Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Soğuk Su Mayası Bazlama

theking

Yeni Üye
Katılım
2 Şubat 2024
Mesajlar
231.543
Tepkime puanı
2
Puan
38
Yaş
36
Soğuk Su Mayası Bazlama Tanımı İçin Gereçler
6 su bardağı un (8’i de olağan un olabilir sarı un yoksa.)
2 su bardağı sarı un (köy unu)
4 su bardağı şebeke suyu (yaz ayıysa dolaptan soğuk su, kışsa şebeke suyu)
1.5 paket kuru instant maya
1 yemek kaşığı doruklu tuz

Soğuk Su Mayası Bazlama Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
Unu genişçe bir kaba ya da tezgaha alalım. Ortasını çukur yapıp tüm malzemeyi ekleyelim.
Yavaşça yoğurup özdeşleşince yaklaşık 5 10 dakika ya leğende yumruklayarak ya da tezgaha vurup katlayarak yoğuralım.
Streçlenmiş bir kapta etrafını bez ile sarıp 30 dakika dinlendirelim.
30 dk. Sonra unlanmış tezgahta 6 ya da 7 adet beze yapalım. Bezelerimiz ne kadar yuvarlak olursa ekmek o kadar hoş form alır. Bu biçimde bezeleri koyduğumuz tezgahı ve bezelerin üzerilerini de unlayarak 15-20 dk. Daha bekletelim. Bu etapta bez de kapatabilirsiniz. Fırın tepsilerini de kullanabilirsiniz hiç hava almaz.
15-20 dakika sonra bezeleri olduğu yerde pat patlayarak eşit kalınlıkta açalım. Ve tekrar örtüp bir bu kadar daha bekletelim. Patpatlarken tezgaha yapışacağı için bu sefer tam aksisini de çevirip koyabilirsiniz böylelikle tekrar tabanını unlarsınız.Yine 15-20 dakika dolunca yağsız ve ısınmış bir tavada pişirelim.
En büyük ocağın en kısık ateşinden çok az fazla açalım. Gür ateşte pişerse içi hamur kalır. Bir tarafı pişerken üst tarafına elimizle su sıçratalım ki kurumasın. Evvel kabaracak böylelikle içi pişecek sonra sönecek. Aykırı çevirip o yüzünü de pişirelim. Bu kez kabarma olmayacaktır.
Bir bezin içinde dinlendirip birinci sıcaklığı çıkınca tüketebilir.
Soğuyunca bölüp buzluğa atabilirsiniz. Afiyet olsun.
 
Geri
Üst