AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Solunumsal asidoz ve alkaloz nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.604
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Solunumsal asidoz ve alkaloz nedir?​

Solunumu etkileyenler ve CO2 konsantrasyonunda değişikliklere neden olanlara solunumsal (respiratuar) asidoz (düşük pH) ve solunumsal alkaloz (yüksek pH) denmektedir.

Solunum asidozu neye sebep olur?​

Solunum asidozu neye sebep olur?
Solunumsal Asidoz ve Solunumsal Alkaloz: Bu durumlar solunumu etkileyen ve karbondioksit atılımındaki değişiklikler sonucu oluşan asit ve baz bozukluklarına işarettir. Normal solunumu olumsuz olarak etkileyen akciğer hastalıkları ve akciğer rahatsızları gibi durumlar sonucu oluşur.

Solunumsal alkaloz da ne olur?​

Solunumsal Alkaloz nedeniyle oluşan asit-baz bozukluğunda kandaki oksijen miktarı çok fazla düşer, bikarbonat ise bu seviyeye oranla daha az bir miktarda düşer. Bu durumda vücut kompansasyon mekanizması atılan asit miktarını ve bikarbonat seviyesini azaltmak şeklinde reaksiyon gösterir.

Oksijen gradienti nedir?​

Oksijen gradienti nedir?
Alveolo-Arteriyel Oksijen Gradiyenti (p(A-a)O2): Alveol ile arteriyel parsiyel ok- sijen basınçları arasındaki fark olup akciğerlerin gaz alışverişi fonksiyonu hakkında genel bilgi verir.

Solunum asidozu ne olur?​

Akciğerlergünde 15.000 mmol CO2’yi vücuttan uzaklaştırırlar. Akciğerlerin karbondioksiti atmasında problem olursa vücutta karbondioksit birikir ve plazma pH’sı düşme eğiliminde olur. Sonuç olarak akciğerlerden karbondioksit atılımını azaltan/engel olan her durum respiratuvar asidoza neden olabilir.

Alkaloz ne demek?​

Alkaloz ne demek?
Tıpta alkaloz terimi pH’ı yükselten bir sürece işaret ederken, alkalemi ise kandaki pH’ın normal değerlerinin üstüne çıkmasını anlatmak için kullanılır.

Metabolik asidoz nedir ne demek?​

Metabolik asidoz serum bikarbonat (HCO3-) düzeyinde azalma ile birlikte kan pH’sında azalmanın görüldüğü asidoz türüdür. Solunumsal kompansasyon sonucu PaCO2 azalır. Akut (birkaç dakikadan güne) veya kronik (birkaç haftadan yıla) olarak gelişebilir. Akut metabolik asidoz klinik olarak düşkün hastalarda daha yaygındır.

Metabolik alkaloz hangi durumlarda ortaya çıkar?​

Metabolik alkaloz hangi durumlarda ortaya çıkar?
Metabolik alkaloz çocuklarda s›kl›kla kusma veya diüretik uygulamalar› s›ras›nda ortaya ç›kar. Serum bikarbonat konsantrasyonu artm›fl, pH yükselmifltir. Alkalemi vard›r. Solunumsal asidozda da serum bikarbonat düzeyi kompansatuvar olarak yükselebilir, ancak bunda pH düflmüfltür, asidemi (<7.35) düzeyindedir.

Solunum asidoz nedir tıp?​

Alveolar ventilasyonda primer olarak azalma (hipoventilasyon) sonucu karbondioksit (CO2) atılımında yetersizliğe bağlı olarak parsiyel arteriyel karbondioksit basıncında (PaCO2) yükselme ve pH’nın 7,35’in altına düşmesi respiratuar asidoz olarak tanımlanır.

Solunum asidozu belirtileri nelerdir?​

Solunum asidozu belirtileri nelerdir?
Karın ağrısı, bulantı, kusma, kalp kasılmasında azalma, hipotansiyon, akciğer ödemi izlenebilir. Asidozun sinir sistemi semptomları halsizlik, yorgunluk, uykuya eğilim, bilinç bulanıklığı ve komadır. Asidoz glomerüler filtrasyon değerinde azalmaya yol açabilir.

Kusma alkaloz mu?​

Kusma ve mide içeriğinin atılması hafif orta derecede metabolik alkaloz ve prerenal azotemiye yol açabilmektedir. Böbrek yetmezliği sıklıkla metabolik asidoz ile birliktedir. Böbrek yetmezliği olan hastalarda ciddi metabolik alkalozun varlığı pilor obstrüksiyonu açısından hekimi uyarmalıdır.

Metabolik asidoz olursa ne olur?​

Metabolik asidoz olursa ne olur?
Merkezi sinir sistemi depresyonuna bağlı olarak apati, oryantasyon bozukluğu, durgunluk, deliryum, koma görülebilir. Hastalarda kussmaul solunumu, dehidratasyon, bulantı, kusma, baş ağrısı vardır. Kan pH’ı 7,35’den düşüktür.
 
Solunumsal asidoz ve alkaloz, vücuttaki asit-baz dengesinin bozulmasına neden olan durumları tanımlamak için kullanılan terimlerdir. Solunumsal asidoz, kandaki pH seviyesinin düşük olması durumudur ve genellikle akciğer hastalıkları veya akciğer fonksiyonlarının olumsuz etkilenmesi sonucu gelişir. Karbondioksit atılımında sorun yaşanması nedeniyle kanda karbondioksit birikir ve pH düşer.

Solunumsal alkaloz ise kandaki pH seviyesinin yüksek olması durumudur ve genellikle aşırı solunum veya hiperventilasyon sonucunda ortaya çıkar. Bu durumda kanda oksijen miktarı düşer, bikarbonat seviyesi azalır ve vücut bu durumu kompanse etmek için asit miktarını ve bikarbonat seviyesini dengelemeye çalışır.

Metabolik asidoz, kandaki bikarbonat seviyesinin azalması ve kan pH'sının düşmesi ile karakterizedir. Bu durumda solunumsal kompansasyon ile PaCO2 seviyesi azalır. Metabolik asidoz akut veya kronik olarak gelişebilir ve genellikle dehidratasyon, kusma, baş ağrısı gibi belirtilerle birlikte ortaya çıkar.

Metabolik alkaloz ise kandaki pH seviyesinin yüksek olması durumudur ve genellikle kusma veya diüretik kullanımı sonucunda ortaya çıkar. Bu durumda serum bikarbonat seviyesi artar, pH yükselir ve alkalemi görülür.

Kusma alkalozu, kusma ve mide içeriğinin atılması sonucunda ortaya çıkan hafif-orta derecede metabolik alkaloz durumunu tanımlar. Buna ek olarak, metabolik asidoz ve alkaloz durumlarında belirli belirtiler ortaya çıkabilir. Metabolik asidozda, merkezi sinir sistemi depresyonu, kusma, baş ağrısı gibi belirtiler gözlenebilirken, metabolik alkalozda bulantı, kusma, bilinç bulanıklığı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
 
Geri
Üst