- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.120
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Sodyum klorür neden suda çözünür?
Sofra tuzu olarak da bildiğimiz sodyum klorür (NaCl), iyonik bağlı bir bileşiktir. İyonik bileşikler, zıt yüklü iyonların elektrostatik çekim kuvvetiyle birbirlerine bağlanmasıyla oluşur. Böylece sodyum ve klor iyonlarının arasına su moleküllerinin girmesiyle, bu iyonlar birbirlerinden ayrılır ve tuz suda çözünür.NaCl suda nasıl çözülür?
NaCl moleküllerinin kristalleri suda (H2O) çözünürken, su moleküllerinin hidrojen (H) iyonları tuzun (-) yüklü klor (Cl) iyonlarını çevreler. Elektrostatik çekim bu olaya neden olan kuvvettir. Bu işlemden sonra su molekülleri sodyum ve klor iyonları arasına girerek onları ayırır. Böylece tuz suda çözülür.Sodyum klorürün özellikleri nelerdir?
Sodyum klorürün özellikleri nelerdir?- SODYUM KLORÜRÜN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
- Formül : NaCl.
- Formül Ağırlığı : 58,44 gr./mol.
- Fiziksel Görünüşü : Kokusuz, beyaz, toz halinde, (amorf yapıda)
- Tane Büyüklüğü : 5 mm O Elek Altı (Amorf yapıda)
- Ağırlıkça NaCl Oranı : max.
- Erime Noktası : 801 ºC / 1074 K.
- Suda Çözünme : 35,9gr/100ml, 25ºC.
Şeker ve tuz neden suda çözünür?
Şekerdeki (sakkaroz) oksijen ve hidrojen atomları arasındaki bağlardaki (O-H bağları) hidrojen kısmi pozitif ve oksijen kısmi negatif yükler alır. Polar su molekülleri sakkaroz molekülünün pozitif ve negatif kutuplarını çekip ayırır. Böylece sakkaroz (şeker) suda çözünmüş olur.Sodyum nasil bulunur?
Deniz suyu yaklaşık 1,05 oranında sodyum içerir. Doğadaki en yaygın bileşen, sodyum klorür yani sofra tuzudur. Kaya tuzları, deniz bitkileri ve Şili güherçilesinde organik asitlerle birleşmiş olarak çok yaygın bulunur. Silikatlar halinde taşlarda bulunur.Sodyum klorür ne işe yarar kısaca?
Sodyum klorür ne işe yarar kısaca?Alüminyum, berilyum, bakır, çelik ve vanadyumun işlenmesinde de kullanılır. Kağıt hamuru ve kağıt endüstrisinde, tuz ahşap hamurunu ağartmak için kullanılır. Aynı zamanda sülfürik asit ve suyla birlikte klor oksit üretmek için mükemmel bir oksijen esaslı ağartıcı kimyasal olan sodyum klorat yapmak için kullanılır.
Şekerdeki (sakkaroz) oksijen ve hidrojen atomları arasındaki bağlardaki (O-H bağları) hidrojen kısmi pozitif ve oksijen kısmi negatif yükler alır. Bu nedenle şeker polar bir moleküldür. Polar su molekülleri sakkaroz molekülünün pozitif ve negatif kutuplarını çekip ayırır. Böylece sakkaroz (şeker) suda çözünmüş olur.
Şeker tuza göre daha çok çözünür. Bardaklarda tuz kalacak şeker kaybolacaktır.