AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Somon baliklari yumurtladiktan sonra neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.414
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Somon balıkları yumurtladıktan sonra neden ölür?​

Bunun için -yani tatlı suda yaşayabilmeleri için- vücutları tekrar yeni bir fizyolojik dönüşüm geçirmeye başlıyor. Sonuçta somonlar binlerce mil mesafeyi katedip doğdukları yere geri dönüyorlar ve orada yumurtalarını bırakıp dölleyip ölüyorlar.

Somon balığı ne kadar yaşar?​

Somon balığı ne kadar yaşar?
Boyu 1,5 metreye, kilosu 46 kg ye, maksimum ömrü ise 13 yıla kadar ulaşabiliyor. Çiftlik üretimi yapılan somon türü Atlantik Som Balığıdır.

Somon balığının küçüğüne ne denir?​

Somon balığının küçüğüne ne denir?
Pembe som balığı Kambur som balığı diye de adlandırılan (Oncorhynchus gorbuscha), alabalıkgiller (Salmonidae) familyasından Pasifik som balığı cinsinin en küçük ve en bol bulunan anodrom (göçebe) deniz balığı türüdür. Okyanusta rengi parlak gümüşi renktedir.

Doğuran balık var mı?​

Balıklar çoğunlukla yumurtlayarak üremektedir. Fakat bir takım balıkların doğurduğu da bilinmektedir. Yunus, balina gibi balıklar doğurarak üreyen balıklardandır. Balıklar istedikleri zaman üremez.

Somon balığı tatlı suda yaşar mı?​

Somon balığı tatlı suda yaşar mı?
Atlantik somonu (Salmo salar) ve pasifik somonları (Oncorhynchus) tatlı suda yetişip denize göç eden ve sonra yumurtlamak için tekrar tatlı sulara dönen göçebe balıklardır.

Somonun büyüğüne ne denir?​

Somonun büyüğüne ne denir?
Somon balıklarının genel olarak boyları 1 metre ve ağırlıkları da 9-15 kg’dır. Pasifikte yaşayan “Kral Som” ise, 1,5 – 2 metre civarlarında bir uzunluk ve 50 kg’a varan ağırlığıyla, en büyük som balığı çeşididir. Bu balıklar, üreme dönemlerinde tatlı sulara göçmektedirler.
Hangi balık doğurur?​
Canlı Doğuran Balıklar
- Lepistes Balığı
- Moli Balığı
- Plati Balığı
- Kılıç Kuyruk Balığı

Somon balığı hangi denizde olur?​

Somon balığı hangi denizde olur?
Somon balığı, Atlantik ve Büyük okyanusta sürüler halinde yaşayan bir balık çeşidi olmaktadır. Bu balıklar yumurtlama işlerini ilkbahar mevsiminde gerçekleştirmektedirler. Yumurtlama yaparken somon balıklarının nehirlerin içine doğru gittikleri görülmektedir.

Somon balığı hangi suda yaşar?​

Somon balığı hangi suda yaşar?
Somon balıkları denizlerde ve tatlı sularda yaşayan bir balıktır.
 
Somon balıkları yumurtladıktan sonra neden ölür sorusuna cevap vermek gerekirse, somonların tatlı suda yaşayabilmeleri için vücutlarının tekrar yeni bir fizyolojik dönüşüm geçirmeleri gerekmektedir. Bu dönüşüm sonrasında somonlar, doğdukları yere binlerce mil mesafe kat ederek geri dönerler ve orada yumurtalarını bırakıp dölledikten sonra ölürler.

Somon balıklarının ömrü hakkında bilgi vermek istersek, boyları 1,5 metreye kadar, kiloları 46 kg'a kadar ulaşabilen somon balıklarının maksimum ömrü yaklaşık 13 yıl olabilmektedir. Özellikle çiftliklerde yetiştirilen Atlantik som balığı türü, popüler bir somon balığı çeşididir.

Somon balığının küçüğüne ise "pembe som balığı" veya "kambur som balığı" denir. Bu tür, alabalıkgiller familyasından olan Pasifik som balığı cinsinin en küçük ve en bol bulunan anodrom (göçebe) deniz balığı türüdür. Denizlerde parlak gümüşi renge sahiptirler.

Doğuran balık konusunda; balıklar çoğunlukla yumurtlayarak ürerler. Ancak, bazı balık türleri doğurarak üreme gerçekleştirebilirler. Örneğin, yunus ve balinalar gibi bazı balina türleri doğurarak üreyen balıklardır. Balıklar, istedikleri zaman üreme yapabilirler.

Somon balıklarının tatlı suda yaşayıp yaşamadığına gelince, Atlantik somonu ve Pasifik somonları, tatlı suda büyürler ve denize göç ettikten sonra yumurtlamak için tekrar tatlı sulara dönerler. Göçebe balıklar oldukları için yaşamlarının belirli dönemlerini farklı yaşam alanlarında geçirirler.

Somonun büyüğüne "Kral Som" denir. Genellikle somon balıklarının boyları 1 metre civarında ve ağırlıkları 9-15 kg arasındadır. Ancak Pasifik'te yaşayan Kral Som, 1,5 - 2 metre uzunluğa ve 50 kg'a varan ağırlığa sahiptir. Üreme dönemlerinde tatlı sulara göç eden en büyük som balığı çeşididir.

Hangi balıkların doğurduğu konusunda bilgi vermek gerekirse, canlı doğuran balıklar arasında lepistes balığı, moli balığı, plati balığı, kılıç kuyruk balığı gibi türler bulunmaktadır. Bu balıklar yumurtlamak yerine yavrularını doğurarak ürerler.

Somon balığının hangi denizde bulunduğuna dair bilgi vermek gerekirse, somon balıkları genellikle Atlantik ve Büyük Okyanus'ta sürüler halinde yaşayan bir balık türüdür. Yumurtlama eylemlerini genellikle ilkbahar mevsiminde gerçekleştirirler ve bu süreçte nehir yataklarına doğru göç ederler.

Son olarak, somon balıklarının hangi sularda yaşadığına dair söylemek gerekirse, somon balıkları denizlerde ve tatlı sularda yaşayan bir balık türüdür. Göçebe bir yaşam tarzına sahip oldukları için hem denizlerde hem de tatlı sularda farklı dönemlerde bulunabilirler.
 
Geri
Üst