Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sondaj kim yapar?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sondaj kim yapar?​

Sondaj mühendisliği veya sondaj mühendisi, petrol mühendisliğinin bir alt kolu ve türüdür. Prosedür olarak sondaj mühendisleri, sondaj kuyularının tasarımını mümkün olduğunca güvenli ve ekonomik şekilde uygulamakla görevlidirler.

Bordrill sahibi kimdir?​

Bordrill sahibi kimdir?
Abdulhakim Selçuk – Sondaj – BORDRILL Sondaj Müteahhitliği ve Ticaret A.Ş.

Sondaj yapanlara ne denir?​

Petrol ve doğal gaz kuyularının delinmesi için gerekli işlemleri gerçekleştiren, planlayan ve denetim altında tutan kişiler “Sondaj Mühendisi” olarak tanımlanır.

Sondaj Sektörü nedir?​

Sondaj Sektörü nedir?
Genel çerçeve itibarı ile sondaj, yeraltında bulunan doğal kaynakların kullanımına ilişkin zemin üzerine uygulanan bir işlemdir. Sondaj, zemine dikey olarak delik açarak yer altındaki kaynakların kullanılmasını amaçlayan işlemler bütünüdür.
Sondaj Makinası kim icat etti?​
Darbeli sondaj tekniği, ile ilk petrol sondajı 1794 yılında Fransa’da yapılmıştır. İlk karot alma makinası 1864’te İsviçre’li bir mühendis tarafından yapılırken bugünkü sondaj makinalarının çalışma prensibini ortaya koyan ilk karot alma makinası İsveç’li maden mühendisi Craelius tarafından 1885 yılında yapılmıştır.

Tarlaya sondaj izni nasıl alınır?​

Tarlaya sondaj izni nasıl alınır?
KUYU RUHSATI BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER
- İmza sirküsü (noter onaylı)
- Tapu (sondaj yapılması düşünülen arazinin tapu fotokopisi ve Tapu İl yada İlçe Müdürlüklerinden onaylanmış başvuru tarihinden önce son 1 ay içerisinde alınmış Taşınmaza Ait Tapu Kaydı.
- İmza atmaya yetkili 1.
- Vergi Levhası
- Ticaret Sicil Gazetesi.

Sondaj ne iş yapar?​

Sondaj dünya üzerinde delik açmaya yarayan yöntemlere verilen addır. Kayaları parçalamak ya da delikte kesikler açmak gibi belirli prensiplerle yürütülen sondalama işlemidir. Her türlü zeminde ve sert kayada Su Sondajı yapabilmektedir.

Türkiye’de ilk sondaj nerede yapıldı?​

Türkiye’de ilk sondaj nerede yapıldı?
O yıllarda Mardin’e, şimdi de Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı olan Mağara köyü yakınındaki Türkiye’nin ilk petrol arama kuyusu ‘Basbirin-1’, dönemin Maliye Bakanı olan eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından 13 Ekim 1934’te törenle açıldı.

Sondaj ne demek TDK?​

Sondaj dünya üzerinde delik açmaya yarayan yöntemlere verilen addır. Kayaları parçalamak ya da delikte kesikler açmak gibi belirli prensiplerle yürütülen sondalama işlemidir. Her türlü zeminde ve sert kayada Su Sondajı yapabilmektedir. Kaya ortamda sondaj, hava sirkülâsyonu ile gerçekleşir.

Derin kuyu sondaj izni nasıl alınır?​

Derin kuyu sondaj izni nasıl alınır?
Derinliği en az 10 metre olan su sondaj kuyularını açabilmek için Devlet Su İşleri tarafından onaylanmış Yeraltı suyu kullanma belgesi ya da yeraltı suyu arama belgesi alması gerekir. Bu belgelere kuyu ruhsatı denir. 10 metreden daha sığ kuyular için böyle bir ruhsata ihtiyaç yoktur.
 
Sondaj mühendisliği veya sondaj mühendisi, petrol mühendisliğinin alt dallarından biridir ve sondaj kuyularının güvenli ve ekonomik tasarımını yapmakla sorumludur. Bordrill sahibi ise Abdulhakim Selçuk'a aittir ve BORDRILL Sondaj Müteahhitliği ve Ticaret A.Ş. adı altında faaliyet göstermektedir.

Sondaj yapan kişilere "Sondaj Mühendisi" denir. Bu kişiler, petrol ve doğal gaz kuyularının delinmesi için gerekli işlemleri planlar, gerçekleştirir ve denetim altında tutarlar. Sondaj sektörü ise genel olarak yeraltındaki doğal kaynakların kullanımına odaklanan bir sektördür. Sondaj, yer altındaki kaynaklara erişim sağlayabilmek için zemine dikey olarak delik açma işlemidir.

İlk sondaj makinası ve teknikleri hakkında da bilgi verilmiştir. Darbeli sondaj tekniği ile ilk petrol sondajı 1794'te Fransa'da gerçekleşmiştir. İlk karot alma makinası ise 1864'te İsviçre'de bir mühendis tarafından icat edilmiştir. Bugünkü sondaj makinelerinin çalışma prensibini ortaya koyan ilk karot alma makinası ise 1885'te İsveçli maden mühendisi Craelius tarafından yapılmıştır.

Tarlaya sondaj izni almak için belirli belgeler gerekmektedir. Bunlar arasında imza sirküsü, tapu, vergi levhası, ticaret sicil gazetesi gibi belgeler bulunmaktadır. Sondaj, genel olarak kayaları parçalamak veya delikler açmak amacıyla yapılan bir işlem olarak tanımlanmış ve her türlü zeminde ve sert kayada su sondajı yapılabildiği belirtilmiştir.

Türkiye'de ilk sondaj, 13 Ekim 1934'te Türkiye'nin ilk petrol arama kuyusu olan 'Basbirin-1'in açılmasıyla gerçekleşmiştir. Bu sondaj, dönemin Maliye Bakanı ve eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından Mardin'e bağlı Mağara köyü yakınında gerçekleştirilmiştir.

Son olarak, derin kuyu sondaj izninin alınması hakkında da bilgi verilmiştir. Su sondaj kuyularını açabilmek için en az 10 metre derinliğe sahip kuyular için Devlet Su İşleri tarafından onaylanmış yeraltı suyu kullanma belgesi veya yeraltı suyu arama belgesi alınması gerekmektedir. Bu belgelere genellikle kuyu ruhsatı denilmektedir ve 10 metreden daha sığ kuyular için böyle bir ruhsata ihtiyaç duyulmamaktadır.
 
Geri
Üst