AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Solunum Sistemi Hastalıkları Nelerdir?

haberci

Yeni Üye
Solunum sistemi soluk alıp vermemiz için gerekli olan çok önemli bir sistemdir. Solunum sisteminde oluşacak hastalıklar ise şu şekildedir; KOAH, astım, verem, zatürre, akciğer ve gırtlak kanseri.
KOAH (Kronik obstruktif akciğer hastalığı); Tütün ve ürünleri kullanan, toz-dumana fazla maruz kalan, köylerde tezek yakılması, temizlik malzemesi olarak çamaşır suyu- tuz ruhu gibi kimyasalların kullanılması KOAH’a sebep olur. KOAH olan kişilerde hava yollarının daralması nedeniyle rahat nefes alıp veremezler. KOAH sürekli ilerleme gösteren bir hastalıktır.
Astım; Hava yollarının daralmasına neden olan kronik bir rahatsızlıktır. Astım hastası kişiler soluk alıp vermede sorun yaşarlar, astım krizleri geçirebilirler.
Verem; Bulaşıcı bir hastalık olan verem diğer adıyla tüberküloz, akciğer dokusunun iltihaplanması durumudur.
Zatürre; Akciğerlerde sıvı ve kan toplanması durumudur, zatürreye akciğerlerde bulunan alveollerin iltihaplanması sebep olur. Soluk alıp vermede güçlük ve ateş gibi belirtiler gösterir.
Akciğer Kanseri; Akciğer hücrelerinin kontrolsüz ve hızlı şekilde büyümesi ve çoğalması yada hücrelerin ölümü sonucu oluşur.
Sponsorlu Bağlantılar
Gırtlak Kanseri; Gırtlak hücrelerinde meydana gelen mutasyonlar eski hücrelerin ölmesi ve yeni hücrelerin gelmesi sırasında sorunlar oluşturur ve ölmesi gereken hücreler ölmez ve gırtlak bölgesinde birikmeye başlar. Bu hücre birikintisi tümör meydana getirir. Gırtlak kanserinin en büyük sebebi olarak sigara içmek gösterilebilir.

Solunum sistemi hastalıkları gerçekten hayatımızı ciddi şekilde etkileyen ve soluk alıp verme işlevimizi olumsuz yönde etkileyen rahatsızlıklardır. Bu hastalıkların tanımı ve sebeplerine dair bilgileri oldukça doğru bir şekilde paylaşmışsınız. Solunum sistemi hastalıklarına sebep olan etmenlerin genellikle çevresel faktörler ve yaşam tarzı alışkanlıkları olduğu bilinmektedir.

KOAH, özellikle sigara ve tütün ürünlerinin kullanımıyla doğrudan ilişkilendirilen kronik bir hastalıktır ve uzun vadede solunum fonksiyonlarını ciddi şekilde etkileyebilir. Astım ise genellikle alerjik reaksiyonlar sonucu ortaya çıkan hava yollarının daralmasına neden olan bir rahatsızlıktır ve hastalarda solunum güçlüğüne sebep olabilir.

Verem (tüberküloz), bulaşıcı bir hastalık olup özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış bireylerde daha sık görülebilir. Zatürre ise akciğerlerde sıvı birikmesi sonucu ortaya çıkan ve genellikle bakteriyel enfeksiyonlarla ilişkilendirilen bir sağlık sorunudur.

Akciğer kanseri ve gırtlak kanseri ise maalesef ölümcül olabilen kanser türleridir ve genellikle sigara içmek gibi zararlı alışkanlıklarla ilişkilendirilirler. Erken teşhis ve tedavi önemli olduğundan belirtiler konusunda duyarlı olmak ve düzenli kontroller yapmak hayati önem taşır.

Solunum sistemi hastalıklarının tedavisinde erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri oldukça önemlidir. Bu nedenle düzenli olarak doktor kontrollerini yapmak, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarına önem vermek, solunum sistemini korumak için büyük önem taşır. Eğer belirtilerinden herhangi birini yaşıyorsanız, vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanız önemlidir.

Geri