AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sok geciren insan nasil olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şok geçiren insan nasıl olur?​

Şok, dolaşım sisteminin akut ve kompleks bir şekilde fonksiyonunu yerine getirememesi sonucu dokuların ihtiyacı olan oksijen ve diğer besin maddelerinin sağlanamaması durumudur. Bütün şoklarda kan basıncı düşmüştür ve kanı dokulara perfüze edecek yeterli basınç yoktur. Şok, hayatı tehdit eden bir durumdur.
Kompanse şok belirtileri nelerdir?
Kompanse şok, sistolik kan basıncı normal olmak şartıyla doku ve organ perfüzyonunun yetersiz olması (taşikardi, soğuk ekstremiteler, uzamış kapiller geri dolum zamanı, santral nabazanlarla karşilaştırıldğında zayıf periferal nabazanlar) olarak tarif edilir.
Şok pozisyonu kimlere verilir?
Bu pozisyon, şoka giren hasta veya yaralıda bacaklardaki kan akımını azaltıp beyin ve iç organlara kan akışını artırmak amacıyla kullanılır; ayrıca kanamalarda, senkop (bayılma) durumlarında, hasta şok pozisyonuna alınır.

Kompanze şok nedir?​

İlerleyici şok da denilir. Kompanzasyon mekanizmaları yetersiz kaldığından vital organların yeterli kan akımı için gerekli kan basıncı sağlanamaz. İleri derecede vazokonstrüksiyon ve kalp debisinde düşme gerçekleşir. İlerleyici uç organ disfonksiyonu sonucunda geri dönüşümsüz organ hasarı ve ölüm meydana gelir.
Dekompanse şok ne demek?
DEKOMPANSE ŞOK(Hipotansiyon Gelişmişse) Kalp debisi ve kan basıncını kompanse eden mekanizmalar yetersiz olduğunda ortaya çıkar . Mikrodolaşımdaki bozukluk belirgindir. Organ ve hücre fonksiyonları bozulur.
Kedi şoka girerse ne yapılır?
Reaksiyona neden olan ajanın tanımlanır tanımlanmaz uzaklaştırılması çok önemlidir. Tedavide antihistaminikler, damar içi sıvılar (genellikle şoku azaltmak veya önlemek ve hidrasyonu sağlamak için) uygulanır. Şok şiddetli ise epinefrin ve kortikosteroidler gibi ilaçlar verilir.
ŞOK POZİSYONUNUN VERİLEMEYECEĞİ DURUMLAR – Batın ve göğüs kanamalarında, – Kafa ve omurga travmalarında, – Pelvis ve femur kırıklarında, – Tibia, fibula ve ayağa ait kırıklarda, kırık tespit edilmeden, şok pozisyonu verilmez.
 
Geri
Üst