AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sonografik tetkik ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sonografik tetkik ne demek?​

Ultrason tetkiki (Sonografi) sırasında yuvarlak uçlu bir aletle vücuda ses‎ yayılır ve bunlar yardımıyla o bölgenin bir görüntüsü elde edilir. Ses dalgalarının iletilmesini güçlendirmek amacıyla söz konusu bölgenin yüzeyine cilde zarar vermeyen bir jel sürülür.

Sonografi nedir nasıl yapılır?​

Ultrason veya sonografi ses dalgalarının vücut içerisine gönderilmesi tekniğine dayanır. Bu ses dalgaları iç organlar tarafından yansıtılır. Yansıyan dalgalar cihazın bazı özel parçaları ile kaydedilir ve daha sonra anatomik bir bölgenin görüntüsü oluşturulur. Ultrason iyonize radyasyon (X ışını) içermez.
Ayrıntılı ultrasonografi için genel olarak 18-23. hafta aralığı belirlense de ileri gebelik haftalarında da belirli bölgelerin tekrar incelenmesi amacı ile detaylı inceleme yapılabilir. Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebeliklerde detaylı (ayrıntılı) ultrasonografik inceleme hizmeti verilmektedir.
Ultrason ne zaman geldi?
İlk kez 1942 yılında Avusturalya’lı Thedore Dussik tıbbı ultrasonu tanımladı. Doktorlar ve mühendisler ses dalgaları ile biyolojik dokular arasındaki ilişkiyi daha iyi anladıkça daha iyi cihazlar üretilmeye başlandı. Bunu daha sonra diğerleri izledi ve 2 boyutlu ultrason icat edildi.
Sonografi ne işe yarar?
Salin İnfüzyon Sonografi (SİS) ya da Saline Ultrasound Uterine Scan rahim içine az miktarda salin (tuzlu su) verilerek yapılan bir çeşit vajinal ultrason işlemidir Bu sayede ultrasonda rahimin iç boşluğu çok net bir şekilde izlenebilir ve yapısını bozan polip, myom gibi yer kaplayan lezyonlar ya da asherman sendromu …

Bırads 3 kansere dönüşür mü?​

Kategori 3’te çok düşük de olsa kanser riski bulunuyor (yüzde 5’in altında) ve 6 ay sonra kontrol öneriliyor. Kategori 4’te ortalama yüzde 30-40, kategori 5’te ise yüzde 90’ın üzerinde kanser riski bulunuyor ve biyopsi yapılması gerekiyor.

Sonografi neden yapılır?​

Yukarıda da belirtildiği gibi SİS anormal vajinal kanama, kısırlık, tekrarlayan düşükler gibi rahimin iç boşluğu ile ilgili olabilecek durumların araştırılmasında kullanılır. Ayrıca özel bir kateter kullanılarak tüplerin açık olup olmadığı da değerlendirilebilir.
SIS (salin infusion sonografi), rahim içine sıvı verilerek ultrason eşliğinde rahim iç duvarının daha iyi görüntülenmesini sağlayan bir tekniktir.
24 haftada detaylı ultrason yapılır mı?
Ayrıntılı ultrasonografi genel olarak 18-24. haftalar arasında yapılmaktadır. Fakat gelişen ultrasonografi cihazları ve teknikler sayesinde bu işlem artık 11-13. hafta arasında da yapılabilmektedir. Bu haftalar arasında yapılan ayrıntılı ultrasonografide, yapısal anomalilerin yüzde 75’i tanınabilmektedir.
Ayrıntılı ultrason yapılmazsa ne olur?
18-23. haftalardaki gebelikte ayrıntılı ultrason şart olması ya da olmaması, ayrıntılı ultrason muayenesiyle yapısal oluşum kusurlarının hemen hemen %90’ı saptanabilmesi nedeniyle kesinlikle gereklidir.

Cinsiyet öğrenme Kaç yılında?​

Gebeliğin 12. haftasının bitmesinden sonra vajinal ultrason ile tahmini bir cinsiyet belirleme yapılabilir. Bebeğin cinsiyeti gebeliğin 16. Haftasından sonra belli olmaktadır. Özellikle de 20. gebelik haftasından sonra bebeğin cinsiyetinin kesin olarak belirlenmesi mümkündür.

Ultrason cihazını tarihte ilk kim buldu?​

Günümüzde ultrason denildiğinde ilk akla gelen jinekolojide ultrason teknolojisinin bugünkü haline yakın ilkel hali, İskoçya’da çalışan doğum uzmanı ve jinekolog Ian Donald tarafından 1957’de icat edilmiş ve hamile kadınlar üzerinde ilk kez 1958’de kullanılmıştır[2]. Şekil 1: Ian Donald[3].
Alttan yapılan ultrason (Vajinal ultrason) Vajina ve rahim ağzı spekulum muayenesi sonucunda net olarak değerlendirilir, elle yapılan muayene ile de rahim ve yumurtalıklar hakkında fikir edinilir.
Bırads 3 Tehlikeli mi?
BIRADS Sınıflandırması: Kategori 2: Kesinlikle iyi huylu bulgular. Kategori 3: Muhtemelen iyi huylu bulgular. Kategori 4: Şüpheli bulgular. Kategori 5: Yüksek olasılıkla kötü huylu bulgular.
Memede Bırads 3 biyopsi gerekir mi?
BIRADS 3 lezyonlar düşük risk nedeniyle 6 aylık peryodlarla takip edilebilir. Ancak BIRADS 4 lezyonların yaklaşık yarısı malign’dir ve bu lezyonlara mutlaka uygun bir yöntemle biyopsi yapılmalıdır.
 
Geri
Üst