AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sondajda Kelly nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sondajda Kelly nedir?​

Kelly Rotary sistem (dönerli) sondaj, kaya veya yumuşak oluşumlarda kuyuları delmek için kullanılan bir sondaj türüdür. Kelly çubuğu, döner sondaj kuleleri için sondaj deliklerinin yürütülmesinde anahtar bileşendir. Döner tahrikin torkunu delme aletlerine aktarırlar.

Sondaj kulesi ne demek?​

Sondaj kulesi, yer altında bulunan su veya petrol kuyuları gibi kuyuları açmaya yarayan entegre sisteme verilen isimdir.
Petrol sondaj kulesi nasıl çalışır?
Doğrudan itmeli sondaj kuleleri, toprak ve yeraltı suyu örneklerini toplamak için içi boş bir çekirdek örnekleyiciyi ilerletmek için hidrolik silindirler ve bir hidrolik çekiç kullanır. Penetrasyonun hızı ve derinliği büyük ölçüde toprak türüne, örnekleyicinin boyutuna ve teçhizatın ağırlığına ve gücüne bağlıdır.

Motordan aldığı hareketi Tijlere dolayısıyla Matkaplara ileten elemana ne denir?​

Kelly, döner masa aracığı ile motordan aldığı hareketi tijlere ve matkaba ileten takım elemanıdır. Kelly’nin içi dolaşım sıvısının geçebilmesi için delikli olarak yapılmıştır. Kelly yapılışı itibariyle yuvarlak, 4 veya 6 köşe olmak üzere değişik tiplerdedir.

Petrol kulesi nedir?​

Petrol platformu büyük bir yapıdır, işçilere, sondaj, petrol ve doğalgazın okyanustan çıkarılması için makinelere ihtihaç vardır. Bazı durumlarda platformun okyanus tabanına bağlanmasına ihtiyaç duyulur, bu durumda platform yapay bir ada gibi görünür. Bazı durumlarda ise platform hareketli de olabilir.
Sondaj nedir ve çeşitleri nelerdir?
Kayaları parçalamak ya da delik’de kesikler açmak gibi prensiplerle yürütülen işlemlerdir. Çok sığ sondajlar, derinliği 100 metreden daha az olan sondajlardır. Sığ sondajlar, derinliği 100 metre ile 1000 metre arasındaki sondajlar’dır. Derin sondajlar, derinliği 1000-4000 metre arasındaki sondajlar’dır.

Denizdeki petrol platformları nasıl duruyor?​

İsminden de anlaşılacağı gibi batarlar deniz tabanına oturtulur ve sondaj çalışma süresince orada dururlar. İşlem bitince tanklar boşaltılarak yapı yüzdürülür ve yeni bir çalışma sahasına çekilir. Orada tanklara deniz suyu doldurularak tekrar deniz tabanına oturtulur. Böylece yapı faaliyet hazırlıkları tekrar başlar.

Okyanuslarda petrol var mı?​

Statoil petrol şirketinden yapılan açıklamada, ortakları olan ‘Petrobras ve Repsol Sinopec’ şirketlerinin Brezilya’nın 195 kilometre açıklarında okyanus tabanında petrol yatakları bulduğu belirtildi. Statoil, yeni bulunan zengin havzadan 250 milyon varilden fazla petrol çıkarılabileceğini kaydetti.
 
Geri
Üst