AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Somun tanimi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Somun tanımı nedir?​

Somun, cıvata veya saplama ile beraber kullanılan, ana sökülebilir bağlantı elemanlarından biridir. Temel olarak, ortasında kılavuz çekilmiş (vida açılmış) bir delik olan basit bir parçadır.

Vida ve cıvata nedir?​

Vida ve cıvata nedir?
Parçaları birbirine sökülebilir şekilde bağlamaya yarayan, gövde kısmına vida dişi açılmış, başı altıgen, dörtgen veya değişik biçimlerde şekillendirilmiş bağlantı elemanlarına cıvata denir. Cıvatalar genellikle somunla birlikte kullanılır. Cıvata ya da vidanın kısmen veya tamamen vida dişi açılmış kısmına vida denir.

Cıvata Din nedir?​

Cıvata Din nedir?
DIN: Orijinal adı: Deutsches Institut für Normung. Resmi bir kuruluş olmayıp DIN normları için çalışanların hepsi serbest fahri üyelerdir.

Cıvata Çeşitleri Nelerdir?​

Gövde Biçimine Göre Cıvata Çeşitleri
- Başsız cıvatalar (saplamalar)
- Germe cıvatalar.
- Vidalı pimler.
- Sac vidalar.
- Akıllı vidalar.
- Ağaç vidaları
- Esnek cıvatalar.
- Gövdesi toleranslı cıvatalar.

1 somun ekmek ne demek?​

1 somun ekmek ne demek?
Somun ekmeği, bir çeşit tava ekmeğidir. Altı düz, üstü kabarıktır. Tam daire şeklinde olduğu gibi, çoğunlukla söğüt yaprağı biçiminde dar ve uzun şekillidir. Ekmekler.

Metal somun ne demek?​

Metal somun ne demek?
Somun; iç kısmında dişleri bulunan, bu dişler sayesinde bir cıvata üstünde hareket ettirilebilen ve çoğunlukla iki tarafı açık olan elemandır. Genelde metalden üretilirler ve ingiliz anahtarı sayesinde sıkılıp gevşetilebilirler.

Civata ve vida farkı nedir?​

Vida ve civata arasındaki en büyük fark vidanın ucu sivri iken cıvatanın ucunun kör olmasıdır. Cıvata işlevini yerine getirebilmesi için mutlaka karşılığında bir somuna (altıgen halka) ihtiyaç duyarken vida tek başına işlevini yerine getirebilmektedir.

Vida ve civata aynı mı?​

Vida ve civata aynı mı?
Civatalar genellikle somunla birlikte kullanılır. Vida ise parçaları somun kullanmadan sökülebilir şekilde birleştiren bağlantı elemanıdır. Civata ya da vidanın kısmen veya tamamen vida dişi açılmış kısmına vida denir. Vidalar normal olarak sağ helisli vidadır.

Cıvata neye yarar?​

Cıvata neye yarar?
Cıvata, birbirine bağlanmak istenen parçaların üzerine delik açılarak ucuna somun takılarak sıkıştırılan bir bağlantı elemanı. Genellikle somun ile birlikte kullanılır. Cıvatanın en çok kullanıldığı alanlar makine ve inşaat sektörüdür. Kelime kökü İtalyanca “Giaveta” sözcüğünden gelmekte olup, ilk kullanılışı M.

Cıvata somun ne işe yarar?​

Somunlar cıvata ve saplama gibi parçaları birbirlerine bağlama özelliğine sahip araçlarla birlikte kullanılan yardımcı malzemelerdir. Somunlar, cıvataların daha iyi sıkıştırılabilmesi için kullanılmaktadırlar. Zira somun böyle bir durumda kazınarak soyulacaktır.

Saplama çeşitleri nelerdir?​

Saplama çeşitleri nelerdir?
Diğer Saplama Çeşitleri
- Aks Saplama, Tam Diş Saplama.
- Yarım Diş Saplama.
- Kimyasal Saplama.
- Kimyasal Cam Tipi Saplama.
- Donatı Vida Dişli Ankraj.
- Metrik Dişli Saplama.
- Egsoz Saplaması
- Çift Taraflı Trifon Saplama.

8 8 kalite ne demek?​

8 8 kalite ne demek?
Civatalar DIN Normlarına uygun olarak, C35 veya CK35 malzemeden imal edilir. 8×8=64 Kg./mm2 çekme mukavemeti vardır. HRC 21~29 sertlik değerleri arasındadır.
 
Somun, cıvata veya saplama ile beraber kullanılan bir bağlantı elemanıdır. Genellikle ortasında kılavuz çekilmiş bir deliği olan bir parçadır.

Vida ve cıvata, parçaları birbirine sökülebilir şekilde bağlamak için kullanılan bağlantı elemanlarıdır. Cıvata, gövde kısmına vida dişi açılmış, başı altıgen, dörtgen veya farklı biçimlerde şekillendirilmiş bir elemandır. Cıvatalar genellikle somunla birlikte kullanılırken, vidalar somun kullanmadan da bağlantı yapabilirler.

Cıvata DIN, Deutsches Institut für Normung'nun kısaltmasıdır. DIN normları için çalışanların hepsi serbest fahri üyelerdir.

Cıvata çeşitleri arasında; başsız cıvatalar (saplamalar), germe cıvatalar, sac vidalar, akıllı vidalar, ağaç vidaları, esnek cıvatalar, gövdesi toleranslı cıvatalar gibi çeşitler bulunmaktadır.

Somun ekmeği, bir çeşit tava ekmeği olup altı düz, üstü kabarık ve genellikle söğüt yaprağı biçiminde uzun şekilli bir ekmektir.

Metal somunlar, iç kısmında dişleri bulunan ve genellikle metalden üretilen bağlantı elemanlarıdır. İki tarafı açık olan ve ingiliz anahtarı ile sıkılıp gevşetilebilen metal elemanlardır.

Vida ve cıvata arasındaki temel fark, vidanın ucu sivri iken cıvatanın ucu kör olmasıdır. Vida tek başına işlevini yerine getirebilirken, cıvata genellikle somunla birlikte kullanılır.

Cıvata, birbirine bağlanmak istenen parçaların üzerine delik açılarak ucuna somun takılarak sıkıştırılan bir bağlantı elemanıdır. En çok makine ve inşaat sektöründe kullanılan cıvatalar, parçaları bir arada tutmaya yarar.

Somunlar, cıvata ve saplama gibi bağlantı elemanlarıyla birlikte kullanılarak parçaların birbirine bağlama özelliğine sahip malzemelerdir. Somunlar, cıvataların daha iyi sıkıştırılabilmesi için kullanılır.

Saplama çeşitleri arasında aks saplama, yarım diş saplama, kimyasal saplama, egzoz saplaması gibi çeşitler bulunmaktadır.

"Saplama 8.8 kalite" ifadesi ise civataların üretiminde kullanılan malzeme ve bu malzemenin çekme mukavemeti gibi teknik özellikleri ifade eden bir terimdir. "8.8" kalite, civataların belirli bir mukavemete ve sertliğe sahip olduğunu belirtir.
 
Geri
Üst