Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Solidifikasyon ne demek?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Solidifikasyon ne demek?​

Stabilizasyon ve Solidifikasyon (S/S) Tesisi, yakılması ve geri kazanımı mümkün olmayan atıkların ve “Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik” ‘teki Ek‐II parametrelerine uygun olmayan atıkların, çeşitli bağlayıcı ve katkı malzemeleri kullanılarak fiziksel ve kimyasal işlemler neticesinde daha kararlı bir forma …

Maden atık barajı nedir?​

Atık barajları, maden işletimi sonucu ortaya çıkan çoğunlukla sulu (slurry) kıvamdaki maden atıklarının çevreye yayılarak zarar vermesini önleyecek şekilde depolanması için yapılır.

Maden Pasası nedir?​

Maden Pasası nedir?
1. Maden Atıkları Yönetmeliği, Maden Kanununun kapsamında yer alan maden/cevher/mineral kaynakların aranması, çıkarılması ve bunlara uygulanan fiziksel, kimyasal, biyolojik, fiziko-kimyasal ve liç işlemleri sonucunda ortaya çıkan atıkları kapsamaktadır.

Solidifikasyon yöntemi nedir?​

Solidifikasyon yöntemi nedir?
Genel anlamda, atığın içerisindeki suyun da kullanılarak çeşitli kimyasallarla katı forma dönüştürülmesine katılaştırma denir.

Atık barajı nerede?​

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesi Yedikardeş köyü sınırlarında firmaya ait madencilik şirketinin ikinci atık barajındaki iç set, 18 Kasım’da yıkıldı. İşletmede kullanılan ve zehirli olduğu öne sürülen atıklar, Darabul Deresi ile taşınarak Kılıçkaya Barajı’na ulaştı.

Maden Atık Yönetim Planı ne zaman hazırlanır?​

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) ÇED süreci tamamlanmış veya ÇED kapsam dışı maden atık bertaraf tesislerinin işletmecileri, bu Yönetmeliğin Ek-1’ine göre hazırlayacakları Atık Yönetim Planını, bu Yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihinden itibaren en geç altı ay içinde Bakanlığa sunar.

Maden çıkarma endüstrilerinde bir atık yönetim planı ne içerir?​

Maden çıkarma endüstrilerinde bir atık yönetim planı ne içerir?
Bu yönetim planının genel amacı üretilen maden atıkların güvenli idare edilmesi, arıtımı ve bertarafını sağlayarak Öksüt’te kusursuz maden atık ve proses atığı yönetimi sağlamaktır. Bu yönetim, maden atık bertaraf tesislerinin fiziksel, biyolojik ve kimyasal açıdan emniyetli ve güvenli olması sağlanarak elde edilir.

Giresun Şebinkarahisar maden kimin?​

Giresun Şebinkarahisar maden kimin?
Şebinkarahisar Maden İşletmesi, 2008 yılında Yıldızlar SSS Holding bünyesine katılmıştır. Giresun iliı Şebinkarahisar ilçesi sınırları içinde bulunan işletme ilçe merkezine 18 km mesafededir. Cevher zenginleştirme tesisi ile tutak maden ocağı arasındaki uzaklık 12 km’dir.

Nesko maden kimin?​

Nesko maden Yıldızlar SSS topluluğuna ait bir maden şirketidir. Yıldızlar SSS, faaliyet alanlarını ağırlıklı olarak; “Madencilik”, “Seramik-Granit” ve “Enerji-Petrol” sektörleri oluşturmaktadır. Yıldızlar SSS yönetim kurulu başkanı Sebahattin Yıldız’dır.

Solidifikasyon, atıkların çeşitli bağlayıcı ve katkı malzemeleri kullanılarak fiziksel ve kimyasal işlemler neticesinde daha kararlı bir forma dönüştürülmesi işlemidir. Bu yöntem genellikle stabilizasyon ve solidifikasyon (S/S) tesislerinde uygulanmaktadır. Solidifikasyon yöntemi, atığın içerisindeki suyun da kullanılarak çeşitli kimyasallarla katı forma dönüştürülmesine denir.

Maden atık barajları, maden işletimi sonucunda ortaya çıkan genellikle sulu kıvamdaki maden atıklarının çevreye zarar vermeden depolanması için yapılan yapılar olarak tanımlanmaktadır. Bu barajlar, maden atıklarının çevreye yayılmasını önleyerek çevre kirliliğini engellemeyi amaçlarlar.

Maden Pasası ise Maden Atıkları Yönetmeliği kapsamında yer alan maden, cevher ve mineral kaynaklarının aranması, çıkarılması ve işlenmesi sonucunda oluşan atıkları kapsar. Bu atıkların yönetimi ve bertarafı belirli kurallar ve yönetmelikler doğrultusunda gerçekleştirilir.

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesi Yedikardeş köyü sınırlarında bir madencilik şirketine ait ikinci atık barajındaki iç setin yıkılması sonucu oluşan çevre sorunu yaşanmıştır. Bu durum, atık yönetimi ve barajların güvenliği konularında dikkat edilmesi gerektiğini göstermektedir.

Maden çıkarma endüstrilerinde bir atık yönetim planı genellikle üretilen maden atıklarının güvenli bir şekilde idare edilmesini, arıtılmasını ve bertarafını sağlamayı amaçlar. Bu planlar, atık bertaraf tesislerinin fiziksel, biyolojik ve kimyasal açıdan güvenli olmasını sağlayarak çevre dostu bir madencilik faaliyetinin sürdürülmesini hedefler.

Şebinkarahisar Maden İşletmesi, 2008 yılında Yıldızlar SSS Holding'e katılmıştır ve Giresun'un Şebinkarahisar ilçesi sınırları içinde faaliyet göstermektedir. NESKO Maden ise Yıldızlar SSS topluluğuna ait bir maden şirketidir ve faaliyet alanları arasında madencilik, seramik-granit ve enerji-petrol sektörleri bulunmaktadır. Yıldızlar SSS'nin yönetim kurulu başkanı ise Sebahattin Yıldız'dır.

Geri