AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Somon baligi faydali mi zararli mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Somon balığı faydalı mı zararlı mı?​

Somon balığı; pembe renkli ve protein zengini olarak bilinen yağ içeriği fazla olduğundan kızartmaya uygun olmayan bir balıktır. Özellikle omega-3 yağ asitlerinin kalp için ne kadar sağlıklı olduğu biliniyor. Bu yüzden, somonun kalp ve damar hastaları için sık önerilen bir besin olduğunu söylemeliyiz.

Norveç somonu en güzel nasıl pişirilir?​

Norveç somonu en güzel nasıl pişirilir?
Yüksek ateşte birkaç dakika ısıttığınız tavayı orta ateşe alıp somonu yerleştirdikten sonra balığınız 5 dakika içinde hazır olur. Lezzetini artırmak isterseniz balığı önceden zeytinyağı, limon, tuz ve karabiber karışımında birkaç saat marine edebilirsiniz. Somonu hiç yağ kullanmadan fırında da pişirebilirsiniz.
Somon balığı; soğuk ve temiz sularda ,açık pembeye yakın tonlarda, başları pulsuz çokca sağlık faydası bulunan bir balıktır. İçerisidne bolca A vitamini, C vitamini, B6 vitamini bulundurur. Kalsiyum, demir, magnezyum, selenyum gibi minerallerinden zengindir.

Somon niye pahalı?​

Somon balığı yurtdışından geldiğinden ve kar marjı yüksek olduğundan her bölgede farklı fiyatlar ile karşılaşmanız olasıdır. İri bir balık olduğundan (1 tanesi ortalama 4-8 kg civarında) parçalayarak yani dilimlenerek veya fileto şeklinde satılırlar. Dilimlenmiş hali filetoya nazaran daha uygun fiyatlıdır.

Somon balığının derisi nasıl soyulur?​

Somon balığının derisi nasıl soyulur?
Aldığını somon balığını temizlemek için öncelikle balığı temiz suda güzelce yıkayın. Daha sonra somon balığının üstünde olan pulları bir bıçağın ters tarafıyla bütün pulları kazıyın. Güzelce pulları temizledikten sonra temizleme kısmına solungaçları ve yüzgeç kısımlarını keserek devam edin.

Somon balığı hangi hastalıklara iyi gelir?​

Somon Balığının Faydaları
- Zengin Besin İçeriğine Sahiptir.
- Kalp Damar Sağlığını Korur.
- Kansere Karşı Koruyucudur.
- Antienflamatuardır.
- Soğuk Algınlığına İyi Gelir.
- Kan Basıncını Düzenler.
- Zayıflamaya Yardımcıdır.
- Cilt Dostu Besindir.

Somon derisi nasil citir olur?​

Somon derisi nasil citir olur?
Somonu pişirmeden hemen önce tekrar kurulayın, ardından ısıtılmış tavaya koymadan önce deri tarafını DOĞRU tuzla baharatlayın. Yağ parıldadığında ve hafifçe tüttüğünde tava hazırdır. *Yağınız çok sigara içiyorsa, ısıyı biraz azaltın. Somonu derisi alta gelecek şekilde ısıtılmış tavaya koyun.

Türk somonu nasıl yapılır?​

Öncelikle bir kasenin içerisine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ekleyip karıştırın. Pişireceğiniz somonları, bu sosun içerisinde 5-10 dakika terbiye edin. Somonu ızgaraya aldıktan sonra her yüzünü 5-6 dakika pişirin. İki tarafı da güzelce piştikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
 
Somon balığı faydalı mı zararlı mı konusuna değinirken; somonun protein açısından zengin olduğunu, omega-3 yağ asitleri bakımından kalp ve damar sağlığı için faydalı olduğunu belirtmişsiniz. Ayrıca içeriğinde A, C ve B6 vitaminleri ile kalsiyum, demir, magnezyum, selenyum gibi mineraller bulunduğundan dolayı çok sağlıklı bir balık olduğunu vurgulamışsınız. Bunun yanı sıra somonun derisinin nasıl soyulacağına dair bilgiler vermiş ve nasıl pişirileceği ile ilgili önerilerde bulunmuşsunuz.

Somon balığının pahalı olmasının sebeplerine de değinmişsiniz. Yurtdışından getirilmesi ve iri bir balık olmasının fiyatını etkilediğini, dilimlenmiş hali filetoya nazaran daha uygun fiyatlı olduğunu ifade etmişsiniz.

Somon balığının faydalarını sıralarken; zengin besin içeriği, kalp damar sağlığını koruması, kansere karşı koruyucu olması, anti-enflamatuar özellik göstermesi, soğuk algınlığına iyi gelmesi, kan basıncını düzenlemesi, zayıflamaya yardımcı olması ve cilt dostu bir besin olması gibi önemli faydalarına dikkat çekmişsiniz.

Somon derisinin çıtır olmasıyla ilgili ipuçları verirken yapılması gereken adımları detaylı bir şekilde anlatmışsınız. Ayrıca Türk somonunun nasıl yapılacağı konusunda da bilgi paylaşımında bulunmuş ve videolu bir içerik eklemişsiniz.

Toplamda somon balığının faydaları, pişirme önerileri, deri soyulması ve Türk mutfağındaki uygulamaları gibi çeşitli konularda detaylı bilgiler vermişsiniz. Emeğiniz için teşekkür ederiz.
 
Geri
Üst