Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sofistler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sofistler nelerdir?​

Sofistler, MÖ 5. yüzyılda para karşılığında felsefe öğreten gezgin felsefecilerdir. Özellikle Atina’da çağın önde gelen bilgeleri var olan değerleri (kritias) eleştirmişlerdir. Göreceli ve kuşkucu düşüncenin köklerini atmışlar ve geliştirici olmuşlardır.

Felsefede etik Nedir makale?​

Felsefede etik Nedir makale?
Etik; insanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran bir felsefe dalıdır.. Ahlak; bir toplumun iyi ya da kötü olarak kabul edilen davranışları belirleyen yazısız kurallar bütünüdür.

Apriori hangi filozof?​

Antik Yunan felsefesinde, hiçbir deneye dayanmayan bilgiyi tanımlamak için kullanılan a priori kavramı, Skolastiklerce geliştirilmiş, Alman düşünür Immanuel Kant’ın sisteminde önem kazanmıştır. A priori ve a posteriori terimlerini ortaya atan 14. yüzyıl skolastiklerinden Albert le Grand de Saxe’tır.

Felsefede etik ne anlama gelir?​

Felsefede etik ne anlama gelir?
Etik veya ahlak felsefesi doğru davranışlarda bulunmak, doğru bir insan olmak ve insani değerler hakkında düşünme pratiğidir. Etik terimi Yunanca “kişilik, karakter” anlamına gelen “ethos” sözcüğünden türemiştir.
Etik kavramından ne anlıyorsunuz?​
Etik de bu dallardan bir tanesidir. Etiğin amacı yanlış ile doğruyu birbirinden ayırmak ve bu yolda ahlak kavramının özünü anlayabilmektir. Batıda zaman zaman etik ahlak felsefesi ile birlikte de anılmıştır. Etik kelimesinin tam olarak Türkçe karşılığı ise ahlak bilimi olarak nitelendirilmektedir.

Aposteriori bilgi hangi felsefi görüş?​

Aposteriori bilgi hangi felsefi görüş?
A posteriori bilgi deneyden sonra ve deneyle elde edilmiş bilgi anlamına gelir. Bu bilgi türünde apaçık doğrular ancak deneyden sonra ve her deneyde aynı sonuç alınıyorsa meydana gelir. A posteriori bilgiye deneyle bilinen doğrular diyebiliriz. Rölativizm ‘Algı’dır.

Mantık a priori midir?​

Örneğin şu önerme de a priori olarak doğrudur: “Bir cisim aynı anda birden çok yerde bulunamaz.” A priori doğru olduklarına ulaştığımız önermelerin şunları kapsadığı düşünülmüştür: çıkarım kuralları, aksiyomlar, mantık, matematik, olasılık ilkeleri. Bu sınıflandırmayı felsefe tarihinde ilk öne süren Aristoteles’tir.

Sofistler kimlerdir bilgi ve ahlak anlayışı?​

Sofistler kimlerdir bilgi ve ahlak anlayışı?
Sofist sözcüğü, Yunanca’da “bilgili kişi” anlamına gelmektedir. Sofistler, eski Yunanistan’ın belli başlı kentlerini gezerek ders veren kişilerdir. Bu dersler genellikle güzel konuşma yani hitabet ve politik yaşamda başarılı olmak üzerinedir.

Kuşkucu filozof kimdir?​

Felsefede Septisizm (Kuşkuculuk) Akımı Özellikleri Bazıları ise gerçeğe ulaşmanın mümkün olmadığı görüşünü savunmuştur. birinde şüphe bir araç iken, diğerinde felsefenin temelidir. Felsefe tarihi boyunca birçok düşünür, kuşkuculuk akımını eleştirmiştir. Bunların başında Aziz Antonius gelir.
 
Sofistler, MÖ 5. yüzyılda para karşılığında felsefe öğreten gezgin felsefecilerdir. Özellikle Atina’da çağın önde gelen bilgeleri var olan değerleri eleştirmişler ve göreceli, kuşkucu düşüncenin köklerini atmışlardır. Sofistler genellikle güzel konuşma (hitabet) ve politik alanda başarılı olma konularında dersler verirler.

Felsefede etik, insanların bireysel ve toplumsal ilişkilerini oluşturan değerleri, normları, kuralları doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaki açıdan inceleyen bir felsefe dalıdır. Ahlak, bir toplumun kabul ettiği iyi ya da kötü olarak nitelendirilen davranışları belirleyen yazısız kuralların bütünüdür. Etik terimi Yunanca "kişilik, karakter" anlamına gelen "ethos" sözcüğünden türetilmiştir.

A priori kavramı, Antik Yunan felsefesinde, hiçbir deneye dayanmayan bilgiyi tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Immanuel Kant'ın sisteminde önem kazanmış ve a priori ve a posteriori terimlerini ortaya atan 14. yüzyıl skolastiklerinden Albert le Grand de Saxe tarafından geliştirilmiştir.

Aposteriori bilgi ise deneyden sonra ve deney yoluyla elde edilen bilgiyi ifade eder. Bu bilgi türü, deneyler sonucunda elde edilen doğruları kapsar.

Kuşkuculuk olarak da bilinen septisizm, bazı düşünürler tarafından gerçeğe ulaşmanın mümkün olmadığı görüşünü savunur. Bu akım felsefe tarihi boyunca farklı eleştirilere maruz kalmıştır.

Aristoteles, a priori kavramını tanımlayarak, a priori doğruların çıkarım kuralları, aksiyomlar, mantık, matematik, olasılık ilkeleri gibi alanları kapsadığını öne sürmüştür. Aristoteles aynı zamanda filozoflar tarafından kuşkuculuk akımına dair eleştiri de yapmıştır.
 
Geri
Üst