AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sokrates Bildigim tek sey hicbir sey bilmedigimdir ne demek istemistir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sokrates Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir ne demek istemiştir?​

Çünkü bildiğini bilen insan kendini herhangi bir konuda uzman olarak görüyordur (uzmanlık alanı neyse artık) ve o konuda yeni bilgilere kapalıdır. O konuda bilebileceği her şeyi bildiğini biliyor veya düşünüyordur. Bunun sonucunda da bilmediği bilgileri öğrenemeyecek yani bilmediğini bilmeyecektir.

Bilmediğim tek şey neyi bilmediğimdir ne demek?​

“hakkında bilgim olmayan bir konu arayıp, hiç bir şey bulamıyorum” manasındadır. söyleyen kişiye ne istenirse yapılabilir, her şey caizdir. çelişki içeren önerme.

Bildiğim birşey varsa oda hiçbirşey bilmediğim kime ait?​

Bildiğim birşey varsa oda hiçbirşey bilmediğim kime ait?
Bildiğim Bir Şey Var, O Da Hiçbir Şey Bilmediğimdir – Sokrates.

Tek bildiğim şey hiçbir şey bilmediğimdir Sokrates’in verilen sözü felsefenin alanları ndan hangisi ile ilgilidir?​

“Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir” sözü ile tanınan Sokrates, sofist geleneğin içinden gelmekle beraber ona karşı çıkar. Sofistlerin doksa’sına karşı episteme’yi savunan filozof, gerçek bilginin evrensel olduğunu savunur. Ona göre bilgi bir ve tektir. Üstelik tek tek her bireyin özünde bulunur.

Filozof kelimesi ne anlama gelir?​

Fransızca kökenli bir kelime olan filozof kelimesi sözlük anlamı şu şekilde açıklanmaktadır: – Felsefe ile uğraşan ve felsefenin gelişmesine katkıda bulunan kimse, felsefeci, feylesof. – Felsefe yapmaya meraklı olan kimse. – Sakin ve kendi halinde yaşayan kimse.

Neyi bilmediğimi biliyorum?​

Neyi bilmediğimi biliyorum?
Conversation. Sokrates’e atfedilen “Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir” sözünün doğru tercümesi şöyledir: “Neyi bilmediğimi biliyorum”.
Sokrates hangi akımdan etkilenmiştir?​
Rasyonalizm akımının en önemli temsilcileri, Sokrates, Platon, Aristoteles, Farabi, Descartes ve Hegel’dir.
Feylesof ne anlama gelir?​
Felsefe ile uğraşan ve felsefenin gelişmesine katkıda bulunan kimse, felsefeci, feylesof. Felsefe yapmaya meraklı olan kimse. Sakin, kendi hâlinde yaşayan kimse.

Öğrendikçe ne kadar az şey bildiğimi fark ediyorum?​

Öğrendikçe ne kadar az şey bildiğimi fark ediyorum?
Kulağa bir tuzak gibi geliyor: bilmediğini bilmiyorsun! Bu tuzak gibi görünen durum Albert Einstein’ın ünlü sözlerini akla getiriyor – ‘Öğrendikçe, ne kadar çok şey bilmediğimi fark ediyorum. ‘ Aslında, bildiğimizi bildiğimiz ve bilmediğimizi bildiğimiz olgular, dev bir buzdağının sadece açık ve net görünen ucudur.

Bilgiye yönelik genel tutumunu hiçbir şey bilmemeyi bilmenin dışında bir şey bilmeme olarak niteleyen düşünür kimdir?​

Sokrates, bir insanın hiçbir şey bilemeyeceğini, bilgi sahibi olmak iddiasının cehalet olduğunu öne sürmüştür, diye yanılgıya düşülür. Oysa bu yanlış bir anlamadır. Sokrates iki türlü bilgiden söz eder. İlki, formal olan, herhangi bir alanla ilgili uzmanlık bilgisi ya da epistemai denilen bilimsel bilgidir.

Neleri bilmediğini bilmek kimin sözü?​

Sokrates’e göre felsefe, neleri bilmediğini bilmektir. Platon’a göre, doğ ruyu bulma yolunda düşünsel bir çalışmadır. Aristoteles’e göre, ilkeler ya da ilk nedenler bilimidir.

Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir sözü kime ait?​

Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir sözü kime ait?
Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğimdir. Sokrates (MÖ 469; Atina – MÖ 399, Atina), Antik Yunan filozofudur.

Bilmediğini bilmeyen ne denir?​

bilmediğini bilene alim. bilmediğini bilmeyene cahil denir.

Felsefe yapmak ölmeyi öğrenmektir ne anlama gelir?​

“felsefe yapmak ölmeyi öğrenmektir” diyen jaspers; insan hayatında “grenzsituationen” olarak adlandırdığı ve insanın değiştiremeyeceği türden sınır durumların(suç, ölüm, ağır hastalık vb.) insanın varoluşunu uyandırdığına ve yine ancak bu sınır durumlarda insanın varoluşuyla yüzleşebileceğine inanmaktadır.
 
Merhaba! Sokrates'in "Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir" ifadesi aslında bilgi ve öğrenme sürecine yönelik derin bir felsefi düşünceyi ifade etmektedir. Sokrates'in bu sözüyle anlatmak istediği, insanın gerçek bilgiye ulaşabilmesi için önce kendi cehaletini kabul etmesi gerektiğidir. Kendini her konuda bilgi sahibi sanan biri, aslında öğrenme ve büyüme şansını kaybeder çünkü öğrenilecek yeni şeyler için kapalı bir zihniyet oluşur.

Sokrates'in felsefesinde önemli bir yer işgal eden bu ifadeyle anlatılmak istenen, insanın sürekli öğrenme ve sorgulama halinde olması gerektiği ve ön yargılardan, önyargılı bilgilerden uzak durarak daha derin bir bilgiye ulaşabileceği düşüncesidir.

Ayrıca, "Neyi bilmediğimi biliyorum" ifadesi de aslında insana humbleness (alçak gönüllülük) öğretir. Sadece bildiklerimizle sınırlı kalıp, nefsimizi yenmemize engel olursak, gerçek bilgeliğe ulaşamayız.

Sokrates'in öğretilerinin faydalı ve düşündürücü olmasına devam eden bir insanın felsefi fikirleri hakkında daha fazla konuşmak ister misiniz?
 
Geri
Üst