AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Son savunmadan sonra kac gun icinde ceza verilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.248
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Son savunmadan sonra kaç gün içinde ceza verilir?​

Disiplin Soruşturmasında Memurun Savunma Hakkı Devlet memuruna suçlamalara ilişkin gerekli ve yeterli kapsamda yazılı bilgilendirme yapılmadan ve 7 günden az olmamak üzere makul savunma süresi tanınmadan disiplin cezası verilemez.

Devlet memurluğundan çıkarmanın alt cezası nedir?​

Memurluktan çıkarma cezasının bir alt cezası kademe ilerlemesinin durdurulması kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının bir alt cezası ayklıktan kesme aylıktan kesme cezasının bir alt cezası kınama kınama cezasının bir alt cezası ise uyarma cezasıdır. Uyarma cezasının bir alt cezası bulunmamaktadır.

Uyarma ve kınama cezasını kim verir?​

Uyarma ve kınama cezasını kim verir?
Kınama cezası alan memur, kınama cezasının uygulanmasından 5 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini istenebilir. Disiplin amirleri tarafından verilen kınama cezalarına karşı disiplin kuruluna itiraz edilebilir.
Disiplin amirleri uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını soruşturmanın tamamlandığı günden itibaren (son savunmanın ya da dosyanın ceza vermeye yetkili makama teslim edildiği tarih) 15 gün içinde vermek zorundadırlar.

Devlet memurluğundan çıkarma yetkisi kime aittir?​

Devlet memurluğundan çıkarma yetkisi kime aittir?
hallerde ise Valiler tarafından verilir. Memurluktan çıkarma cezası; atamaya yetkili âmirlerin teklifi üzerine, Yüksek Disiplin Kurulu tarafından verilir. Soruşturmanın Tamamlanmasından sonra; ➢Cezanın tebliğinden sonra kişi 7 gün içerisinde bu cezalara itiraz edebilir.

Memura soruşturma nasıl yapılır?​

Disiplin soruşturması, disiplin amiri tarafından bir soruşturmacı (muhakkik) görevlendirilmesi ile başlar. Soruşturmacının soruşturmasını yürüttüğü memura eşit veya daha üst bir görevde bulunması zorunludur. Soruşturmacı; Disiplin amirinin disiplin cezası verme yetkisi dışında bütün yetkilerine sahiptir.

Savunma hakkı kaç gün?​

Ceza verilmeden önce memura en az 7 gün verilip savunma hakkı tanınması zorunludur. Soruşturmayı yapanın veya yetkili disiplin kurulunun 7 günden az olmamak üzere verdiği süre içinde veya belirtilen bir tarihte savunmasını yapmayan memur, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.

Memura soruşturma açılırsa ne olur?​

Memura soruşturma açılırsa ne olur?
Soruşturma esnasında memurun görevde kalması birtakım sakıncalar meydana getirebilmektedir. Bu her durumda karşımıza çıkmasa da bazı ağır disiplin suçlarında mevcut olabilmektedir. İşte böyle durumlarda disiplin soruşturması açan yetkili makam, DMK m.137 uyarınca görevden uzaklaştırma kararı alabilmektedir.

Soruşturma raporu memura verilir mi?​

Soruşturma raporu memura verilir mi?
İdareler Talep Halinde Soruşturma Raporunu Memura Vermek Zorundadır.
2 devlet memuru kavga ederse ne olur?​
Kavga eden memurlara hangi disiplin cezası verilir? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/D-(l) maddesinde, “Amirine, maiyetindekilere, iş arkadaşları veya iş sahiplerine hakarette bulunmak veya bunları tehdit etmek” fiili, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiil ve haller arasında sayılmıştır.
Memurun ozel hayatinda Isledigi fiiller disiplin cezasına konu olabilir mi?​
Özel Hayatından Dolayı Memura Disiplin Cezası Verilemez.

Meslekten çıkarılan memur kaç yıl memur olamaz?​

Meslekten çıkarılan memur kaç yıl memur olamaz?
Aday memur eğer aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alırsa; aday memur aylıktan kesme veya kademe ilerlemesi cezasını alırsa meslekten ihraç edilir. Meslekten ihraç edildikten sonra 3 yıl boyunca göreve dönemez ama üçüncü yılın sonunda sınava girip tekrar atanacak puan alırlarsa atanabilir.

TSK dan atilan memur olabilir mı?​

TSK dan atilan memur olabilir mı?
TSK’dan uzaklaştırılanların dışarda da memur olamayacaklarına ilişkin kanun da değiştirilecek. Yeni düzenlemeye göre 6 aydan az bir ceza gerektiren suçtan dolayı TSK’dan uzaklaştırılanlar, memur olabilecekler.
 
Son savunmadan sonra ceza verme süreci disiplin amirleri tarafından belirlenmiştir. Disiplin amirleri, uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını soruşturmanın tamamlandığı günden itibaren (son savunmanın ya da dosyanın ceza vermeye yetkili makama teslim edildiği tarih) 15 gün içinde vermek zorundadırlar. Bu süre içerisinde disiplin amirleri ceza kararını açıklamalı ve uygulamalıdır.

Devlet memurluğundan çıkarmanın alt cezası ise kademe ilerlemesinin durdurulması cezasıdır. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının bir alt cezası aylıktan kesme cezası, aylıktan kesme cezasının bir alt cezası kınama cezası, kınama cezasının bir alt cezası ise uyarma cezasıdır. Uyarma cezasının ise bir alt cezası bulunmamaktadır.

Uyarma ve kınama cezaları disiplin amirleri tarafından verilir. Kınama cezası alan bir memur, kınama cezasının uygulanmasından 5 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini isteyebilir. Disiplin amirleri tarafından verilen kınama cezalarına karşı disiplin kuruluna itiraz edilebilir.

Devlet memurluğundan çıkarma yetkisi ise valiler tarafından verilir. Memurluktan çıkarma cezası, atamaya yetkili amirlerin teklifi üzerine Yüksek Disiplin Kurulu tarafından verilir. Cezanın tebliğinden sonra kişi 7 gün içerisinde bu cezalara itiraz edebilir.

Memura en az 7 gün savunma hakkı verilmesi zorunludur. Savunma süresi, ceza verilmeden önce memura tanınmalıdır. Eğer memur belirtilen süre içinde veya belirlenen tarihte savunmasını yapmazsa, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.

Özel hayatından dolayı memura disiplin cezası verilemez. Memurun özel hayatında işlediği fiiller, disiplin cezasına konu olamaz. Ancak, disiplin suçu işlemesi durumunda, hukuki süreç başlatılabilir.

Meslekten çıkarılan bir memur, meslekten ihraç edildikten sonra 3 yıl boyunca göreve dönemez. Ancak, üçüncü yılın sonunda sınava girip tekrar atanacak puan alırsa, yeniden memur olabilir.

TSK'dan uzaklaştırılanlar, belirli bir süre boyunca dışarıda memur olamazlar. Ancak, 6 aydan az bir ceza gerektiren suçtan dolayı TSK'dan uzaklaştırılanlar, yeni düzenlemeye göre memur olabileceklerdir.
 
Geri
Üst