AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sony, Şarkılara Ritim Yazabilen Yapay Zeka Aracı Geliştirdi

haberci

Yeni Üye
Son gelişmelerle birlikte yakın hengamda yapay zekanın müzisyenler için bir araç olacağını söyleyebiliriz. Temmuz ayında Montreal temelli Landr isimli bir firmanın müzik usullerini tahlil eden ve sipariş üzerine ses işlemcileri için setler yapan bir eseri, 26 milyon dolarlık bir bağış toplamıştı. Bunun yanı sıra OpenAI ve Google, müzik üreten algoritmalarını sunmuştu.

Bu ve bunun üzere vukuatlardan etkilenen Sony, makine öğrenmesini benimseyen bir model oluşturarak bateri ritimleri yazan bir yazılım oluşturdu. Sony'nin modelindeki yapay zeka, müzik mealinde dinlenebilir bateri örüntüleri oluşturarak müziklere ritim yazabiliyor.

Araştırmanın muharrirleri,

"Ritmik ögeleri tahlil eden bir model mimarisini ortaya koyduk. Bütün kod haritalamaları, kick (bateride mekanda bulunan ve bir pedal yardımıyla vurulan büyük davul) ve snare (bateride ortada bulunan, nispeten daha tiz sesli davul) arasındaki ilişkiyi haritalıyor"

formunda bir açıklama yaptı.

Yapay zekayı geliştiren araştırmacılar, içerisinde pop, rock ve elektronik müziklerin olduğu 665 müziğin olguları üzerine çalıştı. Deneylerin akabinde yapay zekanın müziklere başarılı bir formda ritim eklediği gözlemlendi.

Bu teknolojinin gelişmesiyle birlikte müziklerdeki ritmik ögelerin yakın bir gelecekte bilgisayarlar tarafından yazılabileceği düşünülüyor. Yapay zekanın daha çokça materyal üzerine çalışmasıyla farklı cinslerde ritmik çalışmaların yapılabileceği de iddia ediliyor.

sony-sarkilara-ritim-yazabilen-bir-yapay-zeka-araci-olusturdu-1565078379.jpg

eff74c9037a2bd4ac37399fbb1a326f48d8f6963.jpeg

Evet, yapay zeka alanındaki gelişmeler müzik endüstrisinde de büyük bir etki yaratıyor. Sony'nin bateri ritimleri yazabilen yapay zeka aracı, müzisyenlere ve prodüktörlere yaratıcı süreçlerinde yardımcı olabilecek bir araç olarak öne çıkıyor. Özellikle ritmik ögelerin müzik üretimindeki önemi göz önüne alındığında, bu tarz bir yapay zeka aracının müzikal eserlerin oluşturulmasında büyük bir katkı sağlayabileceği düşünülüyor.

Araştırmacıların belirttiği gibi, yapay zeka modeli bateri ritimlerini oluştururken kick ve snare gibi temel unsurları analiz ederek ritmik ilişkileri haritalıyor. Bu sayede yapay zeka, dinlenebilir ve etkileyici bateri örüntüleri oluşturabiliyor. 665 müziğin verileri üzerinde çalışarak başarılı sonuçlar elde eden yapay zeka, farklı müzik türlerinde de kullanılabilecek şekilde geniş bir yelpazede ritimler üretebiliyor.

Gelecekte, yapay zeka araçları sayesinde müzik yapımcıları ve sanatçılar daha hızlı ve verimli bir şekilde eserlerini oluşturabilecekler. Ritmik ögelerin bilgisayarlar tarafından yazılabilmesi müzik endüstrisinde yenilikçi çalışmaların ortaya çıkmasını sağlayabilir. Farklı ritmik çalışmaların yapılabilmesi ve müzik üretim süreçlerinin kolaylaşması, yapay zeka teknolojilerinin müzik dünyasında daha da yaygınlaşmasına ve kabul görmesine katkıda bulunabilir.

Geri