AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sokrat in yonetim dusuncesi nedir?

Editör

Yeni Üye

Sokrat ın yönetim düşüncesi nedir?​

Sokrates’e göre herkes devlet yönetimine karışırsa çoğunluğun aklıyla “rastgele” kararlar alınma riski vardı. İyi bir yönetici de kişisel gelişim ve ahlaki mükemmellik bakış açısıyla işlevsel olarak ilgili bir dizi erdemle tanımlanıyordu. Etik davranış, yönetimin temel bir bileşeniydi.

Sokratesin Eğitim Felsefesi Nedir?​

Sokratesin Eğitim Felsefesi Nedir?
Sokrates yaşadığı zamanda öğrenen merkezli bir eğitim anlayışı geliştirerek tartışma ve sorgulama yapma, fikirler oluşturma, fikirleri savunma ve fikirler paylaşma gibi etkin katılım yoluyla bilginin keşfedilmesi yoluna gitmiştir.

Sofistlerin bilgi ve ahlak anlayışı nedir?​

Dolayısıyla Sofistler özetle, bilginin göreceli olduğunu, ancak yararlı olması bakımından bir değer taşıdığını, ahlaksal, dinsel, hukuksal değerlerin, herkes için geçerli nesnel nitelikten yoksun olduğunu savunmuşlardır.

Farabi hangi akımı temsil eder?​

Farabi hangi akımı temsil eder?
Farabi, Kindi’nin kurucusu olduğu kabul edilen ve İslam felsefesi içinde rasyonal/Aristocu eğilimi ifade eden Meşşaîlik akımının ikinci kurucusudur. Pek çok takipçisi olduğu için bazı felsefe tarihçilerine göre bir Farabi okulundan sözedilebilir.
Aristotelesin bilgi anlayışı nedir?​
Aristoteles için akıl, ruhun tüm yetileri içinde bedenden bağımsız bir varlığa ve bilgi değerine sahip tek yetidir. Bireysel ruh bedenle ortaya çıkıp yok olduğu için ölümlüdür, fakat insan aklıyla bu bireysel ve hayvansal varoluşun üzerine yükselir ve öncesiz sonrasız evrensel biçimlerin ayrımına varabilir.

Sokrates felsefesinin temelinde ne vardır?​

Sokrates felsefesinin temelinde ne vardır?
Sokrates felsefesi bir ahlak, bir yaşama felsefesidir. Bu felsefe insanlara belli ahlak normları sunmaz, belli yaşama yolları göstermez; o hep eleştirerek, belli normlara, yaşama kalıplarına kapanıp kalmayı engelleyen aydınlanmacı tavırlı bir ahlak ve yaşama felsefesi sunar.

Sokratik dönem nedir?​

Antik Çağ Felsefesi’nin Sokratik ya da Klasik dönemi, dönemin nüfuzlu filozofu olan Sokrates’in akranlarını ve Grek çağdaşlarını ifade eder. Dönemin önemli felsefi akım ve hareketleri Kinizm, Hedonizm, Platonculuk ve Aristotelesciliktir. …

Sokratik konuşma nedir?​

Sokratik konuşma nedir?
Sokratik konuşma, bir kişinin konuşup diğerlerinin dinlediği manada bir konuşma biçimi değil, bir grup insanın bir araya gelerek tartışmaya mahal veren bir sorun üzerinde karşılıklı olarak süre giden bir konuşma şeklidir.

Sofistler neyi savunur?​

Sofistler, MÖ 5. yüzyılda para karşılığında felsefe öğreten gezgin felsefecilerdir. Özellikle Atina’da çağın önde gelen bilgeleri var olan değerleri (kritias) eleştirmişlerdir. Göreceli ve kuşkucu düşüncenin köklerini atmışlar ve geliştirici olmuşlardır.

Protagoras neyi savunur?​

Protagoras neyi savunur?
Felsefe tarihi içinde insan felsefesi olarak adlandırılan eğilimin öncüsü bu anlamda Protagoras’tır. Bilgi, doğruluk ve değeri tümüyle göreli kılan, şeylerin insanlara göründüğü gibi olduğunu savunan Protagoras, Tanrı konusunda agnostik bir tavır almıştır.

Sokrat'ın yönetim düşüncesi, herkesin devlet yönetimine karışması durumunda çoğunluğun aklıyla "rastgele" kararlar alınabileceği riskine vurgu yapmaktadır. Ona göre, iyi bir yönetici kişisel gelişim ve ahlaki mükemmellik bakış açısıyla belirli erdemlerle tanımlanır. Etik davranış, Sokrat'ın yönetim anlayışının temel bir bileşenidir.

Sokrates'in eğitim felsefesi öğrenen odaklıdır. Tartışma ve sorgulama yoluyla bilginin keşfedilmesini teşvik eder. Öğrencilerin fikir oluşturma, savunma ve paylaşma süreçlerine aktif şekilde katılmalarını önemser.

Sofistlerin bilgi ve ahlak anlayışı ise görecelilik ve yarar odaklıdır. Sofistler, bilginin göreceli olduğunu savunmuşlar ve ahlaki, dinsel, hukuksal değerlerin herkes için nesnel olmadığını öne sürmüşlerdir.

Farabi ise Meşşaîlik akımını temsil eder. Bu akım, İslam felsefesi içinde rasyonal/Aristocu eğilimi ifade eder. Farabi, Kindi'nin ardından bu akımın önde gelen temsilcilerinden biridir.

Aristoteles'in bilgi anlayışı, akılın ruhun en yüce yetisi olduğunu ve bedenden bağımsız bir varlık olduğunu vurgular. İnsan aklının evrensel biçimleri ayrımlayabilme kabiliyetine sahip olduğunu ifade eder.

Sokrates felsefesinin temelinde ahlak ve yaşam felsefesi yatar. Sokrates'in felsefesi, eleştiri ve aydınlanmayı teşvik eden bir tavırla, belirli normlara kapanmayı engelleyen bir anlayışı benimser.

Sokratik dönem, antik çağ felsefesinde Sokrates'in etkili olduğu dönemi ifade eder. Bu dönemde Kinizm, Hedonizm, Platonculuk ve Aristotelescilik gibi önemli felsefi akımlar belirgindir.

Sokratik konuşma, bir grup insanın bir araya gelerek sorunlar üzerinde süren ve tartışmaya olanak tanıyan bir konuşma biçimidir.

Sofistler, görecelilik ve kuşkuculuğu savunmuşlardır. Atina'da önde gelen bilgelerin var olan değerleri eleştirdikleri bilinmektedir.

Protagoras, insan felsefesi olarak adlandırılan eğilimin öncülerindendir. Bilgi, doğruluk ve değeri göreli kıldığı için şeylerin insanlar için göründüğü gibi olduğunu savunmuştur. Tanrı konusunda ise agnostik bir tavır izlemiştir.

Geri