- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Sol testis damar genişlemesi nedir?
Varikosel, erkeklerde testisleri koruyan gevşek cilt torbası olan erbezi torbalarında, yani diğer adıyla skrotumda yer alan toplardamarların şişerek genişlemesi ve büyümesi durumunun tıbbi adıdır. Varikosel, bacaklarda görülebilen “variköz ven” yani varisli damarlar ile benzerlik göstermektedir.Varikosel neden sol tarafta?
Varikosel genellikle sol tarafta görülmesinin nedeni yumurtaların (testislerin) kirli kanını boşaltan damarların böbrek venine boşalması ve daha dik açılı olması sorumlu tutulmaktadır. Sağ tarafta ise vena kava dediğimiz ana toplar damara daha yatay açıyla boşalır ve daha nadir görülür.
Varikosel ultrasonda belli olur mu?
Varikosel Muayenesi ve Tanısı Varikosel tanısı temel olarak klinik muayene ile konur ve Renkli Doppler ultrasonografi (USG) ile teyit edilir. Fizik muayene ile saptanamayan fakat görüntüleme yöntemleri ile tespit edilen varikosel “subklinik varikosel” olarak adlandırılmaktadır.
Hidrosel sperm sayısını etkiler mı?
Hidrosel ısı artışı ve dolaşım bozukluğu yaparak yumurtadaki sperm üretimini bozup kısırlık yapabilir fakat ameliyatı sonrası oluşan durumda da sperm kanallarının etkilenmesi mümkündür. İleri yaşlarda böyle bir sorun olmadığından rahatsızlık veren hidroseller ameliyat ile düzeltilebilir.Varikosel elle hissedilir mi?
Derece (Grade 1) : Ayakta muayene olan hastada herhangi bir belirti olmayıp, ıkındırıldığı zaman elle varikoselin tespit edildiği durumdur. Derece (Grade 2 ) : Ayakta gözle hafif derecede varikosel görülmektedir. Ikındırma manevrası sonucu elle belirgin olarak damarların görülür hale geldiği durumdur.
Hidrosel ne zaman ameliyat edilmeli?
Hidrosel Tedavisi Çocukluk döneminde yaşanan hidrosel için 2 yaşına kadar beklenir ve eğer kendiliğinden bir düzelme gerçekleşmezse cerrahi tedavi önerilir.
Varikosel ameliyatı sonrası cinsellik Ameliyat sırasında yapılan işlemin damarlar üzerinde mikrocerrahi bir girişim olduğu düşünüldüğünde belli bir süre ağır yük kaldırılması, hastanın kendisini zorlaması tavsiye edilmez.