- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Son kullanma tarihini kim belirler?
Son kullanma tarihi (SKT), özellikle gıda ürünleri için büyük bir öneme sahiptir. Öyle ki, insan sağlığı ile de direkt olarak ilgilidir. Henüz ürünlerin üretim aşamasında uzman kişiler ve ilgili mevzuat dikkate alınarak belirlenir ve ürünlerin uygun bir noktasına yazılır.Son kullanma tarihi nasıl belli olur?
Son kullanma tarihi belirlenirken ürünün, hesap üzerinde ki (mikrobiyolojik) bozulma süresinden ve tüketilmesi halinde zarar verebilme yüzdesinden faydalanılarak tarih belirlenir ve ortaya çıkan süreden bir miktar önceki tarihler son kullanma tarihi olarak yazılır.
TETT tarihi geçerse ne olur?
”TETT GEÇSE DE GIDAYI ÇÖPE ATMAYIN” Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir. Fakat bu tarihten sonra gıdanın kalitesi ve besin değeri azalmaya başlayabilir. Özellikle bakliyat, çay, şeker gibi raf ömrü daha uzun olan gıdaların etiketinde TETT yer almaktadır.
SKT takibi nasıl yapılır?
SON KULLANMA TARİHİ TAKİBİ- Son kullanma tarihini kontrol edebilmek için;
- Lotun çıkışı sırasında Son Kullanma Tarihini yaklaşanlara öncelik verip çıkışını gerçekleştirebilirsiniz.
- Kalan bakiyeyi Stok > Stok Hareketleri > Lot Listesi menüsü ile takip edebilirsiniz.
TETT geçmiş ürün satılır mı?
Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız, bu ürünlerle ilgili Bakanlığa şikayette bulununuz. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir.
Ürünlerin üzerinde TETT ne anlama gelir?
TETT’nin daha farklı bir bilgi verdiğini belirten Balcı, ”TETT, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ne göre, uygun şekilde muhafaza edilmesi durumunda gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir. Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir.
Raf ömrü olan ürünleri satın alıp yada ürettiğiniz de artık Son Kullanma Tarihine göre takip etmek mümkün. Alış faturasında ürün seçiminden sonra Lot hareketleri ekranında son kullanma tarihini girebilir dilerseniz tedarikçinin lot numarasını da kayıt altına alabilirsiniz.