Sorguda avukat cubbe giyer mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sorguda avukat cübbe giyer mi?​

Sorguda cübbe giyilir mi? Sulh ceza hakimliğindeki sorgu sırasında cübbe giymeniz gerektiğinden cübbenizi yanınızda taşımanızı öneririm. Mesai saatleri içinde adliyelerde bulunan baro odalarından 1 TL karşılığında cübbe kiralamak da mümkün.

Duruşmaya sadece avukat katılabilir mi?​

Kural olarak tarafların vekalet verdiği bir avukat varsa, tarafların duruşmaya katılma zorunluluğu yoktur.
Avukatın cübbesinin cebinin olmaması kamu hizmeti gördüğünü, düğmesiz olması bağımsız olduğunu, her cübbenin aynı olması ise her avukatın yasalar ve adli makamlar önünde eşit olduğunu ifade eder. Stajyer avukatlar cübbe giyemezler ama sulh hukuk ve icra mahkemelerinde duruşmalara girebiliyorlar.
Savcılık ifadesinde avukat ne demeli?
Avukat nezaretinde kollukta verilen ifade şüpheli bakımından mahkeme aşamasında hükme esas alınabilmektedir. Bir diğer ifadeyle avukat huzurundaki ifade esnasında söylenenler, ceza ya da beraat kararına gerekçe olabilir. Avukat huzurunda verilen ifadenin hukuka uygun alındığı kabul edilir.
Avukat duruşmaya katılmazsa ne olur?
Mutlaka duruşmaya katılmak / savcılığa gitmek zorundasınız. Eğer katılmaz iseniz; öncelikle mahkemece / savcılıkça ihzaren celbinize (polis vasıtası ile zorla getirilmenize) ve bundan da sonuç alınamaz ise hakkınızda yakalama kararı çıkarılmasına sebebiyet verirsiniz.

Avukat olmadan duruşmaya gelmezse ne olur?​

Bununla birlikte avukatın duruşmaya mazeretsiz katılmamasının aynı zamanda zarara (yargılamanın uzamasına sebebiyet verme gibi) yol açtığı durumlarda avukatların görevi kötüye kullanma suçundan mahkumiyetine karar verilebilmektedir.

Güveni kötüye kullanma avukatlığa engel mi?​

I- Avukatlığa kabulde engel suçlar zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmak,” şeklinde düzenlenmiştir.
Avukatlık Kanunu madde 3’te sayılan avukatlığa kabul şartlarından biri de (c fıkrasında sayılan) avukatlık stajını tamamlayarak staj bitim belgesi almış bulunmaktır.
Hagb alan kişi avukat olabilir mi?
Yargılamaları devam eden, cezaları kesinleşmemiş olan ya da HAGB alan kişilerin avukatlık yapması karşısında bir engel olmamalı.
Avukat mahkemeden çıkarılabilir mi?
Yapılan değişiklikle duruşma salonunda bulunmakla birlikte görülen davada taraf vekili sıfatı bulunmayan avukatlar, duruşma düzeninin bozmaları halinde duruşma salonundan çıkarılabilecektir.

Ifade alınırken avukat ne yapar?​

Şüpheli veya sanık, kimliğine ilişkin soruları doğru olarak cevaplandırmakla yükümlüdür. Avukat (Müdafi) seçme hakkının bulunduğu ve onun hukukî yardımından yararlanabileceği, müdafiin ifade veya sorgusunda hazır bulunabileceği, kendisine bildirilir.
 
Geri
Üst