AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sonbahar nasil gelir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sonbahar nasıl gelir?​

Sonbahar, yaz ile kış mevsimleri arasındaki mevsimdir Kuzey yarım kürede Eylül, Ekim ve Kasım; güney yarım kürede ise, Mart, Nisan ve Mayıs aylarına denk gelir. Gündüzler kısalır, geceler uzar Güneş, erken batar Daha az ısı ve ışık verir Serin, yağmurlu ve rüzgarlı günlerin sayısı artar Kış mevsiminin habercisidir.

Sonbahar soğukları ne zaman?​

Halk tarafından 22 Aralık ile 30 Ocak arasındaki 40 günlük dönem, zemheri ayı olarak ifade ediliyor. Zemherinin en belirgin özelliğinin ise bir kısmı sonbahara bir kısmı ise kışa benzediği için sıcaklık dalgalanmasının fazla olması olduğu söyleniyor.
Erken sonbahar ne zaman?​
SONBAHAR EKİNOKSU NEDİR? 23 Eylül, sonbahar mevsiminin ilk günü olarak kabul edilir ve ekinoks olarak adlandırılır. Kuzey ve Güney yarımküre, güneş ışınları öğle vаkti ekvatora 90 derecelik açıyla düşer.

Ülkemizde sonbahar mevsimi ne zaman başlar?​

Ülkemizde sonbahar mevsimi ne zaman başlar?
Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir: İlkbahar, 21 Mart-20 Haziran; yaz, 21 Haziran-22 Eylül; sonbahar, 23 Eylül-20 Aralık; kış, 21 Aralık-20 Mart. Güney yarım küresinde mevsimlerin sırası tersine olup, ilkbahar 23 Eylül de başlar.

Kışa hangi ayda girilir?​

Kışa hangi ayda girilir?

Sonbaharda hangi aylar var?​

Sonbahar veya güz, yaz ile kış mevsimleri arasındaki mevsimdir. Güz, Hazan ve Bağ bozumu isimleriyle de anılır. Kuzey yarım kürede Eylül, Ekim ve Kasım; güney yarım kürede ise, Mart, Nisan ve Mayıs aylarına denk gelir.

Soğuklar ne zaman başlar?​

İşte, merak edilen tüm detaylar. 23 Eylül ile 21 Mart arasında güneş tersine dönmektedir. Bu aylar arasında da Türkiye’de havalar daha soğuk olur. 21 Aralık ile 20 Mart arasındaki süre Kuzey yarım kürede bulunan bölgeler için kış olarak isimlendirilir.
Kış insan yaşamını nasıl etkiler?​
Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte güneş ışınları etkisini kaybetmeye başlar. Kış aylarında güneş ışığını daha az almamız beyindeki bazı hormonların işleyişinde bozulmalara neden olabiliyor bu sebeple de depresif duygularımız artmaya başlıyor.

Ilkbahar mevsimi insan yaşamını nasıl etkiler?​

Ilkbahar mevsimi insan yaşamını nasıl etkiler?
– İlkbaharın gelişiyle mutluluk hormonumuz serotonin artıyor. Bu da makarna, pilav, ekmek gibi karbonhidrat içeriği yüksek gıdalara yönelik isteğimizi azaltıyor. Menü çeşitliliği de mevsim sebze ve meyveleriyle artıyor. Böylece ağır yemeklerin yerini ızgaralar ve salatalar, tatlıların yerini ise meyveler alıyor.
 
Sonbahar mevsimi genel olarak güneş ışığının azalması, gündüzlerin kısalması, hava sıcaklığının düşmesi ve yağmurun artmasıyla karakterizedir. Bu mevsim, yaz ile kış arasında bir geçiş dönemidir ve genellikle Eylül, Ekim ve Kasım aylarında Kuzey yarım kürede yaşanırken, Güney yarım kürede Mart, Nisan ve Mayıs aylarına denk gelir.

Sonbahar mevsiminin başlangıcı, Ekinoks olarak adlandırılan olayla belirlenir. Kuzey yarımkürede 23 Eylül'de gerçekleşen sonbahar ekinoksu, güneş ışınlarının ekvatora dik geldiği andır. Sonbaharın ilk günü olarak kabul edilen bu tarih, gün ve gece eşitliğinin yaşandığı zamandır.

Ülkemizde sonbahar mevsimi genellikle 23 Eylül'de başlar ve 20 Aralık'a kadar sürer. Bu dönemde hava genellikle serin, yağmurlu ve rüzgarlı olabilir. Sonbaharda yaprak dökümü de yaşanır ve doğanın renk cümbüşüne tanıklık edilir.

Kış mevsimine ise genellikle 21 Aralık'ta girilir ve 20 Mart'a kadar devam eder. Kışın başlangıcıyla birlikte hava daha da soğuyarak kar yağışı ve buzlanmalara neden olabilir. Kış aylarında güneş ışığının azalması, bazı insanlarda mevsimsel depresyona sebep olabilir.

Sonbahar mevsiminde bulunan aylar genellikle Eylül, Ekim ve Kasım olarak geçer. Bu aylarda doğa kendini kışa hazırlarken, insanlar da giyim kuşam ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler yapabilirler.

Genel olarak, mevsim değişiklikleri insan yaşamını etkiler. İlkbaharın gelişiyle birlikte mutluluk hormonu serotonin artar ve beslenme alışkanlıklarımızda da değişiklikler olabilir. Ilık ve güneşli günlerin başlamasıyla insanlar daha fazla dışarı çıkmaya ve doğayla iç içe olmaya eğilim gösterebilirler.
 
Geri
Üst