AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Soguk Savas doneminde hangi iki devlet arasinda uzay rekabet yasanmistir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Soğuk Savaş döneminde hangi iki devlet arasında uzay rekabet yaşanmıştır?​

Uzay Yarışı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Sovyetler Birliği (SSCB) arasında 1957’den 1975’e kadar süren, resmî olmayan rekabet. Uzaya uydu ve sonda yollayarak keşfetmek, insan göndermek, Ay’a insan indirmek gibi çabalar içerir. Uzay Yarışı, Soğuk Savaş’ın bir parçasıdır.
Uzaya ilk nasıl çıkıldı?
İlk insanlı yolculuk Rus kozmonot Gagarin, 12 Nisan 1961’de “Vostok 3KA” roketiyle uzaya fırlatılan “Vostok 1” uzay kapsülü içinde Dünya yörüngesinde bir tur attıktan sonra Yeryüzü’ne döndü. Vostok 1’in bu seferi, ilk insanlı uzay yolculuğu olurken, Gagarin de uzaya çıkan ilk insan olarak tarihe geçti.
Uzay araştırmaları yapılırken ayın yörüngesine giren ilk uzay aracının adı nedir?
Apollo 11, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur. Amerika Birleşik Devletleri’nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü saat 20.18’de (EEZ) Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu.

Soğuk Savaş döneminde neler oldu?​

Böylece Sovyetler Birliği resmi olarak Aralık 1991’de parçalandı ve Moğolistan, Kamboşya ve Güney Yemen’deki komünist rejimler de çöktü. ABD dünyanın tek süper gücü olarak ayakta kalmayı başardı. Soğuk Savaş dönemi bu şekilde sona erdi.
Soğuk Savaş döneminin en önemli özelliği nedir?
Vekalet Savaşları: Soğuk Savaş’ın kendisini önceki dönemlerden ayıran en önemli özelliği, iki süper güç ABD ve Rusya arasında doğrudan bir sıcak savaşın yaşanmamış olması ve siyasal mücadelenin daha ziyade vekalet savaşları (proxy wars) şeklinde gerçekleşmesidir.
Soğuk Savaş sonrası döneme ne denir?
Çalışma ile ortaya konulmak istenen, Soğuk Savaş sonrası yeni uluslararası sistemin yapısının Yapısal Gerçekçilik temelinde deneysel yaklaşımla –son gelişmeler ışığında- çok kutuplu bir yapıya doğru kaydığı ve yeni sürecin isminin ‘Koalisyonlar Dönemi’ olduğu tezini ileri sürmek olmuştur.

ABD ve NATO Sovyetler Birliğini etkisiz hale getirmek için hangi politikayı uygulamıştır?​

Harry Truman’ın izlediği tahdit politikası, ABD’nin soğuk savaştaki dış politikasının temelini oluşturur. Bu politikanın amacı, Sovyetler Birliği’nin Doğu Avrupa’dan Batıya doğru genişlemesini engellemek ve Komünist devletlerin saldırısı durumunda ABD’de sadece sınırlandırılmış bir güçle karşı koymaktır.
 
Geri
Üst