Somatik mutasyon ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
136.535
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Somatik mutasyon ne demek?​

Somatik mutasyon: Germ hücreleri haricindeki vü- cut hücrelerinde, yani somatik hücrelerde ortaya çıkan mutasyonlardır. Bu tür mutasyonlar sonraki kuşağa geç- mez, biyolojik sonuçları yalnızca ortaya çıktıkları bireyi etkiler.

Dominant negatif mutasyon nedir?​

Fonksiyon kazanımı fenotipinde mutant gen, uğradığı mutasyon sonucu farklı bir fonksiyon kazanarak beklenenden farklı protein üretimine neden olmaktadır. Dominant-negatif etkisinde ise mutant gen ürünü, normal genin kodladığı proteinlerle etkileşime geçerek fonksiyonel proteinlerin işlevine engel teşkil etmektedir.
Hangi genin aktivasyonu kansere neden olur?
Birçok siklin geninin kanser gelişimi ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Örneğin Siklin D1’i kodlayan gen meme, mesane, akciğer ve yemek borusu kanserlerinde amplifiye olmuştur. Yüksek seviyelerdeki siklin D1 proteinin S fazına kontrolsüz girişlere katkıda bulunduğu düşünülmektedir.
Mutasyonlu kanser ne demek?
Kanser hücresel seviyede genetik bir hastalıktır. Hücrelerin çoğalmasını, birbirleriyle olan ilişkilerini kontrol eden genlerde mutasyon birikmesi sonucunda kanserleşme meydana gelir.

Kanserde rol alan gen çeşitleri nelerdir?​

Kanser oluşumunda kritik rol oynayan 3 gen tipi vardır. Bunlar onkogenler, tümör baskılayıcı genler ve metastaz baskılayıcı genlerdir. Onkogenler, hücrenin normal şartlarda çoğalmasını kontrol eden genlerin (protooncogenes) mutasyona uğramasıyla oluşur.

Tümör supresör genler nedir?​

Tümör baskılayıcı gen veya tümör supresör gen normalde hücre bölünmesine engel olan genler olup, bu genlerin hasarı sonucunda hücre kontrolsüz büyümeye başlar. Bunun sonucunda kanser meydana gelir. Tümör baskılayıcı genlerden bazıları; TP53, Rb, APC, CD95.
Kansere neden olan mutasyonlar?
Kalıtsal kanser sendromlarının sebebi hasarlı olan genin yavru döllere geçmesidir. Örneğin, BRCA1 ve BRCA2 genlerinde meydana gelen germ-line mutasyonlar kalıtsal meme ya da yumurtalık kanseri riskini artırmaktadır. Kalıtsal kanserler tüm kanser vakalarının yüzde 10’unu oluşturmaktadır.
 
Geri
Üst