Sofistlerin gorusu nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sofistlerin görüşü nedir?​

Dolayısıyla Sofistler özetle, bilginin göreceli olduğunu, ancak yararlı olması bakımından bir değer taşıdığını, ahlaksal, dinsel, hukuksal değerlerin, herkes için geçerli nesnel nitelikten yoksun olduğunu savunmuşlardır.

Sokrates görüşü nedir?​

Sokrates felsefesi bir ahlak, bir yaşama felsefesidir. Bu felsefe insanlara belli ahlak normları sunmaz, belli yaşama yolları göstermez; o hep eleştirerek, belli normlara, yaşama kalıplarına kapanıp kalmayı engelleyen aydınlanmacı tavırlı bir ahlak ve yaşama felsefesi sunar.
Platon Sofistleri nasıl eleştirdi?​
Sofistler varolanın bilgisinin kaynağını duyumlara dayandırarak nesnel, bilimsel bilginin -yani epistemenin- mümkün olmadığını ileri sürmüşlerdi. Platon ise sofistlerin savundukları bu bilgi anlayışına karşı çıkarak onların bilgi diye adlandırdıkları şeyin aslında sanı -yani doksa- olduğunu öne sürmüştür.

Hippias neyi savunur?​

Hippias neyi savunur?
M.Ö. 460 yılı civarında Atina’da doğan Hippias, Protagoras ve Sokrates’in genç akranıdır. Hitabet sanatında etkili olduğu gibi, matematiğe de önem vermiştir. Kendine özgü bir felsefe geliştirmemiş, ancak var olan felsefi düşünceleri etkili bir şekilde değerlendirmiştir.

Sofistlerin ahlak görüşünün temel özelliği nedir?​

Sofistlerin ahlak görüşünün temel özelliği nedir?
Sofistlere göre herkes tarafından kabul edilebilecek ortak doğrular yoktur. Doğruluk kavramı her insanda değişkendir(görecelidir). Bu anlayışa rölativizm(görecelik) denir. Sofizmin temelini incelediğimizde Herakleitos ile Parmenides ‘in ontolojilerinden etkilendiklerini görürürüz.

Gorgias bilgiyi nasıl açıklamıştır?​

Hiçbir değerin var olmadığını, bilginin mümkün olmadığını, insanlara ikna yoluyla her şeyin kabul ettirilebileceğini, zira insanların bilgiden yoksun olduklarını söyleyen Gorgias; ikna sanatına, sözün terbiye edilip geliştirilmesine büyük bir önem vermiştir.

Sokrates e göre doğru bilgiye nasıl ulaşılır?​

Sokrates’e göre doğru bilgiye ancak soru sorma ve sorgulama yoluyla ulaşılabilir. Diyalektik yöntemi ikiye ayırır: İroni (alay) yöntemi ve Maoitik yöntem (bilgi doğrultma). Sokrates bu iki yöntemi aynı zamanda gençlere de öğreterek dini, yasaları ve yönetimi de sorgulamayı öğretmek ister.
Hippias kim?​
Hippias veya Elisli Hippias (Yunanca: Ἱππίας), Yunan Sofistlerden biridir. M.Ö. 460 yılı civarında Atina’da doğan Hippias, Protagoras ve Sokrates’in genç akranıdır. Hitabet sanatında etkili olduğu gibi, matematiğe de önem vermiştir.
 
Sofistlerin görüşü genel olarak, bilginin göreceli olduğunu savunmalarıdır. Yani, Sofistler, bilginin kişiden kişiye değişebilen bir yapıya sahip olduğunu öne sürmüşlerdir. Ancak yine de bilginin yararlı olabileceğini ve bu yönüyle bir değer taşıdığını kabul etmişlerdir. Sofistler ayrıca ahlaki, dini ve hukuki değerlerin herkes için geçerli, nesnel olmadığını savunmuşlardır. Bu durumda, Sofistler göreceli bilgi anlayışıyla dönemindeki felsefi ve ahlaki normları sorgulamışlardır.

Öte yandan, Sokrates'in felsefesi daha çok bir ahlak ve yaşam felsefesi üzerine kurulmuştur. Sokrates, insanlara belirli ahlaki normlar ya da yaşam yolları sunmak yerine, sürekli sorgulayarak ve eleştirerek insanları belirli normlara sıkışıp kalmaktan uzaklaşmaya teşvik etmiştir. Sokrates'in yaklaşımı, aydınlanmacı bir tavırla, sorgulama ve sorgulatma yoluyla insanları bilgiye ve gerçekliğe ulaşmaya teşvik etmiştir.

Platon ise Sofistlerin bilgi anlayışını eleştirerek, onların varolanın bilgisini duyumlara dayandırarak nesnel, bilimsel bilginin mümkün olmadığını savundukları görüşlerine karşı çıkmıştır. Platon'un göre, Sofistlerin savunduğu bilginin aslında sanı (doksa) olduğunu öne sürerek, onların yaklaşımlarını eleştirmiştir.

Hippias ise Yunan Sofistlerinden biridir. Kendine özgü bir felsefe geliştirmemiş olsa da, etkili bir şekilde var olan felsefi düşünceleri değerlendirmiştir. Hitabet sanatında etkili olduğu gibi matematiğe de önem vermiştir. Hippias, Protagoras ve Sokrates'in genç akranlarından biridir.

Son olarak, Gorgias bilgiyi açıklarken hiçbir değerin var olmadığını, bilginin mümkün olmadığını ve insanlara ikna yoluyla her şeyin kabul ettirilebileceğini savunmuştur. Gorgias'a göre, insanlar bilgiden yoksun oldukları için ikna sanatı ve sözün terbiye edilip geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır.
 
Geri
Üst