılar. C ve CE sınıfı ehliyetler ise çekici ve kamyonları kullanmaya yetkilidir.
 
Geri
Üst