AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sogutma Kuleleri hangi amaclarla kullanilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Soğutma Kuleleri hangi amaçlarla kullanılır?​

Endüstriyel soğutma kuleleri, doğalgaz işleme tesisleri, petrokimya tesisleri, petrol rafinerileri, enerji santralleri ve diğer endüstriyel tesislerde sistemde dolaşan soğutma suyunun sistemden aldığı ısıyı soğutma suyundan uzaklaştırmak için kullanılır.

Su soğutma kulesi nerelerde kullanılır?​

Soğutma Kulesi Kullanım Alanları
- kimya, plastik, orman ürünleri, döküm, demir çelik, çimento, deri, kağıt, gıda, cam sanayi,
- otel, rezidans, havalimanı gibi tesislerdir.

Su neden soğutma sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır?​

Su neden soğutma sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır?
Suyun daha yüksek bir spesifik ısı kapasitesi vardır, bu nedenle havaya göre daha iyi bir soğutucudur. Soğutucu havanın ve suyun sıcaklığı, yerel kuru ve yaş sıcaklıklara dayanmaktadır.

Deniz suyu soğutma sistemi nedir?​

Deniz suyu soğutma sistemi nedir?
Deniz Suyu soğutma sistemi: Makine sistemlerinde, ısı eşanjörleri için soğutma ortamı olarak doğrudan deniz suyu kullanılır. Makine soğutulduktan sonra ısı eşanjöründen dönen tatlı su, bir deniz suyu soğutucusunda deniz suyu ile daha da soğutulur.

Kondenser ve soğutma kulesi nedir?​

Temel olarak, suyu soğutmak için bir soğutma kulesi kullanılır ve bina ısısını atmosfere atarak soğutucuyu soğuk suya geri döndüren büyük bir ısı değiştiricisidir. Bir soğutma kulesi bir soğutucudan ılık su alır. Bu ılık su, kondenser suyu olarak bilinir, çünkü chiller’in kondenserinde ısı alır.

Termik Santral soğutma kulesi Nedir?​

Soğutma Kulesi Nedir: Soğutma kulesi, su akışının daha düşük bir sıcaklığa soğutulmasına rağmen atmosfere atık ısıyı çıkaran bir ısı cihazıdır. Soğutma kulesi, suyun sıcaklığını düşürmek için hava ve suyun birbiri ile doğrudan temas ettiği özel bir ısı değiştiricidir.

Su soğutma kulesi nasıl çalışır?​

Su soğutma kulesi nasıl çalışır?
Soğutma kulesinin çalışma prensibi oldukça etkileyicidir. Soğutma kulelerinde soğutma işlemi, suyun kısmi buharlaşması ve hava ile ısı alışverişinden kaynaklanır. Soğutma kulesi içindeki su damlacık üzerine akar, damlacıklar ya da ince bir tabaka ile akar. Böylece, kanallar boyunca hava akışları geçer.

Kapalı devre soğutma sistemi nedir?​

Kapalı devre soğutma sistemi nedir?
Kapalı devre soğutma kuleleri, dolaylı (indirekt) evaporatif soğutma prensibine göre çalışan soğutma üniteleridir. Sistemde normal şartlar altında 3 adet akışkan bulunur. Bunlar boruların içerisinden geçen diğerlerine göre sıcak akışkan, atmosfer havası ve spreylenen havuz suyudur.

Açık devre soğutma sistemi nedir?​

AÇIK DEVRE SOĞUTMA SİSTEMİ Ocak bobini evoparatif tip bir soğutma kulesi aracılığıyla soğutulmaktadır. En ekonomik ve soğutma verimi en yüksek sistemdir. Suyun sertlik derecesinin yüksek olduğu durumlarda bile volumetrik kontrollü tam otomatik yumuşatma cihazı ile birlikte başarıyla kullanılır.

Kuler sistemi nedir?​

Gemi makinelerinde ısınan yağ, tatlı su gibi sıcaklık bakımından yüksek olanın soğuk akışkan vasıtasıyla sıcaklığının düşürülmesi prensibi ile çalışanlara kuler denir. Soğuk akışkan genelde deniz suyudur. Deniz suyu bir pompa vasıtası ile kulere gönderilir.

Deniz suyu gemide nerede kullanılır?​

Deniz suyu gemide nerede kullanılır?
Kullanım Alanları / Denizcilik
- Gemilerde Soğutma Sistemleri. Motor soğutma sistemleri ikiye ayrılır.
- Merkezi Soğutma Sistemleri. Merkezi soğutma sistemlerinde deniz suyu kullanılarak ikincil taraftaki tatlı su sirkülasyon hattı soğutulur.
- Korozyona Dayanıklı Eşanjörler.
- Gemide Bulunan Diğer Soğutma Uygulamaları

Termik Santral Soğutma Kulesi Nedir?​

Termik Santral Soğutma Kulesi Nedir?
 
Termik santral soğutma kulesi, bir termik santralin soğutma işlemlerinde kullanılan özel bir yapıdır. Termik santraller, genellikle kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtların yanmasıyla oluşan buharı kullanarak elektrik enerjisi üreten tesislerdir. Bu tür tesislerde ortaya çıkan atık sıcaklıkların kontrol altına alınması için soğutma kulelerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Termik santral soğutma kuleleri, tesislerde oluşan sıcak suyun sisteme geri dönmesi öncesinde soğutulmasını sağlayan yapılar olarak işlev görür. Bu kuleler, sıcak suyu alarak hava yardımıyla soğutarak tekrar devreye sokarlar. Bu sayede tesisin atık sıcaklığı kontrol altında tutulur ve sistemin verimliliği artırılır.

Termik santral soğutma kuleleri genellikle yüksek yapıda olup, çevreye yaydıkları buhar ve sıcak hava nedeniyle görünüşleri oldukça belirgindir. Bu kuleler, termik santralin çalışma prensiplerinden biri olan buharın tekrar su hâline dönüşmesine de katkı sağlarlar. Bu sayede su döngüsü tekrarlanarak tesisin su tüketimi minimizasyonu sağlanır.
 
Geri
Üst