- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Sokrates i kaç hakim yargıladı?
Sokrates’in “suçlu” olduğuna hükmedenler, idam cezasına ise karşı çıktılar. Sonuçta hakimlerden 5’i Sokrates’i suçlu, 5’i ise suçsuz buldu. Oturuma katılan “halk jürisi” ise 282’ye karşı 584 oyla büyük düşünürün beraat etmesini sağladı.Sokrates neden suçlandı?
Kriton Diyalogu, Platon. İÖ 399 yılında Sokrates, 70 yaşındayken, Atina tanrılarını inkâr etmek, yeni bir tanrı yaratmak ve gençleri yoldan çıkarmak suçlarıyla yargılandı ve idama mahkûm edildi.Sokrates neden ölümü tercih etti?
Bu kitaplarda Sokrates’in daha çok sokaklarda veya meydanlarda çevirip konuştuğu kişilerle olan diyalogları var. Sokrates devlet tarafından tanınan tanrılara saygısız davrandığı, gençleri yanlış yola soktuğu için idama mahkûm edilmişti. Suçunu kabul edip tazminat ödeyerek ölümden kurtulabilirdi, ama bunu da yapmadı.
Sokrates kendini neye benzetiyor?
Ayrıca “tecrübeli bir ebe” olarak da tanımlarmış Sokrates kendisini, doğurma yetisini yitirmiş ve başkalarının doğurmasına yardım eden biri olduğu için… Tabii bu tümüyle ruhsal nitelikte bir doğurtma JFilozof, ruhun doğurmasına yardım eder sevgili günlük.
Sokrates hangi suçtan yargılandı?
Sokrates’in idam cezası, öğrencilerine siyasi-felsefi sorular sormasının yasal sonucuydu ve bu da ahlaki yolsuzluk ve dinsizlikle ilgili iki suçlama ile sonuçlandı.Sokrates kaç yaşında öldü?
Sokrates neyi savunuyor?Sokrates toplumsal düzenin, ölçü sisteminin bir başka deyişle kriterlerin oturmasıyla sağlanacağını savundu. Oluşturulacak kriterlerin kişilere göre değişmemesi, esnetilmemesi gerekiyordu. Ünlü filozofa göre “ölçülerini oturtmuş bir toplumsal düzen varsa, devletten söz edilebilirdi.”
Sokrates hangi görüşü savunur?
Sokrates felsefesi bir ahlak, bir yaşama felsefesidir. Bu felsefe insanlara belli ahlak normları sunmaz, belli yaşama yolları göstermez; o hep eleştirerek, belli normlara, yaşama kalıplarına kapanıp kalmayı engelleyen aydınlanmacı tavırlı bir ahlak ve yaşama felsefesi sunar.