AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sokrates hangi yonetim bicimini savunur?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Sokrates hangi yönetim biçimini savunur?​

Bununla birlikte Sokrates’in yaşadığı dönem (470-390) Atina’sında yönetim biçimi; kimi zaman tiranlık (tek kişinin olduğu zorba yönetimi), kimi zaman aristok- rasi (soylulardan oluşan azınlık yönetimi) olmuşsa da ama yönetim biçimi çoğunlukla demokrasi (fakirlerden oluşan çoğunluk yönetimi) olmuştur (Aristoteles 2017.

Sokrates kendini neye benzetir?​

Felsefenin babası Sokrates kendini at sineğine benzetirdi. Tatsız biçimde ısıran yapışkan, rahatsız edici ama zarar vermeyen bir sinek. � Ama kendisi zarar vermediğini düşünse de Sokrates’in sürekli sorgulaması ve akıl yürütmesi Atina’da birilerini rahatsız etti.
Sokrates’in düşünme yöntemi nedir?
Sokrates’in adıyla anılan Sokratik yöntem, öğrencilere soru üzerine soru sorarak öğretme yöntemi olarak özetlenebilir. Sokrates bu yöntemle öğrencilerin düşüncelerindeki çelişkileri açığa çıkarmaya çalışır ve daha sonra onları sağlam ve makul sonuçlara yönlendirirdi.
Sokrates kime karşı kendini savunmaktadır?
Sokrates’in Savunması (Grekçe: Άπολογία Σωκράτους, Apología Sokrátus), Yunan filozof Platon tarafından yazılmış, Sokrates’in bir grup Atinalı tarafından kentin tanrılarına inanmaması ve gençlerin ahlakını bozması iddialarıyla suçlanışı, Atina demokrasisi tarafından yargılanma ve cezalandırılma sürecini konu alan …

Erdem bilgidir ne demek?​

Erdemli insan yaşamını aklı ile yöneten, tüm karar ve davranışlarına aklı ile yön veren insandır. Erdem bilgidir. Platon “Erdemi bilgi olarak tanımlar, ancak bilgi sahibi olan erdem sahibi olur. Bilgi, değişmez olanın bilgisidir, o da akılla korunur ve bilge doğru bilgiye sahip kimsedir” der.

Sokratik yönteminin aşamaları nelerdir?​

Sokratik yöntem 3 aşamalı olarak gerçekleşmektedir. İlk aşamada karşıdaki kişiye sorular sorularak onun neyi bilip neyi bilmediği araştırılır. İkinci aşama ironi (ironie) yani alaydır. Son olarak ise fikir doğurtulmaya (maieutique) başlanır.
Sokrates ve Platon Kimdir?
Sokrates, M.Ö. 469-399 yılları arasında Atina’da yaşamış bir filozof. Platon, Sokrates’in öğrencisi, Aristo’da Platon’un öğrencisidir. Sokrates, Spartalı Khilon’un öğretisindeki “Kendini Bil” ya da “Kendini Tanı” sözcüklerini benimserken insan için bilginin ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır.
Sofistlerin görüşü nedir?
Dolayısıyla Sofistler özetle, bilginin göreceli olduğunu, ancak yararlı olması bakımından bir değer taşıdığını, ahlaksal, dinsel, hukuksal değerlerin, herkes için geçerli nesnel nitelikten yoksun olduğunu savunmuşlardır.
İşte bu sınıflandırma sonucu Aristo üç tane iyi (doğru) yönetim biçiminden bahseder. Bunlar monarşi, aristokrasi ve politeia’dır. Aslında yaptığı sınıflandırma da Aristo altı tane yönetim biçiminden bahseder. Bu yönetim biçimlerinin üçü doğru üçü de bozuk yönetim biçimleridir.
Aristoteles’e göre iyi yönetimler; monarşi, aristokrasi ve cumhuriyet’tir. Ancak bu iyi yönetim biçimleri mutlak değildir. Bunlar zamanla yozlaşarak her birinin bozulmuş bir hali olan kötü yönetimlere yani; tİranlık, oligarşi ve demokrasi’ye dönüşürler.

Geri