AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Solunum sistemi ile ilgili hastaliklar nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Solunum sistemi ile ilgili hastalıklar nelerdir?​

Ünite: Solunum Sistemi Hastalıkları
- Akciğer Hastalıkları
- Astım.
- Amfizem.
- Kronik Bronşit.
- Kistik Fibroz.
- Mesleki Akciğer Hastalıkları
- Pulmoner Hipertansiyon.
- Zatürre (Pnömoni)

Solunum sistemi hastalıkları Nelerdir Özet?​

Solunum sistemi hastalıklarının (kronik obstrüktif akciğer hastalığı, akciğer kanseri, kistik fibrozis, astım, pnömoni, tüberküloz) oluşum nedenleri arasında genetik etmenler, yaş, cinsiyet, ırk, enfeksiyonlar gibi faktörlerin yanı sıra sigara içme veya sigara dumanına maruz kalma, hava kirliliği, mevsimsel faktörler.

Solunum sistemi hastalıkları nelerdir vikipedi?​

Solunum sistemi hastalıkları nelerdir vikipedi?
“Solunum sistemi hastalıkları” kategorisindeki sayfalar
- Akciğer kanseri.
- Akut solunum sıkıntısı sendromu.
- Amfizem.
- Asbestozis.
- Aspirasyon pnömonisi.
- Atelektazi.

Solunum sistemi hastalıkları hangi doktora gidilir?​

Solunum sistemi hastalıkları hangi doktora gidilir?
Göğüs hastalıkları bölümü, akciğer ve solunum sisteminde oluşan hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen ana bilim dalıdır.

Solunum hastalığı nedir?​

Solunum yolu enfeksiyonu, alt ve üst solunum yollarını etkiler. Ancak soğuk algınlığı, grip, larenjit (ses kutusu iltihabı), farenjit (boğaz ağrısı), sinüzit, bademcik iltihabı ve difteri(kuş palazı hastalığı) üst solunum yollarında sıklıkla görülen enfeksiyonlar arasında sayılabilir.

Solunum hızı neye göre artar?​

Fiziksel egzersiz: Fiziksel egzersiz sırasında ya da sonrasında hücrelerin oksijen ihtiyacı artar. Oksijen ihtiyacını karşılamak için Solunum derinliği ve dakikadaki solunum hızı artar.

Bir canlının hangi solunum şekline sahip olduğunu nasıl ispat ederiz?​

Bir canlının hangi solunum şekline sahip olduğunu nasıl ispat ederiz?
Karada yaşayan canlıların bulunduğu ortamda nem oranının artması solunum yaptıklarını ispatlar. Ayrıca sudan çıkarılan bir balığın belli bir süre sonra ölmesi solungaç solunumu yaptığını, havasız ortamda bekletilen bitkilerin öldüğünün görülmesi oksijenli solunum yaptıklarını gösterir.

Solunum yolu enfeksiyonu hangi bölüm bakar?​

Solunum yolu enfeksiyonu hangi bölüm bakar?
İç hastalıkları bölümünün uzmanlık alanında olan ve tedavi edilebilen hastalıklar şu şekilde sıralanmaktadır: Solunum Yolu Enfeksiyonları: Alt ve üst solunum yolu hastalıkları olarak iki gruba ayrılmaktadır.

Akciğer hastalığı belirtileri nelerdir?​

Akciğer rahatsızlıklarının belirtileri şu şekilde görülür;
- Şiddetli sırt ağrısı
- Öksürük.
- Kilo kayıpları
- Nefesin daralması
- Halsizlik.
- Yorgunluk.
- İştah kayıpları
- Parmakların uyuşması

Solunum yolu enfeksiyonu nasıl anlaşılır?​

Üst solunum yolu enfeksiyonları semptomları nelerdir?
- Bebeklerde, huzursuzluk, hafif ateş, burun tıkanıklığı, uyku sorunları, bazen kusma, ishal olabilir.
- Daha büyük çocuklarda Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda kaşıntı, boğaz ağrısı, halsizlik, hapşırık, geniz akıntısının yol açtığı hafif öksürük vardır.
 
Solunum sistemi ile ilgili hastalıklar genellikle solunum yollarında veya akciğerlerde meydana gelen rahatsızlıklardır. Bu hastalıklar çeşitli belirtiler ve semptomlar gösterebilirler ve önemli sağlık sorunları oluşturabilirler. İşte solunum sistemi ile ilgili bazı hastalıkların genel özellikleri:

1. **Astım**: Akciğerleri etkileyen kronik bir hastalıktır. Astımlı kişilerde hava yolları daralır, öksürük, nefes darlığı, göğüs sıkışması gibi belirtiler ortaya çıkar.

2. **Akciğer Kanseri**: Akciğer hücrelerinin kontrolsüz büyümesi sonucu oluşan kanser türüdür. Sigara içmek gibi risk faktörleri bulunmaktadır.

3. **Amfizem**: Akciğer dokusunun zarar görmesi sonucu oluşan ve hava keseciklerinin harabiyetine neden olan bir hastalıktır. Kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

4. **Kronik Bronşit**: Solunum yollarının iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Kronik öksürük, balgam çıkarma gibi belirtiler görülebilir.

5. **Kistik Fibrozis**: Kalıtsal bir hastalık olup vücudun dış salgılarını etkiler. Özellikle akciğerlerde yoğun balgam oluşumuna sebep olabilir.

6. **Pnömoni (Zatürre)**: Akciğerlerin enfeksiyonu sonucu oluşan bir hastalıktır. Bakteri, virüs veya mantarlar neden olabilir. Öksürük, ateş, nefes darlığı gibi belirtiler gösterebilir.

7. **Pulmoner Hipertansiyon**: Akciğer arterlerinde yüksek kan basıncıyla karakterize bir hastalıktır. Kalp ve akciğerler arasındaki dolaşımın bozulmasına sebep olabilir.

Solunum sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisi genellikle göğüs hastalıkları uzmanları tarafından yapılır. Bu uzmanlar solunum sistemi hastalıklarının teşhisinde farklı tanı yöntemlerinden faydalanabilir ve hastalığın seyrine uygun tedavi planı oluşturabilirler.

Eğer belirtileriniz varsa, mutlaka uzman bir doktora başvurmanız önemlidir. Tedavi sürecinizin takibini ve yönlendirilmesini doğru bir şekilde yapabilmek için hekiminizin önerilerine uymak önemlidir. Sağlıklı günler dilerim!
 
Geri
Üst