- Konu Yazar
- #1
Solonizasyon toprak nedir?
Alkalileşme (Solonizasyon): Bu olay da tuzlaşma olayı gibidir. Ancak toprak çözeltisinde buluna sodyum, diğer tuzlara nazaran daha azladır. Toprak kolloidlerinde buluna Ca ve Mg , Na ile yer değiştirir. Böylece toprakta değişebilir katyonlar arasında sodyum hakim duruma geçer.Salinizasyon toprak nedir?
anyonlarından ibaret sodyum, kalsiyum, magnezyum tuzları ise bu tuzların biriktiği topraklara solonçak denilmekte ve bu toprağı meydana getiren işleme de salinizasyon (tuzlulaşma) adı verilmektedir.Solarizasyonun yapılma amacı nedir?
Solarizasyonun yapılma amacı nedir?Solarizasyonda amaç; toprakta bulunan hastalık etmenlerini, yabancı ot tohumlarını, nematodları ve bazı zararlı böcekleri yüksek ısıyla etkisiz hale getirmektir.
Toprakta tuzluluk nasıl meydana gelir?
Tuzluluk ; özellikle kurak ve yarı kurak iklim bölgelerinde yıkanarak yeraltı suyuna karışan çözünebilir tuzların yüksek taban suyuyla birlikte kapillarite yoluyla toprak yüzeyine çıkması ve buharlaşma sonucu suyun uçmasıyla toprak yüzeyinde birikmesi olayıdır (4,6).Tuzluluk Giderici ne işe yarar?
Yanlış sulama ve gübrelemeden kaynaklı kök bölgesinde oluşan tuzluluk etkisinin önüne geçer. Özel içeriği sayesinde kaya fosfat oluşumunu engelleyerek iz element alımını hızlandırır. Toprak yapısını düzenleyerek vegetatif gelişimi destekler. İçeriğindeki karboksilik asit sayesinde kök gelişimini teşvik eder.Horizon nasıl oluşur?
Horizon nasıl oluşur?O horizonu Organik maddeyi kapsayan üst horizon olup, burada çeşitli derecede ayrışmış organik madde ve humus yer alır. Bu horizon, sadece nemli soğuk bölgelerdeki topraklarda bitkilerden dökülen organik artıkların yeterince ayrışmamasından dolayı oluşur.
Eğimli arazilerde toprak oluşumu daha yavaştır. Yamaçlarda topraklar erozyon gibi sebeplerden dolayı daha incedir. Yükselti iklim elemanlarının özelliklerini belirleyerek toprak oluşumunda etkili olur. Bakı, güneşlenme süresini ve sıcaklığı etkileyerek toprağın nemliliğini ve dolayısıyla oluşumunu etkiler.
Çernezyom (Kara) Toprakları: Orta kuşağın yarı nemli bölgelerinde uzun boylu çayırların altında gelişen bu topraklara kara topraklar da denir. Toprak yüzeyinde gelişen gür otlaklar kuruyarak toprağa karışır, bu nedenle toprak humus bakımından zengindir.