AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sont jenerator nedir?

Editör

Yeni Üye

Şönt jeneratör nedir?​

ŞÖNT GENERATÖRLER Uyartım sargısı generatör endüvisine paralel şekilde bağlanmış olan generatörlerdir. Dışarıdan herhangi bir uyartıma gerek duymadan kendi kendini uyartırlar. Şönt generatörde endüvi uçları A–B, kutup(uyartım) sargısının uçları C–D, yardımcı sargı uçları da G–H harfleri ile gösterilir.

Uyarma akımı ne demek?​

UYARTIM AKIMI: Manyetik alanı meydana getirmek için kutup bobinlerinden geçirilmesi gereken doğru akıma uyartım akımı denir.

Generatör yüklendikçe çıkış gerilimi neden azalır?​

Generatör yüklendikçe çıkış gerilimi neden azalır?
Generatör yüklendikçe çıkış gerilimi niçin azalmaktadır? SONUÇ: Şönt generatörün boş çalışma deneyinde, uyartıma akımının artmasına ve devir sayısına bağlı olarak generatör üzerinde E = K fw formülüne göre bir gerilim endüklenir. Bu endüklenen gerilim generatörün daha önce çalışıp çalışmamasına göre değişir.

Şönt motor ayar karakteristiği nedir?​

Şönt motor ayar karakteristiği nedir?
Şönt (Shunt) uyarmalı doğru akım motoru, alan sargısı endüvi sargısına paralel bağlı olan DC motordur. Karakteristik özelliği ise, devir sayısının yük ile çok fazla değişmemesidir. Bu özelliğinden dolayı yaklaşık sabit devir sayısı istenen yerlerde tercih edilir.

Doğru akım makinelerinde uyartım nedir?​

Doğru akım şönt makineler Kendinden uyartımlı şönt makinelerinde uyartım sargıları endüvi sargılarına gerilim sağlayan aynı kaynaktan beslenir. Yabancı uyartımlı makinelerde ise endüvi bir gerilim kaynağından beslenir ve bu kaynaktan bağımsız olarak diğer bir gerilim kaynağı ile uyartım sargıları beslenir.

Endüvide nedir?​

Endüvi Reaksiyonu: Doğru akım elektrik makinelerinde manyetik akı dağılımının bozulmasına endüvi reaksiyonu denir. Akımın yön değişikliğine ise komütasyon denir. Endüvi reaksiyonunun kelime anlamı, endüvinin (rotor) tepki göstermesidir.

Yük arttıkça Dinamo devri neden düşer?​

Yük arttıkça Dinamo devri neden düşer?
Eğriye göre yük akımı arttıkça motorun devir sayısı düşer. Bunun sebebi, yük akımının aynı zamanda uyartım akımı olmasındadır. Yük akımının küçük değerleri için de küçük olacağından, devir sayısı çok yüksek değerler alacaktır.

Şönt jeneratörler, uyartım sargısının generatör endüvisine paralel şekilde bağlanmış olan generatörlerdir. Dışarıdan herhangi bir uyartıma ihtiyaç duymadan kendi kendilerini uyartabilirler. Şönt generatörde endüvi uçları A ve B, kutup (uyartım) sargısının uçları C ve D, yardımcı sargı uçları ise G ve H harfleri ile gösterilir.

Uyartım akımı, manyetik alanı oluşturmak için kutup bobinlerinden geçirilmesi gereken doğru akıma denir.

Generatör yüklendiğinde çıkış gerilimi azalır çünkü yükleme arttıkça generatör üzerinde baskın olan direnç de artar. Bu durum çıkış geriliminin düşmesine sebep olur.

Şönt motor ayar karakteristiği ise, şönt uyartmalı doğru akım motorunun, devir sayısının yük ile çok fazla değişmemesi özelliğidir. Bu sayede yaklaşık sabit bir devir sayısı elde edilir ki bu özellik bazı uygulamalarda tercih sebebidir.

Doğru akım şönt makinelerinde uyartım, kendinden uyartımlı makinelerde uyartım sargıları endüvi sargılarına gerilim sağlayan aynı kaynaktan beslenirken, yabancı uyartımlı makinelerde endüvi sargıları farklı bir gerilim kaynağından beslenir.

Endüvi reaksiyonu, doğru akım elektrik makinelerinde manyetik akı dağılımının bozulmasına denir. Endüvi reaksiyonu, endüvinin (rotorun) tepki göstermesi anlamına gelir.

Yük arttıkça dinamo devri düşer çünkü yük akımı arttıkça motorun devir sayısı azalır. Bu durum, yük akımının uyartım akımı olması sebebiyle gerçekleşmektedir. Yük akımı küçük değerlerde olduğunda devir sayısı yüksek olacaktır.

Geri