- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Somon balığı hangi balığın büyüğü?
Somon balıklarının genel olarak boyları 1 metre ve ağırlıkları da 9-15 kg’dır. Pasifikte yaşayan “Kral Som” ise, 1,5 – 2 metre civarlarında bir uzunluk ve 50 kg’a varan ağırlığıyla, en büyük som balığı çeşididir. Bu balıklar, üreme dönemlerinde tatlı sulara göçmektedirler.Türkiye’de somon balığı nerede yetişir?
Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Burdur; İç Anadolu’da Kayseri, Elazığ ve Sivas ciddi miktarlarda alabalık ve somon üretiyor. Kahramanmaraş, Rize, Denizli, Muğla ve İzmir gibi şehirlerden de balık ihraç ediliyor.”
Somon balığı hangi balıktan yapılır?
Kral Som balığı Bahar somonu diye de bilinen, türleri arasında en yaygın bulunanı, Latince adıyla Oncorhynchus nerka, alabalıkgiller (Salmonidae) familyasından Büyük Okyanusun kuzeyinde yaşayan anodrom (göçebe) deniz balığı türüdür.
Somon tatlı su mu tuzlu su mu?
Somon balığının en büyük özelliğinin hem tatlı hem de tuzlu suda yaşayabiliyor olması olduğunu belirten Şahin, “Bu da büyük bir avantaj sağlıyor. Tatlı su olduğu için 24 dereceye kadar bu suda yaşıyor.Kimdir alabalık veya somon?
Yakın akrabası olan alabalıkların üye olduğu ailenin Latince adı Salmonidae (Alabalıkgiller) dir. Alabalık ile Somon aynı aileden ama farklı türlerdir.
. . Somon balığı hakkında daha fazla bilgi edin?
Somon balığı inanılmaz yolculuğu sırasında 3 metrelik şelaleleri dahi zıplayarak aşabilir. Denize açılan somonların vücutlarında yapısal bazı değişiklikler olur ve tuzlu suya adapte olurlar. Amerika kıyılarından Alaska’ya doğru ilerleyip Japonya’ya doğru genişçe yay çizip geri dönen bu balıklar binlerce km yol katederler.
Bahar somonu diye de bilinen, türleri arasında en yaygın bulunanı, Latince adıyla Oncorhynchus nerka, alabalıkgiller (Salmonidae) familyasından Büyük Okyanusun kuzeyinde yaşayan anodrom (göçebe) deniz balığı türüdür. Sırtı mavi-yeşil, kırmızı ya da mor, başın üstü gümüş kenarlı ve ventralde beyazdır.