Son 3 aylik maas bordrosu nereden alinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
260.267
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Son 3 aylık maaş bordrosu nereden alınır?​

e-Devlet sistemi içerisinde yer alan e-Bordro uygulaması sayesinde maaş bordroları internet üzerinden sorgulanabiliyor. Ancak bu hizmetten özel sektörde çalışanlar, 4C veya farklı şekilde sözleşmeli olarak çalışan memurlar yararlanamaz.
Fazla çalışma nasıl ispatlanır?
Fazla Çalışma (Mesai) Ücreti Nasıl İspatlanır? Fazla çalıştığını iddia eden işçi, fazla mesai iddiasını ispat etmek zorundadır. İşçi fazla çalışma iddiasını yazılı belgelerle ispat edebileceği gibi yazılı belge olmaması durumunda iddiasını tanık beyanlarıyla da ispat edebilir.

Elden verilen maaşı nasıl ispat edebilirim?​

4857 sayılı İş Kanununun 37 nci maddesine göre, işçiye ücretin elden ya da banka kanalıyla ödenmesi durumunda, ücret hesabını gösteren imzalı ve işyerinin özel işaretini taşıyan “ücret hesap pusulası” verilmesi zorunludur.
Net ücret brüt ücretin yüzde kaçı?
Bir maaşı brüt ve net olarak hesaplamak için bu oranları bilmek, doğru bir hesaplama yapmak gerekir. Bunun yanında kesin ve tam sonucu verme garantisi olmamakla birlikte, brüt maaşın yaklaşık q’i net maaşa tekabül etmektedir.
Bordro Çıkarma İşlemi Memurlar bordro sorgulamalarını E devlet üzerinden yapabilir. Sistem üzerinden geçmişe yönelik maaş bilgisi de görüntülenebilir. E Bordro uygulama sayesinde maaş bordroları internet üzerinden sorgulanabilmektedir. Ancak bu hizmetten sadece devlet memurları yararlanır.
Özel sektör maaş bordrosu nasıl alınır?
Kamu çalışanları maaş bordrolarını Maliye Bakanlığı’nın bağlı kurumlarından edinebilirler. Özel sektör çalışanları ise işyerlerinin muhasebe kısmından bu belgeyi talep edebilirler. Fakat artık bu işlemleri halletmenin çok daha kolay bir yöntemi var; E-bordro. Bu sistem ile kolaylıkla maaş bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

Fazla mesaiyi kim ispat eder?​

Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir.
Bir işyerinde çalıştığımı nasıl ispat ederim?
Sigortasız olarak çalıştığımı nasıl ispat ederim İspat yükü davacı işçiye aitti. İşçi o dönem aynı işyerinde sgklı çalışan birini, komşu işyerinde sgklı çalışan birini tanık olarak gösterebilir. Ayrıca işçi tanık dahil her türlü delil ile sgksız olarak çalıştığını ispat edebilir.

Elden maaş alıyorum ne yapmalıyım?​

İşçiye elden ödeme yapmak hangi ücret türüne ilişkin olursa olsun işçi açısından iş akdinin haklı nedenle feshine sebep oluşturacaktır. Böyle bir durumda İşçi, iş akdini haklı nedenle feshederek işçilik alacaklarının ödenmesi talep edebilir.
Maaşı elden vermek suç mu?
Dolayısıyla şu an yürürlükte olan mevzuata göre 5 veya daha fazla çalışanı bulunan işyerlerinde, çalışanlara ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki alacaklarının elden ödenmesi yasak. Banka yoluyla ödenmesi zorunlu. Bu zorunluluğa uyulmaması halinde ise idari para cezası uygulanmaktadır.
6 BİN TL İÇİN MAAŞ HESABI 2021’de 6 bin lira brüt maaşı olan çalışanın aylık ortalama net maaşı 4 bin 355 lira iken 2022’de 4 bin 844 liraya çıkacak. Dolayısıyla brüt 6 bin lira ücret için 2022’de aylık ortalama 489 lira net maaş daha fazla hesaplanacak. Yıllık olarak net maaştaki artış ise 5 bin 866 lirayı bulacak.
Brüt ücret Nedir 2022?
Asgari ücret 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlendi.

Ücret bordrosuna nasıl ulaşılır?​

Öncelikle e-Devlet için https://www.turkiye.gov.tr/ adresine tıklayın. Sisteme T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra, e-Hizmetler kısmından, e-Bordro yazarak, çıkan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti sekmesine tıklayın. Maaş bordronuz karşınıza çıkacaktır.
Özel sektör maaş bordrosu e devletten nasıl alınır?
Sisteme giriş yapıp e-Hizmetler kısmından veya yukarıda bulunan arama bölümünden yararlanmak istediğiniz hizmetin adını girin. 5. e-Bordro yazmanızın ardından bu hizmetin adı karşınıza çıkacaktır. Sonrasında Maliye Bakanlığı e-Bordro Sorgulama hizmetine tıklayın. Açılan ekrandan görüntülemek istediğiniz bordroyu seçin.

Özel sektör gelir belgesi nasıl alınır?​

Gelir belgesi, kişinin mal varlığını değil aylık olarak kazancını beyan eden bir belgedir. Gelir Belgesi Nereden Alınır? SGK çalışanı olmayan kişiler, gelir belgelerini www.turkiye.gov.tr adresinden alabilmektedir. Burada e-Devlet sistemine bağlı olan bordro sistemi aracılığıyla gelir belgesi rahatlıkla alabilmektedir.
 
Geri
Üst