AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sonbaharda Ekilen Tahıllar

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Sonbaharda hangi Tahıllar ekilir
Sonbaharda ne ekilir
Fiğ yetiştiriciliği
Sonbaharda Ekilen Tahıllar
En fazla yetiştirilen fiğ türüdür Ülkemizde bütün bölgelerde yetiştirilebilir Tek takvim baklagil yem bitkisidir Yeşil ve kuru ot olarak yedirilebileceği gibi daneleri krıma yapılarak ta verilebilir Ayrıca otu hem daneleri epeyce besleyicidir Yeşil otunda ortalama yüzde 23,9 çiğ protein bulunur Danelerindeki protein oranı ise ortalama yüzde 20 nin üzerindedir
Eksi 8 derecenin altındaki sıcaklıklarda donmaktadır Bu yüzden kışı sert geçen yerlerde yazlık olarak, sıcak iklim bölgelerinde ise kışlık olarak yetiştirilmektedir İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde erken İlkbaharda ekimi yapılır
Su alıkoyma kapasitesi iyi olan orta ve ağır topraklar adi fiğ tarımı için uygundur Kumlu topraklar yerinde değildir Süzek, tatmin edici kireç ihtiva eden tınlı topraklar olağan fiğ tarımı için en uygun topraklardır
Güz ekimi için tahılların hasadından sonradan toprağın yüzlek olarak işlenmesi ve sonbaharda daha derin bir sürüm yapılması yeterlidir İlkbahar ekimi için ise tarlanın sonbaharda işlenmesi, ilkbaharda da tırmık geçirilmesi yeterli olmaktadır Ekim en iyi şekilde mibzerle yapılabilir Dekara atılacak tohum miktarı ve sıra aralıkları ot ya da tohum yetiştirme amacına göre değişir Ot edinmek için sulu şartlarda 1520 cm, kıraç şartlarda 3040 cm sıra arasıyla ekim yapılabilir Tohum için yetiştirilecekse sulu şartlarda 3035 cm, kıraçta 5060 cm sıra arasıyla ekilebilir
Mibzerle ekimde dekara 810 kg tohum kullanılır Serpme ekimde 1215 kg tohum kullanılır Ekim derinliği 34 cm kadardır Tohum olmak için kimsesiz ekilen fiğ, ot edinmek için yetiştirilecekse çeşitli tahıllarla birlikte ekilebilir Bu amaçla azami arpa ve yulaf kullanılır Normal fiğ tarımında ekimle birlikte dekara 10 kg DAP (1846) gübresi verilmesi uygundur
Sulama imkanı olan yerlerde çiçek zamanına dek bir iki defa sulanabilir Yeşil ot almak için yapılan yetiştiricilikte çiçeklenme döneminden daha aşağı kısımda baklalar oluşuncaya kadar geçen sürede biçilir Kuru ot edinmek için yapılan yetiştiricilikte birincil baklalar yetişince biçim yapılır Dekardan 250500 kg kuru ot alınabilir
Tohum almak için fiğin saplarında en alt fasulyeler tamamen olgunlaşınca biçilmelidir Hasatta geç kalınırsa alt fasulyeler çatlar Dekardan 100200 kg tohum alınabilir *
 
Sonbaharda ekilen tahıllar arasında fiğ de bulunmaktadır. Fiğ, ülkemizde bütün bölgelerde yetiştirilebilen ve tek takvim baklagil yem bitkisidir. Yeşil ve kuru ot olarak kullanılabilen fiğin daneleri de kurutularak hayvan yemi olarak verilebilir. Besleyici özellikleriyle bilinen fiğin yeşil otunda yaklaşık %23,9 çiğ protein bulunurken, danelerindeki protein oranı da %20'nin üzerindedir.

Fiğ bitkisinin donmaya karşı hassas olduğu için, kışı sert geçen bölgelerde yazlık olarak yetiştirilirken, sıcak iklim bölgelerinde kışlık olarak tercih edilir. İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde erken ilkbaharda ekimi yapılan fiğin, toprak seçimi önemlidir. Su alım kapasitesi iyi olan orta ve ağır tınlı topraklar fiğ tarımı için uygunken, kumlu topraklarda yetiştiriciliği önerilmez.

Fiğin güz ekimi için hasat sonrası yüzlek işleme yeterli olabilirken, ilkbahar ekimi için tarlanın sonbaharda işlenip ilkbaharda tırmık geçirilmesi gerekmektedir. Ekim işlemi mibzerle en iyi şekilde yapılabilir ve dekara atılacak tohum miktarı ile sıra aralıkları ot ya da tohum yetiştirme amacına göre değişir.

Fiğ yetiştiriciliğinde sulama imkanı olan yerlerde çiçeklenme dönemine kadar sulama yapılabilir. Yeşil ot için biçim zamanı, baklalar oluşmadan önce gelirken, kuru ot için ise birinci baklalar olgunlaşınca biçim yapılmalıdır. Dekardan 250-500 kg kuru ot alınabilirken, tohum için fiğ saplarında alt fasulyeler tamamen olgunlaştıktan sonra biçim yapılmalıdır ve dekardan 100-200 kg tohum alınabilir.

Fiğ tarımında kullanılan gübre miktarı, sulama sıklığı ve ekim teknikleri gibi unsurların doğru uygulanması, verimli bir fiğ yetiştiriciliği için önemlidir.
 
Geri
Üst