- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 175.615
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Sonbahar sendromu nedir?
Sonbahar Sendromu Neden Olur? Uzayan geceler, kısalan gündüzler, güneşli havaların azalması ve gökyüzünün gri tonlara bürünmesi, açık havada ve gün ışığında daha az vakit geçirilmesi, sorumluluklarının artması, okulların başlaması, havaların serinlemesi insanlarda bazı ruhsal değişimlere yol açabilir.Sonbahar depresyonu nedir?
Sonbahar depresyonunun belirtileri arasında; Normalden daha fazla hissedilen yorgunluk, halsizlik ve bitkin olma durumu. İş akışımız içerisinde dikkat eksiklikleri, odaklanma problemlerinde artış Kendini suçlu hissetme ve değersizlik duygusu.Siz de son günlerde bu belirtilerden şikâyetçiyseniz, nedeni sonbahar yorgunluğu olabilir. Vücudumuz, havanın soğuduğu, aydınlık saatlerin azaldığı sonbahara uyum sağlamak için çabalıyor. Bedenin ve zihnin bu çabası, yorgunluk, gerginlik, isteksizlik gibi sorunları da beraberinde getiriyor.
Sonbahar depresyonu neden olur?
Vücudun biyolojik saatini ve ritmini ayarlayan melatonin hormonu güneş ışınları azaldığında, geceler uzun gündüzler kısa olduğunda daha çok salgılanır. Gün ışığı azaldıkça beyinde yüksek miktarda üretilmeye başlayan melatonin hormonu insan vücudunda enerji düşüklüğü, yorgunluk ve isteksizliğe neden oluyor.
Sonbahar psikolojisi nedir?
Havada soğuk, rüzgar ve yağmur hakim olmakla birlikte yaşadığımız mevsim geçişleri psikolojimizi de etkiliyor. Güneş ışığından daha az faydalandığımız, hüzün mevsimi olarak nitelendirilen kasvetin kendini daha çok hissettirdiği sonbahar , depresyonu tetikliyor.